SzántóGráf

Nagykoalacíó – vészhelyzetre is készült forgatókönyv- ha hasgat a csúz

Egy kis politikai pletyka. Időként nem árt ha meghallgatom az óceánon túli barátaimat. kíváncsi vagyok mit kotyvasztanak a világpolitika boszorkánykonyhájában.

Washingtonban eldöntött tényként kezelik az Orbán kormány újrázását. Úgy tartják ehhez kétség se férhet. A rezsicsökkentési kampányon kívül még sok más kellemes meglepetés vár minket a választásokig. Tehát idáig minden rendben – nő a kormány presztízse, elismertsége a világban. Sőt ha igaz a volt béketáboron belül lassan átveszzük a vezetést. Tudom, most azt tetszik mondani, hogy miért nem érezzük még a saját bőrünkön. Igaza van, egyetértek, jó kérdés, ezt én is szeretném tudni. Mindegy Magyarország jobban teljesít – s ha igaz ebben mindannyian benne vagyunk, egyszer csak majd észrevesszük. Hogy addig mennyit kell aludni – nem tudom.

Azt viszont a legkompetensebb helyről tudom – hogy a Bajnai Gordon mögül kezd kihátrálni Hillary Clinton alapítványa. Ott, odaát pénzt csak kölcsön adnak, kamatos kamatra. S itt már a tőke is bukásra áll. Tehát ez a fajta koncepcióváltás szele söpör végig a baloldalon.  Gyurcsány Bajnai együtt kávézott, noha kimondottan ellenségesen viszonyultak egymáshoz. Nemrégiben még Mesterházi is nyitott volna  a DK felé. Már már majdnem elkezdődött a nagy összeborulás, amikor valaki ott a messzeségben megint elővette a számítógépét. Osztott szorzott -begyűjtötte a valós közvélemény kutatásokat – nem a pénzért rendelteket. Könnyű volt, mivel valamennyi nagy induló egy alomból választott magának kampány tanácsadót. Naprakészek a hazai belpolitikai helyzettel. Még azt is elképzelem,hogy egy klubban iszogatnak és együtt kártyáznak.

Tehát az egyezség lényege – hogy ha a kisebb parlamentben nem lesz elég ereje a Fidesznek a kormányalakításhoz – mármint egy a mostanihoz hasonló stabil jó érdekérvényesítő kabinethez, akkor létrejöhet egy nagykoalíció. A Jobbik ebből kizárva, tanulva az osztrák kormány példájából. A radikális párttal szövetkezve a kormány rögtön  elszigetelődne az UNIÓ-ban.

A balról csak az MSZP jöhet szóba – de itt Bajnai és Gyurcsány nem kívánatos személyek. Egy lagymatag Mesterházi vezette ismeretlenekből verbuvált  baloldali párt viceházmesterként tökéletes lenne. Ebben a felállásban a mostani kormány megkettőzött erővel lendülettel folytathatná a halaszthatatlan reformpolitikát.

Csak egy apró jel minderre – a nemzetközi porondon a szélsőjobbos pártok nem barátkoznak a Jobbikkal. Indok mert antiszemiták és idegengyűlölők. Kíváncsi lennék, hogy a holland és a francia testvérpártok mennyivel lojálisabbak ezen a területen.

Ilyenkor mondják mondogatják a régi öregek – nagyon hassgat a csúzom , úgy érzem,  jobbról balról fújnak,  biztosan egyszerű választások lesznek.

Csak tudnám, hogy akkor mire ez a nagy felhajtás.

szantograf.hu

 

Exit mobile version