Abodi Dóra – Az első hazai divatbemutató a londoni divathéten

Sikeresen debütált új 2015 tavaszi/nyári kollekciójával DORA ABODI Londonban, aki a magyar tervezők közül elsőként kapott meghívást a London Fashion Week-re új kollekciójának bemutatására. A nemzetközi divatvilág top eseményén megrendezésre került Fashion Scout program – amely az új nemzetközi divatmárkák közül választ ki minden évben néhány designert – második napján, szeptember 13-án léptek a kifutóra DORA ABODI modelljei, a londoni Freemasons Hallban.

„Ez a meghívás hatalmas lehetőség számunkra, hiszen a londoni, a „négy nagy” divathét egyike, a New York-i, a milánói és a párizsi divathéttel egyetemben”- mondta el a tervező. A szakma egyik legnagyobb jelentőségű eseménye minden évben két alkalommal kerül megrendezésre Londonban. A szeptembertől novemberig terjedő időszakban a tavaszi/nyári kollekciók kerülnek bemutatásra, míg a januári-áprilisi heteken az őszi és téli kollekciójukat mutatják be a tervezők. A londoni divathét fontos programja a Fashion Scout, amely az általuk felfedezett új márkákat vezeti be a brit piacra, amit egy hosszú kiválasztási procedúra előz meg. Ennek megfelelően a Fashion Sco! ut bemuta tókat kiemelt érdeklődés övezi.

A kollekcióról:

A 2015 tavasz nyári kollekció címe az “Új ritus”, egy sötét, robotizált jövőkép, a barokk és az ősi rítusok találkozása inspirálta. Ősi barlangrajzokon és középkori festményeken is találhatunk repülőcsészealj- és ufó ábrázolásokat. A kollekciót egy ősi barlanglakó törzs, egy díszes, középkori udvartartás és egy szupergépiesített, földönkívüli kultúra lehetséges találkozása ihlette. A kollekció koncepciója a merőben különböző kultúrák fúziójáról szól, egy közös új kultúráról és rítusról. A kollek! ció ;ra nagy hatással volt Leah Gordon Horror Carnival című fotósorozata, a Crim3s és a Zebra Katz zenéje, a németalföldi barokk festészet, az olasz reneszánsz, a Transformers és a science fiction, az afrikai törzsi kultúra, valamint az okkult tudományok. Ezek a motívumok jelennek meg a textilnyomatokon,! hí ;mzésekben, a díszítésekben.

A tervezőről:

Abodi Dóra 2010-ben alapította DORA ABODI néven saját márkáját, a Mod’Art Divat és Művészeti Akadémia elvégzését követően a mesterképzőt a neves milánói Domus Akadémián végezte a Vogue különdíjnak köszönhetően. Kollekcióit már eddig is számos hazai és nemzetközi elismeréssel jutalmazták, többek között 2010-ben elnyerte Az Év Divattervezője címet, a független táskatervezők versenyének legjobb design kategóriájában jelölték táskáit 2012-ben és 2013-ban is, 2014-ben a Fashion Scout mellett a Vogue Italia Dubai Mall projektjében és a Not just a Label Future of fashion párizsi kiállításra ka! pott felk érést. 2013-ban és 2014-ben olyan hírességeket öltöztetett, mint Lady Gaga, Jena Malone, Lindsay Lohan, Eiza Gonzalez, Tyra Banks, Bella Thorne, Kimbra vagy Bailee Madison. A DORA ABODI márka építésére a tavalyi év során nyíltak meg új lehetőségek, amikor a cégfejlesztéshez tőkét vont be a Széchenyi Tőkealaptól, s ezzel további lendületet kapott a márkaépítés.