SzántóGráf

„Menni kell előre!”

A sárospataki Rákóczi-vár adott otthont csütörtök késő délután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Sárospatak Város Önkormányzatának augusztus 20. tiszteletére rendezett közös ünnepi közgyűlésének. Dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott ünnepi beszédet.

Az ünnepségre megtelt a várudvar  a két önkormányzat vezetőivel, a testületek tagjaival, vendégekkel, érdeklődőkkel. A Magyar Koronaőrök Egyesületének díszegyenruhába öltözött tagjai ünnepélyes keretek közt vonultak be a Szent Korona másával (egy urnát is hoztak, amiben a kárpátaljai magyarok számára gyűjtött pénz adomány volt, amelyet az ünnepség keretében adtak át).

Aros János, Sárospatak polgármestere, mint házigazda köszöntötte a vendégeket „a keresztény magyar államalapítás napján, Szent Erzsébet városában, a Magyar Kultúra Városában”, amely kettős ünnep, mert ezen a napon nyerte vissza egykoron a „bodrogparti Athén” a városi rangot. Méltatta Szent István munkásságát, amelyet ünnepelni jöttek össze a Rákócziak várába.

Sárospatak polgármestere köszöntötte a vendégeket

 

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg az ünnepi közgyűlést. Emlékeztetett rá, hogy jöhetett török, tatár, német, orosz, részekre szakadhatott az ország, de augusztus 20-án minden évben megünnepeltük országalapító  királyunkat. Kiemelte, hogy István „házát”, hazánkat nem futó homokra, hanem erős kősziklára építette, amikor létrehozta a modern, európai és keresztény, jól szervezetett, egységes feudális államot. Arra biztatta a jelen lévőket, hogy legyenek büszkék a több, mint ezer éves államiságunkra, amelynek köszönhetően megmaradt a magyarság.
„Hiszek benne, hogy Magyarországnak nem csak múltja és jelene van, hanem jövője is lesz. Célunk nem lehet más, mint István király intelmeit megfogadva, a kor szellemének megfelelően értelmezve modern és európai Magyarországot építsünk.” Ehhez kérte minden polgár, igaz hazafi támogatását.

Török Dezső nyitotta meg az ünnepi közgyűlést

Dr. Répássy Róbert elismerően szólt Sárospatak történelméről, majd kitért arra, hogy Szent István napja a legrégebbi ünnepünk, amelyet az Aranybulla emelt törvényerőre. Minden magyar ünnepe. „Magyarország ma is Szent István államalapító művén nyugszik” – utalt az évezredes jogfolytonosságra az államtitkár. Kitért arra, hogy annak idején méltatlan vita kísérte a Szent Korona Országházban történő elhelyezését, az idő viszont igazolta, hogy jó helyen van. Ugyan ilyen méltatlan vita volt a külhoni magyarok állampolgárságának kérdése. Ennek a döntésnek köszönhetően 700 ezer állampolgárral gyarapodott Szent István országa.

Dr. Répássy Róbert mondott ünnepi beszédet

 

Első királyunk intelmeit idézve szólt a jóról és a rosszról, külön kitért a vendégek befogadásáról, gyámolításáról- amit egyesek szándékosan félre értelmeznek. Kiemelte, hogy sohasem kérte  Szent István a hívatlan vendégek befogadását. Meg kell védeni tőlük Magyarországot. A kishitűség helyett bátorságra, önbecsülésre, az igazunkért kiállásra bátorította az embereket. „Menni kell előre!” – adta meg az irányt. Nem szabad hagyni az idő kerekét visszaforgatni.

Az ünnepség résztvevői

 

A beszédeket követően a régi hagyományoknak megfelelően a  történelmi egyházak jelen lévő képviselői megáldották az új kenyeret, amelyből néptáncos lányok kínáltak kóstolót a vendégeknek.

Az új kenyér az élet jelképe
Az ünnepi közgyűlés keretében kitüntető díjakat adtak át. A megyei önkormányzat Rákóczi-láncát 2015-ben dr. Bende Sándor osztályvezető főorvosnak adományozták. A mivel halaszthatatlan elfoglaltság miatt nem tudott eljönni, a kitüntetést az október 23-ai ünnepségen veszi át. Ezt követően Aros János adta át Sárospatak díjait. A hagyományoknak megfelelően a közgyűlés végén Török Dezső emléklapot adott át a házigazda polgármesternek.

Az ünnepség keretében nagyszerű műsort adott a Budafoki Dohnányi Zenekar kamaraegyüttes, Megyesi Swartz Lúcia operaénekes és a helyi Bodrog Néptáncegyüttes.

 

Friss, ropogós, magyar

A közgyűlést követő koccintáson dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak korábbi polgármestere, a térség országgyűlési képviselője mondott pohárköszöntőt. Méltatta a nap és az ünnep jelentőségét. Reményét fejezte ki, hogy Sárospataknak nem csak múltja, jelene, hanem jövője is lesz.

 

Exit mobile version