SzántóGráf

Gimnazista lányra bízta a Négy Mancs a vágóhídról mentett lovat

YouTube Poster

Nagyon sok öreg vagy beteg, gyógyítható ló végzi Magyarországon a vágóhídon, melyek egyébként még sokáig élhetnének egészségben. A nemzetközi állatjóléti szervezet, a Négy Mancs több ilyen lovat mentett meg a vágóhídtól. Ezek egyike Tóbi, aki fél éve él a gimnazista Varga Viktóriával. Barátságukban sok munkájuk van.
Robert Hengl, a Négy Mancs lovakkal foglalkozó szakértője elmesélte: „Tóbinak a patája tört el, ami a lovak esetében nagyon komoly sérülés. A régi tulajdonosa nem akarta kifizetni a gyógyítási költségeket, inkább vágóhídra küldte volna. Szerencsére az egyik munkatársunk rátalált Tóbira, és mivel látszott, hogy gyógyulás esetén még hosszú és jó élet várhat rá, felajánlottuk a segítségünket.“

A Négy Mancs 2007-ben vette át Tóbit és Nagykanizsára szállította megműttetni, majd Heves megyében lábadozott egy lovardán, ahol gyerekprogramokban is részt vett. Bár ez egyáltalán nem könnyű, a Négy Mancs és a partner magyar lómenhelyek megpróbálnak új, megfelelő tulajdonost találni a mentett lovaknak. Az egyik sikeres példa Tóbié, akit Varga Viktória, 16 éves gimnazista fogadott örökbe.

Varga Viktória: “Amikor először meghallottam Tóbi történetét, kételkedtem benne, hogy tudnék egy sérült lóval foglalkozni. De hajtott a kíváncsiság, hogy milyen lehet, így elmentünk meglátogatni őt. Amikor bementem hozzá a karámba, odajött és ráhajtotta a fejét a vállamra. Rögtön tudtam, hogy ezzel a lóval szeretnék foglalkozni. Most már egészséges, és nagyon sokat edzünk együtt. Az iskola mellett dolgozom, hogy fedezzük a tartási költségeit. De megéri: nagyon jó barátok lettünk.”

A legtöbb mentett ló menhelyeken, nyugodt, fajtájuknak megfelelő körülmények között él. A Négy Mancs két ilyen magyar lómenhely munkáját támogatta, az egyik közülük az őrbottyáni Bottyán Equus tanya.

Exit mobile version