SzántóGráf

A nagy márka – az öreg veterán – az old timer Renault 16 – kettő volt Miskolcon

Jól emlékszem, a Renault 16 egy igazi világmárka volt.  Státuszszimbólum a maga idejében a hetvenes években. Mivel jómagam 1968 májusa óta pusztítom a drága üzemanyagot – három forintos benzinnel rajtoltam – emlékszem, kinek is volt is autója Miskolcon. Egy divatárus kötödés, kereskedő és egy kedves miskolci fogorvos járt ilyen kocsival. Az utóbbi, dr. Komlóssy József a város egyik legismertebb fogásza volt, aki a közelünkben lakott a Szemere utcán. Ugyanott ahol Attila barátom, a fia rendel.

Általában bordó színűek voltak ezek a kocsik és az utak verhetetlen császárai voltak. Jó látni most ezeket a képeket.  Csupa luxus, csupa pompa mégis magán viseli minden része a múltat. Valahogyan akkoriban nagyobbnak tűnt – persze a Trabantomhoz képest, biztosan. Egyszer próbáltam egy ilyen cammogó Renaultot előzni a hármason. Csúfosan ott hagyott.

Megjegyzem ezt a típust a Merkur is árulta. Mint a VW bogarat és a Renault 10-et is. Valamilyen árucsere keretében jutott be az országba, de akárki nem juthatott hozzá ezekhez a nyugati márkákhoz. No meg meg is kérték az árát.

Exit mobile version