SzántóGráf

Szüreti bál – a hátizsákot a hátra dobom – önerőből futja

Kedves barátom meghívására izgatottan villamosozok az Újgyőri főtérre. Szüreti bálba vagyok hivatalos! Az Andrássy u. 10. szám alatt felirat: Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény, Módszertani Központ – Újgyőri Szolgáltatási Központ. Túl hosszú, túl hivatalos, de nem sok időm marad töprengeni, mert máris körülvesznek a klub tagjai, hellyel kínálnak. A helyiség hangulatosan berendezett és a szüreti alkalomhoz méltóan feldíszített. Hangulatos műsor vezette be a mulatságot. A nyugdíjas klubtagok versei, dalai, dramatikus játékai után sor került a „névnaposok” köszöntőjére. A műsort a Ködmön táncegyüttes fergeteges latin tánccal zárta.

Krupláné Lenkei Edina, a szolgáltatási központ vezetője mondja: A szociálisan rászorulók ellátásával, gondozásával foglalkozunk. Ez jelenti a házi segítségnyújtást, étkeztetést és a tartalmas klubélet megszervezését. Minden napra jut elfoglaltság, a tagok lelkesen jönnek, mintha kötelező lenne. 30-40 fő gyűlik össze naponta, és örömmel használják ki a lehetőségeket: torna, kézművesség, közös kirándulások, szalonnasütés.

És persze sok-sok beszélgetés, viccelődés, egymás ugratása – teszi hozzá Frigyik Ferenc klubtag. A hely és a kínálat igazán precedens értékű. Sok közöttünk az egyedül álló, én is itt találtam meg a páromat, Ilonát – Ferenc arcán huncut mosoly fut végig – többet érünk egymásnak, mint egy járókeret. Íme a szép példa arra, hogy időskorban is lehet meghitt, tartalmas életet élni.

E derűs mikrovilág egyik titka a hivatástudat magaslatán álló személyzet. Irénkéért például egyszerűen rajonganak, puszta megjelenésével jó hangulatot tud teremteni. Szűcs Irén klubos gondozónő így vall munkájáról: A napi beszélgetéseken, programokon kívül gyakoriak a megemlékezések, ünnepi alkalmak. Előfordulnak súrlódások is, de ezek rövid ideig tartanak. Ismerem a tagokat, ismerem a gondjaikat, titkaikat. Bíznak bennem, azt nézik, hogyan tudnának a kedvemre tenni, és ez az, ami nagyon jól esik. Nem is tudnék mást csinálni.

A műsor egyik szereplőjét faggatom. – Egyedül élek, de szeretem a társaságot. És nem hagyom el magam. A problémákat, mint a hátizsákot hátra dobom – meséli nevetve Varga Ferencné -, nem engedem magam begubózni. Fontos a pozitív gondolkodás. Ez a klub egy olvasztókemence, jó itt lenni. Fontos, hogy mindenkit olyannak kell elfogadni, amilyen.

Programjaink finanszírozását nagyrészt önerőből oldjuk meg – tájékoztat Krupláné Lenkei Edina. Sokat segít Benczés Miklós önkormányzati képviselő. Az elmúlt évben felmerült a megszünteés gondolata. Nem értettük a dolgot, nálunk aktívan folyt és folyik az élet. Több klubot is bezártak, reméljük, mi fenn tudunk maradni. Központi helyen vagyunk. Ide járnak Komlóstetőről, Perecesről, Lyukóbányáról, a Stadion környékéről, de a Szent Anna és az Avas környékéről is. Kár lenne a klubért!

Elnézem a kellemes társaságot, táncolnak, beszélgetnek viccelődnek. Érzem a hihetetlen nagy összetartást. Valóban kár lenne egy ilyen helyet megszüntetni, ahol tartalmat kap az élet, a tétlenség hasznos együttéléssé alakul.

-TVÁ-   a szerző

Exit mobile version