Egy jó tipp Rostockból – mit üzen Szegedi Laci a sajónémetieknek – rabolt zsidó műkincsek nyomai Borsodban
Laci most belecsapott a lecsóba –

Milliárdos műkincsek Borsodban, Sajónémeti neve hangzott el a titkos aktákból. Hol a kincs? A párt lopta el, vagy az oroszok vitték ki az elkobzott zsidó műtárgyakat? Kinek a falán lógnak vajon ma milliárdok? Nem árt, ha körbenéz otthon!

 

Meg se kottyanna úgy egyébként egy sima téma, ha még riporter lennék, de nem egyszerű infót és témaajánlatot tett nekem Szántó Pista barátom: eszerint Hitler egykori egyik államtitkára Borsodban rejtette el az általa összeharácsolt műkincseket. Felemás érzésekkel fogadtam az infót, de mint kiderült, igaz. Eléggé zűrzavaros a történelem ezen időszaka, 45’ után pedig 16 év zűrzavar, szabadrablás zajlott (a mai napig is), nagy érdeklődéssel csaptam bele a témába.

A titkok tudója elméletileg a Deutsches Zentrum Kulturgutverluste /German Lost Art Commission, az Elveszett Német Műtárgyak bizottsága.

Első dolgom az volt, hogy megkeressek a bizottság tagjai közül valakit. A tagok névsora nyilvános, választásom a név miatt Prof. Rita Süssmuth-ra esett, aki nem akárki egyébként Németországban: a Bundestag korábbi elnöke.

Email-címét előkerestem, küldtem üzenetet, egy hétig vártam a választ, ugrásra készen, ha interjút ad, vagy iratokat, akkor azonnal utazok Berlinbe. (hazamegyek és kiásom a kincset, de Pistának se szólok 😊 )

Nos, az elnökasszony válasza megérkezett, az egykori náci vezető államtitkára által elrejtett kincs nem csak pletyka, valóság, bár, a szájhagyomány által eltúlzott.

Frau Süssmuth válasza a következő:

Sehr geehrter Herr Szegedi!

Bitte teilen Sie mir mit, dass ich die von Ihnen gestellten Fragen nicht beantworten kann.

Bezüglich des Funds des Kunstwerks befinden sich die Dokumente in den Archiven der Berliner Archive, sie werden von der Stasi abgesondert.

Auf meine Frage, die ich mir angesehen habe, erzähle ich Ihnen offiziell nicht, dass es in Sajónémeti eine Spur dieser Werke gab.

Meiner Meinung nach gibt es zwei Möglichkeiten: Sie sind jetzt im ehemaligen ungarischen Staat oder in Moskau.

Mit freundlichen Grüßen

Prof. Rita Süssmuth

Tehát, és az érdekes ebben. Konkrétan Sajónémeti:

Kedves Szegedi Úr!

Tájékoztatom, hogy az Ön által feltett kérdésekre nem tudok válaszolni.

A műkincsek fellelhetőségét illetően az iratok a Berlini levéltár birtokában vannak, azok Stasi révén titkosak.

Kérdésére utánanéztem, nem hivatalosan elárulom, hogy Sajónémetiben volt nyoma ezeknek a műkincseknek.

Véleményem szerint két lehetőség van: az egykori magyarországi állampárthoz kerültek, vagy jelenleg is Moszvában találhatóak.

 

Barátsággal

Prof. Rita Süssmuth

A hölgy aranyos volt, fel is hívott, megkaptam-e az emailjét, mondjuk pont rosszkor. Infúziót kötöttem be egy betegnek, mikor a szigorúan tiltott (bevinni munka közben) mobilom megszólalt.

  • Ki volt az, fontos? – kérdezte a néni.
  • Frau Süssmuth.
  • Ich mag ihn besser als Merkel (szeretem őt, jobb mint Merkelt) – hangzott a válasz.

 

Kedves Sajónémetiek!

Egy Pazar vicc ugrott be nekem erről, meg az ásásról:

Egy idős ember egyedül élt a farmján. Fel akarta ásni a paradicsomos kertjét, hogy elültesse a paradicsomokat, de túl nehéz munkának bizonyult számára. Az egyetlen fia Bubba, aki segíteni szokott neki, börtönben ült.
Az öregember leült és megírta neki problémáját.
“Kedves Bubba, sajnos elég rosszul érzem magam, mert úgy néz ki nem tudom felásni a paradicsomos kertem ez évben. Már öregszem és túl nehéz munka ez számomra.”
Pár nappal később levelet kapott a fiától:
“Kedves Apa,
nehogy felásd a kertet, oda rejtettem a hullákat!
Bubba”
A következő nap reggelén egy csapat FBI ügynök jelent meg a helyszínen és feltúrták az egész kertet. Mivel nem találtak semmit, bocsánatot kértek az öregtől és elmentek. Az öreg még aznap kapott egy újabb levelet a fiától:
“Kedves Apa,
A jelenlegi helyzetben ennyit tudtam segíteni. Most már elültetheted a paradicsomokat.”