SzántóGráf

A férfibaj nem kímél senkit – amikor a puskamester feldugja a vazelines ujját – miért kell a szakorvosi beutaló – kampány félgőzzel

Kampány van. Szűrik a prosztatánkat. Időnként eszébe jut valakinek az egészségügy berkeiben, hogy érdemes lenne az egyre nagyobb számú prosztata rákot megelőzni. Tudom a méh nyakrák szűrés se valami kellemes, de nekünk férfiaknak sokkal nehezebb a megelőzési ceremónia. Még harminc se voltam amikor egy nyáron alaposan felfáztam egy betonlépcsőn ücsörögve. Festettem a korlátot és különösebben nem zavart, hogy a hűvös beton átjárja a popómat. Sose gondoltam volna, hogy egy ilyen bagatell eset mennyi problémát képes okozni. Egy életen át. Noha megszívlelhettem volna a családunk idősebb férfiainak az intelmeit. Tőlük tanultam meg, hogy ezzel a belső szerkentyűvel vigyázni kell. Forró kádba nem ülünk. Különösen akkor nem amikor az öntöttvas kád alja meg hideg.  A villamoson hideg bőrülésre telepedni kockázatos. Aki egyszer már felfázott jobb ha a jövőben csak zuhanyozik és nem terpeszkedik a fürdő kádban. Persze mindegy, hogy mit csinálsz ha hajlamod van a prosztatagyulladásra akkor még lenge nyári szellőtől is előjöhet. Ha csak nem próbálod megelőzni – Mária Treben módszerével, heten kétszer forró kisfüzike teakúrával. Ebből se mindegy , hogy milyen a tea. A hazai forgalmazók hajlamosak keverni, hamisítani. Az osztrák patikát egy ilyen malőr után örökre bezárják. Tapasztalatból mondom, hogy Bécsben érdemes ilyet vásárolni.

Ám akkor, hogyan vigyázunk, egyszer csak eljön a pillanat, amikor a fehér köpenyes puskamester rákönyököltet a kezelőasztalra. Hogy ne is lássuk, ahogyan a mutatóujjára egy gumit húz, bekrémezi,  majd finoman, de kíméletlenül kitapogatja azt a dülmirigyet. Végül kapsz egy papírkendőt amivel a vazelint letörölheted a hátsódról.  Közben próbálod kitudakolni az orvostól, hogy mennyire nagy a baj. Szóval ismerős a ceremónia.

Amit ajánlhatok mindazoknak akik hasonló cipőben sántítanak, hogy rendszeresen érdemes megnézetni a PSA -t. Ez egy vérvizsgálat, ami megelőzheti azt a bizonyos fel-fel nyúlkálást. Ha az eredmény negatív. Ám miközben az illetékesek propagálják ezt a szűrést az adminisztráció korántsem egyszerű. Megbonyolítják. A PSA beutalót csak szakorvos írhatja fel. Tehát mindenképpen először egy urológusi beutalót kell kérni. Azért mert a vizsgálat költséges. Ugyanakkor a kampányban harsogják, hogy minden ötven éven felül mindenkinek érdemes ezt gyakran ellenőriztetni.  Ha ez így van akkor az egyszerű vérvételnél miért nem lehet egyúttal ezt is megnézni minden laborvizsgálatnál.

Az urológusok szerint ugyanis a korai stádiumban felismert prosztatarák eredményesebben és olcsóbban gyógyítható mint a végső stádiumban kötelező kezelés.

Hahó, egészségügy! Vajon mit mondanának erre az illetékesek? A férfiak!

Exit mobile version