SzántóGráf

Ha képviselő lennék – hiányos a KRESZ – egy sokcsillagos szakértő állítja – nem mérik a követési távolságot – Ausztriában szankcionálják is mint a sebesség túllépést

Ha országgyűlési képviselő lennék merő lazításként egy egyszerű, de hasznos törvényjavaslattal hozakodnék elő. Megtudtam ugyanis, hogy a KRESZ igen csak hiányos.

 Tessék elképzelni, hogy kimaradt belőle a követési távolság precíz meghatározása. Nem akarok kekeckedni, de tőlünk nyugatra, az uniós országok zömében, főleg ahol nagyobb a vezetési kultúra méterre megszabják ezt a távolságot. Nálunk el van nagyolva. Úgy mond az útviszonyoknak és a sebességnek megfelelően kell betartani. Így aztán bármilyen bírósági, rendőrségi ügyben mindenki kedvére formálhatja ezt a gumírozott paragrafust. Egy főrendőr, a balesetmegelőzésért felelős sokcsillagos árulta el, hogy e miatt nálunk nem is tudják szankcionálni ezt a szabálysértést. Ami sok esetben tömeges koccanást, tragédiával végződő súlyos baleseteket okozhat. Ausztrián számos helyen videós rendszerek ellenőrzik a pontosan meghatározott követési távolságot.

Műszeresen mérnek, büntetnek. Ennek jóvoltából a Lajtán túl nem igen szokás az előttünk haladót  tolni, söpörni, levillogni, átintegetve ledudálni a szabályos sebességgel döngetőt. Bezzeg nálunk. Nincs olyan pesti utam, hogy ne fogjak ki egy félörűltet, akinek az a rögeszméje, hogy a pályadíjjal együtt az egész sztrádát megvette. Mindenki másnak kuss. Félre az útból, aki elé kerül.

Ilyenkor lazán vészvillogóval jelzem, hogy zavar a lihegése a hátam mögött. Majd akár egy egy vészfékezéssel – nem éppen szabályosan jelzem – hogy illő lenne megfelelő távolságot tartani. Egyébként is mihelyst ne tudok sorolni a külső sávba elengedem.  Hadd menjen, amennyivel bír,  egészséges donorokra mindig szükség van. Különben az útmentés 90 méteres követési távolságot kérnek a táblákon.  Bizonyos helyeken pedig csíkok felfestésével érzékeltetik a megfelelő követési távolságot.

Ám a KRESZ -ből csak hiányzik a méterre szabott cikkely. Egy ilyen törvényjavaslat, kiegészítés, módosítás nevezzük aminek akarjuk micsoda lájtos meló lehetne a Tisztelt Házban.  A tisztelt hölgyek urak talán még pártokon felül is emelkedhetnének ebben a fontos kérdésben.

Hahó ez hiányzik a kreszből. Nincs is mérés, szankcionálás nálunk

,

Exit mobile version