SzántóGráf

Beleesett a joghézagba – internetes bankolás útvesztői – tátonganak a szakadékok

parlament

Épül, szépül a parlament. Jövőre teljesen átalakul a Kossuth Lajos tér. Szebb lesz a környezet s még jobban megy majd a jogalkotás. Mert akárhonnan közelítünk annyi a joghézag,  félő, hogy valamelyikbe beleesünk. Csak egy friss példa erre.

Kedves ismerősöm egy nagynevű banknál online intézi az ügyeit. Interneten bankol akárcsak jómagam. Egyszerűbb és gyorsabb de ami lényeges, hogy nem kell a sárga csekkekkel a postán várakozni, nem kell a bankban sorakozni az átutalásokkal s bármikor leellenőrizhetjük a pénzforgalmunkat. Egyszóval jó ez a szolgáltatás.

Ám itt is bekövetkezhet egy-egy apró hiba.  Ismerősöm utalni szeretett volna és először angol fontból konvertált, de véletlenül a kelleténél többet. Ijedtében visszakonvertálta – ami összességében a cégének több mint félmilliós veszteséget okozott. Bepáníkolt , azonnal telefonált a banki ügyeletre ahol harminc napos kivizsgálást ígértek.

Irány a a nemzeti bank pénzügyi felügyelete ahol kedvesen segítettek – azonnal megküldték az ide vonatkozó jogszabályokat. Ami sajnos eléggé hézagos. Míg fordított esetben ha a bank károsul valamilyen tévedéskor nem létezik harminc napos határidő. Az ügyfelet azonnal előveszik és visszakövetelik a pénzt.

Ismerősöm erőszakossága és rámenősége célba ért – a nagynevű bank vezetése soronkivűl belátta –  vagy méltányosságot gyakorolt a régi ügyfelével szemben – és jóváírta a költségeket.

Mióta az eset minden részletét megismertem, teljesen lelassultam – internetes bankolásnál szemüveggel, nagyítóval lesem mit teszek. Mert egy félreütött enterrel jóvátehetetlennek tűnő kárt okozhatok a tárcámban. Mert még mindig ott tátong egy joghézag – a bankok kedvük szerint manőverezhetnek ha mi online tévedünk. Innentől csak a megértő jóindulatukért esedezhetünk.

szantograf.hu

Exit mobile version