SzántóGráf

A rendőrséget hívták a sugárterápiára – elfogyott a Medcenter türelme – mindenki a daganatos betegek érdekeit tartja szem előtt – sürgős a békés megegyezés – már vevő lenne a kórház

Késett ma a daganatos betegek sugárterápiás kezelése a Szentpéteri kapui megyei kórházban.

Az orvosok ezt a levelet kapták. Végül csak felvették a munkát. Elsők a betegek

A kiszivárgott hírek szerint egy körlevélben sajnálattal értesítette a Medcenter vezetése a sugárterápia dolgozóit, hogy az ottani lineáris gyorsítók és a computer tomográfiai gép használatához való jogosultságukat megszüntette. A kórház ugyanis nyolc havi bérleti adósságot halmozott fel, aminek a következményeként kénytelenek a 2006-ban kötött megállapodásukat felbontani. A kórház vezetése utasította az orvosokat, hogy a felszólítást hagyják figyelmen kívül, s folytassák a gyógyítást.  A Medcenter pedig a rendőrség segítségét kérte a birtokvédelemhez és feljelentést tett a kórház vezetése ellen. A történteknek számos súlyos beteg kárvallottja volt, akiknek aligha lehet értelmes magyarázatot adni minderről.

Amit tudni lehet, igazából az egészségügy felső vezetése és a gyógyító eszközök tulajdonosai egyaránt a daganatos betegek gyógyítását tartják szem előtt. Bár a mai akció látványos és nyilvános volt mindenki szeretné elkerülni az ebből kibontakozó botrányt. Ám kevesen ismerik az ügy előzményeit, a kulisszatitkokat. Érthető okokból senki nem akar nyilatkozni, most mindenki a probléma kompromisszumos megszüntetésére koncentrált. Tekintettel arra, hogy tegnap még a legfelső szinten is erre utasították az érdekelt feleket.  Annyit lehet tudni, hogy a Medcenter még 2006 tavaszán szerződött a megyei kórházzal két sugárterápiás gép és egy korszerű CT megvásárlására és üzembe helyezésére. Felújították a belgyógyászattal szemközti romos 15 ezer négyzetméteres épületet és építettek mellé még egy nagyméretű pavilont, valamint két sugár védelmi bunkert. A megállapodás pontosan 2021 nyaráig tartana.  Annak ellenére, hogy ezt a szerződést 2013 ban az államosítás kapcsán elvégzett GYEMSZI ellenőrzés hatására módosították a Medcenter vett még egy gépet, egy lineáris gyorsítót. Emlékeimben él, hogy számos cikk jelent meg ezzel kapcsolatban. Többen is feljelentést tettek, hogy ez az állam számára egy előnytelen megállapodás volt. Ám valamennyi vizsgálat egyértelműen azzal zárult, hogy ez minden szempontból szabályos, mindenki számára kölcsönösen előnyös projekt. A korábbi főigazgató Tiba Sándor még távozása előtt úgy döntött, hogy a bérleti díj megfizetését leállítja, és újabb vizsgálatot indít a Medcenter ellen. Amihez joga van ám ehhez kellő körültekintéssel és teljes jogi tudással kellett volna támadnia. Ugyanis a késedelmes fizetés számos már is egyéb súlyos problémát okozott. Az ilyen radioaktív sugár kibocsátásra alkalmas készülékeket csak szakszerűen a tulajdonos hozzájárulásával lehet karbantartani, felülvizsgálni. A kórház ezt az előírást megszegte, amit az Állami Egészségügyi központ az ÁNTSZ és Atom Energia Hivatal is kifogásolhat.

Mindenkit megnyugtatnék, hogy ennek ellenére az érintettek jól felfogott érdekében a kezelések a gyógyító orvosoknak köszönhetően aránylag zavartalanok. A Medcenter, akinek a tulajdonosa maga is orvos nem nyilatkozik, de úgy tűnik talán e miatt is tartja magát a Hypokrateszi esküjéhez még a törvényes felmondási időn túl is mindennek előtt a betegek érdekeit tartja szem előtt. A projekt nagysága és a 15 év hosszúsága nem kis kockázatot hordoz magában azért, hogy a régióban ugyanolyan magas szintű sugárterápiás kezelés legyen, mint a bárhol Európában. A mai akció is gyaníthatóan inkább figyelemfelkeltő volt és a magántulajdon, a birtokvédelem ezek szerint nem kellő súlyával szerette volna elérni az elmaradt bérleti díj megfizetését. Csak remélni lehet, hogy a végén ennek a vitának nem a miskolci rákos betegek isszák meg a levét.

Friss hír, kiegészítésként – a rendőrségi bejelentésre a kórház vezetése úgy reagált, hogy a gépek a saját tulajdonúak.  Ezzel egy időben viszont kiszivárgott – ugyaninnen a Medcenter ajánlatot kapott a megvásárlásukra. Hogy mi az igazság, döntsék el. A lényeg, hogy a sugárterápiára szoruló betegek ellátása ne szenvedjen késedelmet.

Exit mobile version