SzántóGráf

Igazi Borsodicum a Tibolddaróci pezsgő – bejártuk a labirintust – édeset vagy szárazat – meg lennénk vezetve ?

A pezsgőgyártás fortélya – szívvel lélekkel, szakértelemmel

 

Meg vagyunk vezetve. A közhiedelem szerint leginkább csak szilveszterkor vagy egyéb ünnepi alkalmakkor illő pezsgőt bontani. Másik tévhit, hogy a világon mindenütt a leggyatrább borból készítik ezt a fenséges italt Mezei Mihály az ország egyik legnagyobb pezsgőgyártó birodalmának fejedelme is gyakran szembesül ezekkel a minden alapot nélkülöző megállapításokkal, de már rutinosan, csípőből cáfolja. Külföldön, sok helyen mi sem természetesebb, hogy akár reggeli üdítőként isszák a pezsgőt. Tudják, egyszerű étkezések előtt is egy pohár száraz pezsgőnek egészséges élettani hatása van.  A desszert után pedig jöhet az édes. Az is igaz, hogy ezekben az országokban nincs olyan szigorú zéró tolerancia a járművezetőknek, mint nálunk.  Így aztán francia és olaszhonban egy kis palack fehér vagy vörös pezsgő a vendéglős ajándéka.

Mezei Mihály a gazda

Közben bejárjuk a Tibolddaróci pincészet egymásba érő labirintusát. Megnézzük a forrásban lévő  és az éppen már takarítás alatt álló tartályokat. Az erős fényben jól látszanak a falakat beborító feketéllő nemes penész. Állítólag minden borvidéknek, ennek is fontos szerepe lehet az ital jellegének a kialakulásában.

Hogyan lesz a borból pezsgő?

Hangsúlyozom. A jó pezsgőt csak kiváló borból lehet előállítani.  Régebben a magas alkoholtartalmú borokból fahordókban készítették. Manapság az erőteljesen gyümölcsízű fajtákból már rozsdamentes tartályokban csinálják. A gyártási folyamat egy szívet, lelket és szakértelmet igénylő procedúra. A borba élesztőt és cukrot teszünk megfelelő arányban és a musttal szemben itt zárt térben tartjuk az erjedést, ami hő fejlődéssel jár. Ezt a dupla falu tartályoknál folyamatosan hűtjük. Egy apró műhelytitok a 11 fokos borba literenként 28 gramm cukrot adagolunk az indulásnál. S, azért szükséges a jó bor itt Darócon például a Chardonnay mert a széndioxid, ami természetes úton fejlődik a pezsgőben képes az alapanyag legkisebb hibáit is felerősíteni.

Pezsgőt ne csak szilveszterkor durrogtassunk

 

 

 

 

Exit mobile version