SzántóGráf

Rám csörögtek, – a frász kerülgetett – rossz helyen állt az eladott autóm – megfejtettem a rejtélyt – milyen naprakész a nyilvántartás – kísért a múlt

passat

A nagy álmos könyvek szerint megfontolandó a szervek kritizálása. Nem is jut nekem eszembe ilyen őrültség. Ám érdekességként elmondom ma este történt telefonhívás részleteit. Itt a rendőrség forgalom irányítási központja – jelentkezett egy kedves férfihang egy ismeretlen, privát számról – rossz helyen áll a kocsija, kérjük, hogy álljon el!  Hiába patyolat tiszta a lelkiismeretem egy perc alatt leizzadtam. Ilyenkor kikapcsolok.  Mentegetőztem, hogy ez lehetetlen, ma ki se hoztam a garázsból az autómat. A hívó fél nemhiába rendőr gyorsan kapcsolt , megkérdezte a rendszámomat, amit rögtön lecsekkolt. Majd megkérdezte, hogy a KBD 622 – ami a felső képen látható kié lehet. Nos, kezdtem magamhoz térni, s elárultam az ismeretlennek, hogy ezt a kocsit legalább nyolc esztendeje eladtam. Tudomásom szerint át is íratták. Csupán egy rendőrségi fotóm van róla, amit gyorsan elő is bányásztam.

Közben elgondolkodtam, vajon milyen lehet a nyilvántartás a járművekről, s milyen intenzitással frissíthetik az adatállományt. Na meg ha még mindig a nevemen szerepel akár egy bűncselekménybe is bele keveredhetek ezen az alapon. Vagy kaphatok egy olyan büntetést amit nem is én követtem el.

Majd még tovább masszíroztam az agytekervényeimet és rájöttem a titok nyitjára. Valahány kocsim volt, elsőként bejelentettem az okmányhivatalba rendszámom mellé a telefonszámomat. Ez egy nagyon hasznos hivatali szolgáltatás – ugyanis ha rossz helyen parkolok, s el akarják vontatni vagy meg akarják bilincselni a járművet a közterület tisztelt munkatársai kötelesek előzetesen lecsekkolni, hogy adtam e megbízást a figyelmeztetésre. Ezt egyszeri alkalommal mindössze három ezer forint. Nem sok. Nekem már meghozta az árát. Pesten a Józsefvárosban szinte sírva, ingyen szedték le a bilincset az autómról. Miután kiderült, hogy nem is tudnak ilyen szolgáltatásról és nekik eszükbe se jutott engem felcsörgetni. Látni kellett volna azt elégedett fizimiskámat amellyel végig asszisztáltam a kezdetben nagyon keménykedő rendészek erőlködését. Győztem. Gondolom ezt a számomat is megőrizte a történelem adattára, így jutottak el hozzám.

S ha valakit érdekel miért őrzöm ezt a régi képet, hát ezt is elmondom. Nem én vezettem a kocsimat Budapesten amikor egy rendőrkocsi beintett a sofőrnek és félreállított az útszélen. Mindent rendbe talált – utólag tudtam meg, hogy az igazoltató zsaru nem akárki, maga a karjelzések sorozatos bajnoka. S minden villamosjelző lámpáknál jobban, szebben képes egy fekete fehér gumibottal vezényelni a forgalmat.  Mivel gyerekkoromban a házunk előtt még így ment az irányítás gyakran órákig csodáltam a kis dobogón bűvészkedő rendőrt. Talán még egyszer magam is ezt akartam  – ha megnövök. A lényeg, hogy ez a rendőr végül kitalálta, hogy rossz helyen állunk, noha ő maga terel oda az út szélére mert állítólag lassan haladtunk. Ugyanis egy házszámot kerestünk.  Némi kedélyesen kezdődő vita után húsz ezerrel megvágott. Rögtön panaszt tettünk aminek a következményeként próbált Miskolcon visszavágni.  Próbált revánsot venni.

Az ügy kereken három évig tartott. Egy dossziényi levelezés őrzi az emlékét aminek a végén csont nélkül nekem lett igazam. Kapaszkodjanak meg a levelezésem költségeit, kereken négy ezer forintot kaptam. Az utánjárást a telefonálás költségeit nekem kellett viselni.

Különben már írtam erről a rendőrről, az egyik könyvemben csupa jót és szépet. Mert ugye bármelyikünk tévedhet, megtévedhet vagy bal lábbal kelt és kifog egy rossz napot.  Esetleg egy olyan gizdát mint amilyen én lennék.

 

Exit mobile version