Két-két búvár segít minden fiúnak –  Attila zsákba tetette volna a fiúkat – a legoptimálisabb megoldást választották

A hír nyomon követhető a médiában, magam viszont szerettem volna megtudni, mit csinált volna az ottani mentők helyében dr. Komlóssy Attila  barátom.

Vezetés közben , kihangosítón  elmondta: mint veterán barlangi mentős erős nosztalgiát érzett. Miközben a csobádi halálos közúti balesethez száguldott végiggondolta mit tett volna az ottani búvárok helyében. Határozottan állítja a körülmények ismeretében a legbiztonságosabb megoldást választották. Maga se gondolkodott más lehetőségeken. Óriási volt a távolság, s a rossz a látási viszonyok között legfeljebb nagy fényerejű színes lámpákkal segíthették volna még jobban a tájékozódást.

Attila a Csillagpont rádióban

Ezt a átláthatóságtól függően 50 vagy akár 10 méterenként letehették volna. Helyükben a fiúkat zsákba tetette volna, hogy a karjukkal ne akadályozzák az elöl és a hátul úszó búvárokat. Nagy szerencse, hogy van már levehetetlen maszk, búvársisak amelyből kommunikálhatnak egymással a vízben.  Csak gratulálni tud a thai mentőcsapatnak. Feltételezi, hogy a búvárok lelkileg is felkészítették a fiúkat a kifelé vezető megpróbáltatásokra. E nélkül ugyanis nehezebb a kijutás.

Dr. Komlóssy Attila barátom, osztálytársam most nosztalgiával gondolt vissza a bükki barlangi mentésekre

Mivel maga is volt már több ilyen éles bevetésben nagyon szorított a fiúknak. Attila szerint hívhatták volna Czakó Lajost is, a legendásan jó magyar búvárt. Ahogyan ismeri – dolgoztak is együtt – ő is szívesen segített volna a bajbajutottakon . Azt viszont nem érti, hogy éppen Lajost senki se kereste meg a médiától ebben a témában. Ha valaki sok újat mondhat erről akkor az éppen ő.

Immár ma délutánra hat gyereket sikerült a felszínre hozni a barlangba rekedt ifjúsági focicsapat tagjai közül. Attila szerint ha ez sikerrel jár a világon ez lesz a negyedik ilyen tökéletes mentőakció.

Helyi tisztségviselők elmondták, hogy a mentés – amelyben 13 külföldi és öt thaiföldi búvár vesz részt – akár négy napig is eltarthat. A thaiföldi hatóságok várakozása szerint az első gyerek helyi idő szerint vasárnap este 9 órakor érheti el a barlang kijáratát.Minden fiút két-két búvár segít a körülbelül 4 kilométeres úton. A gyerekeket egyesével, szakaszosan indítják el.

Vasárnap sportbúvárok és mentőorvosok érkeztek a barlang szájához. A média munkatársainak közelben felállított táborát kiürítették, és az ott tartózkodó több mint ezer thaiföldi és külföldi újságírót elküldték azzal, hogy a fejleményekről később hivatalos sajtótájékoztatót tartanak.

Öt-hat órás utat kell megtenniük a zavaros vízben

A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport

június 23-a óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában.

Kimentésük veszélyes: egy búvár napokkal korábban életét vesztette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros vízben.

A profi merülőknek is 5-6 órára van szükségük ahhoz, hogy megtegyék az utat a barlang szájától a csoport tartózkodási helyéig, a fiúk közül többen nem túl jó úszók.