SzántóGráf

A mobilkirály aki mindent tud – félévtizede adja veszi a telefonokat

téma mobil Nagy János Gold mobil

Mobile phones background. Pile of different modern smartphones. 3d
Mobile phones background. Pile of different modern smartphones. 3d

Kedves  Barátom, Te biztos jól tudod, hogyan kell tölteni a telefonod vagy notebookodat?

Ha valami nem világos megtalálsz a miskolci Bazártömb Kazinczy Ferenc utca felé eső sarkában. A csöcsös ház földszintjén.

Olvastunk egy cikket, ami a Battery University oldal kutatására hivatkozik. Mivel az oldal az egyik akkumulátor gyártó weboldala, és nem a termékeit promózza, hanem jó tanácsokat ad, érdemes elolvasni, megfogadni azt. Már csak azért is, mert mi éves szinten több ezer akkumulátort adunk el, és a leírt tanácsokkal maximálisan egyetértünk, ugyan ezek a mi tapasztalataink is.

 

Összeesküvés?

2012-ben indult és évről-évre előkerül a Facebookon egy leleplező cikk vagy videó a villanykörtegyártók összeesküvéséről. A cikkek állítása szerint a gyártók direkt úgy tervezik és gyártják a villanykörtéket, hogy azok nagyjából 1 év múlva kiégjenek és ezért újat kelljen vásárolni. Készült erről videó is, itt lehet megnézni..


Nem csak összeesküvés

Elképzelhető, hogy az akkumulátorok élettartamánál is szerepet játszik a „tervezett elavulás”, de a mi tapasztalatunk az, hogy 10 emberből 9 rosszul tölti eszközeit és ezzel rövidíti meg az akkumulátorok élettartamát.


A formázás régi forma

Régi tévhit, hogy az új mobiltelefon vagy notebook akkumulátorát formázni kell, azaz legalább egy napig a töltőn kell hagyni. Ez már régen nem igaz, a technológia ezt már túlhaladta. A formázással nem hogy nem segítünk, hanem egyenesen rontjuk az akkumulátor élettartamát.


100%, hogy ne töltse fel 100%

A manapság használt lítium-ion akkumulátor akkumulátorok nem igénylik a 100%-os feltöltést, sem az első bekapcsolás alkalmával, sem később. Akkor járunk el helyesen, ha sokszor töltjük egy nap, de sohasem 100%-ig.


Rossz szokások

Mindenkiben nagy a kísértés, hogy reggel teljesen feltöltött akkumulátorral kezdje a napot, hogy bírja egész nap. Ennek érdekében a telefon a töltőn „alszik”. Ezzel valóban 100% lesz az akkumulátor töltése reggelre, viszont egy év múlva azt vesszük észre, hogy pár óra alatt lemerül, tönkre megy az akkumulátora. A másik rossz szokás, hogy notebookunkat folyamatosan a töltőre kötve használjuk. A végeredmény ugyan az lesz, mint a mobil telefon esetében: amikor szükség lenne arra, hogy töltés nélkül is használjuk notebookunkat, azt fogjuk tapasztalni, hogy csak egy órácskát bírja és lemerül.

 

Sokszor, keveset

Akkor hogyan töltsünk? A módszer hasonlít a népszerű fogyókúra tanácsokhoz: sokszor, keveset. Az ideális eset, ha akkor tesszük töltőre, amikor már 80% körül jár a töltöttségi szint és töltjük egészen 95%-ig.


Hideg és meleg

A Battery University tanácsa szerint az ideális töltési hőmérséklet 10°C és 30°C között van. A hideget mi nem teszteltük, viszonylag életszerűtlen, hogy valaki ilyen hőmérsékleten töltse eszközét, talán pincében, téli garázsban előfordulhat, de a melegben való töltés nyáron könnyen előfordulhat. Gondoljunk például bele, hányszor töltjük lemerült telefonunkat a felforrósodott autónkban.


Van aki forrón szereti

Töltés közben mindig melegszik telefonunk és notebookunk, ez természetes. De előfordul, hogy nem melegnek, hanem kifejezetten forrónak érezzük a készüléket töltés közben. Ha el akarjuk kerülni, hogy tönkre menjen az akkumulátor, ne adj isten a készülék, akkor húzzuk le a töltőről és keressünk egy másik töltőt , a régit pedig felejtsük el.
Ha szeretnéd hosszútávon élvezni akkumulátorunkat, fogadd meg ezeket a tanácsokat!

Exit mobile version