SzántóGráf

Szemet szemért – megfontoljuk a halálbüntetés visszaállítását – vannak pillanatok amikor azt mondjuk amit gondolunk – az USÁ-ban nem cicóznak

Nemrégiben írtam az utolsó miskolci akasztásról. Nem volt egyszerű felkutatni azt a máig is élő börtön parancsnokot aki precízen elmesélte az utolsó nap történéseit. Különös módon számára is rögzültek azok a kellemetlen élmények amelyek az ítélet végrehajtás idején érték . Pedig számára nem ez volt az első eset a praxisában. Vajon mi járhatott a bíró fejében amikor meghozta ezt a súlyos döntést. Milyen napokat élhetett át és eszébe jutott e, hogy ha tévedett az már helyrehozhatatlan tragédia lesz. Sajnos a bíró már nem élt, így ezt nem tudhattam meg.

Jut eszembe erről, hogy maga a miniszterelnök kijelentette – megfontolják a halálbüntetés visszaállítását. Kutya legyek ha én nem ezt gondolnám, mondanám  ha a trafikos lány brutális meggyilkolásáról kérdeznek. Nekem se az ugrott volna be, hogy ha nincs elsötétítés a trafikban akkor a gyilkos meggondolja mit tesz és eláll a rablástól.

Kettős énem van, ez olyan hétköznapi skizofrénia, mindenkiben fellelhető csak figyelünk rá.  Sok esetben olyan düh fog el ha valami igazságtalanságot vélek valahol, hogy ölni tudnék. Persze ennyire sosem fajulnak el a dolgok. Ám ha a családom tagjait érné valamilyen sérelem magam is a halálbüntetés azonnali visszaállítását szorgalmaznám. Noha tudom, hogy ez egy igazi Jobbikos program, de oda se neki, őket is ugyanaz a jogos igazságérzet vezérli mint mindannyiunkat. Csak bátrabbak és kimondják amit mi gondolunk.

Tény, hogy az utóbbi időben rengeteg olyan brutális gyilkosság történt kis hazánkban amelyek után már is hóhérért kiálltunk. Helyes is mert a szemet szemért, fogat fogért ősi törvény a génjeinkbe ivódott.

A politikust meg arról ismerszik fel, hogy mindig azt mond amit hallani szeretnénk.  Orbán Viktor is ezt tette. Most meg majd magyarázkodhat az unió illetékesei előtt, hogy miként is hangzottak el azok a mondatok, milyen szövegkörnyezetből ragadták ki és így tovább.

Egyébként Amerikában a demokráciának kikiáltott szuper államban van vagyogat a halálbüntetés. Az is igaz, hogy még sincs valami nagyon nagy elrettentő ereje mint ahogyan mi gondoljuk. A drogosok, a elvetemült mindenre elszánt bűnözőket és megbízóikat nem zavarja, hogy vannak villamosszékek és csak a mérgezett injekciós kivégzéseket függesztették fel.

Na majd meglátjuk. Egy darabig lesz min rágódnunk. Jó lenne tudni kik azok akiket egyszer már halálra szántak majd a köztársasági elnöki kegyelemmel megúszták. Érdekelne, ők vajon hogyan emlékeznek azokra a napokra.

Exit mobile version