SzántóGráf

ERŐS PISTA – ERŐSPAPRIKA

Close-up portrait of Hispanic woman biting red pepper

Erős paprikát fogyasztók körében a daganatos betegségek okozta halálozási arány jóval alacsonyabb,

mint azon országokban, ahol kisebb a fogyasztása, ismertette a World Health Organization (WHO).

A paprikának azonban emellett számos más jótékony hatása is van.

A tudósok arra is rájöttek, ha valaki  erős paprikát  fogyaszt reggelire vagy ebédre, akkor az illető aznap kevesebbet eszik étkezések közben, étkezés után. A kísérletekben részt vevő emberek, akik reggelihez erős paprikát fogyasztották, kevesebbet ettek, mint más napokon.  A paprika tehát étvágycsökkentő, ráadásul

növeli az elégetett kalóriák számát, ennek oka a kapszaicin tartalom, mely olyan termogén szer, ami növeli az

anyagcserét, fokozza a kalória és zsírégetést. Nem véletlenül tartalmaz számos modern zsírégető kapszaicint.

Óriási meglepetésre az erős paprikáról a közhiedelemmel ellentétben az is kiderült, hogy a gyomorfekélytől szenvedőkre is jótékony hatással van, ha csípős ételeket fogyasztanak.

A paprika kapszaicin tartalma növeli a vérellátást a gyomor nyálkahártyájában, így természetes úton segít és regenerálja azt. A vérkeringést mindenhol, belső szervektől a bőr felszínéig, az egész testben fokozza.

A Duke Egyetem tanulmánya szerint a kapszaicin a belek gyulladásos betegségeinek gyógymódját jelentheti.

A chili pedig megvédi a gyomrot az aszpirin hatásaitól. Antibakteriális tulajdonságai miatt a kapszaicin hatásos arcüreggyulladás esetén, emellett nátha esetén enyhíti az orrdugulást és hasznos lehet allergiaproblémák enyhítésében is.

A szív és érrendszeri problémák enyhítésében is nagy szerepe van, csökkenti a koleszterin-, és triglicerid-szinteket, valamint képes feloldani a fibrint, amely a vérrögök kialakulásáért felelős. A szervezetben kialakuló tumorok sokszor fibrin védőbevonattal alakulnak ki, így ennek feloldása a tumorokat kiszolgáltatott állapotba hozza.

Az olyan étkezési kultúrákban ahol gyakrabban fogyasztanak csípős paprikát, sokkal alacsonyabb a szívroham és

az agyvérzés előfordulási aránya.

Tehát nagy előnyben van, aki szereti a csípős paprikát, mert nemcsak az ételeket varázsolja ízletesebbé számára, hanem fogyasztásával az egyik leghatékonyabb rákölő is a szervezetébe jut , s mindeközben meg fogyaszt is !

Exit mobile version