SzántóGráf

Leszedték a hegy levét – excellenciások szüreteltek Tarcalon – a lakodalmas ebéd után folyt a must – Kerényi László felvételei

Idén is rendeztek diplomataszüretet.

Nehéz volt kivárni, hogy csorogjon a must

A Borsod Abaúj Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Tarcali polgármester meghívására ma délelőtt a Dél Kelet Ázsiai Nemzetek Szövetségének magyarországi nagykövetei, s a képviseletek munkatársai szedték a szőlőt a a Tokaj hegyaljai  Gróf  Degenfeld birtokon. Egy kocsira valót szüreteltek, hogy az ebéd után megkóstolhassák az előttük darált, préselt hegylevét.  Óriási sikere volt a friss mustnak.

Szakszerűen, a munkavédelmi előírásoknak megfelelően zajlott a szüretelés cigányzene kíséretében. Mindenki kapott kesztyűt és piros vágóollót.
Butta László Tarcal polgármestere és Török Dezső a megyei közgyűlés elnöke aki ebéd előtt mondott köszöntőt.
Bal szélen az asztalnál a vietnami nagykövet aki a birtokon interjút adott, a későbbiekben megírom.Aktualitása , hogy szeptember elején lesz Vietnam nemzeti ünnepe, megemlékeznek a szétszakított ország újraegyesítéséről.
A tarcali polgármester is munkába állt
Negrutz Ágoston a földművelésügyi minisztérium biztosa
Könnyű volt megjegyezni a malajziai nagykövet feleségét. Elmondta náluk királyság van, s négyévente váltják egymást ezen a poszton a tartományok szultánjai.
A malajziai nagykövet élvezte a szüretet
Dr. Barkóczi István mint a BOKIK alelnöke elárulta, ezekkel az országokkal már korábban is magas szintű tárgyalásokat folytattak a gazdasági együttműködésről. Ezt a kölcsönösen előnyös kapcsolatrendszert erősítik meg ezzel a szüreti vendéglátással.
A malajziai nagykövet régi ismerősként köszöntötte a vendéglátókat.
A vietnami nagykövet is köszönetet mondott a meghívásért. Az interjú során elpanaszolta, nehéz még neki a nyelvünk, viszont olaszul már megtanult.
Nemcsak szép ez a fürt, de pompásan finom is.

A vendéglátók Dr. Barkóczi István a BOKIK alelnöke, Butta László polgármester, , Negrutz Ágoston a régió miniszteri biztosa és Bíró Tamás a Nemzeti Kereskedőház  Zrt stratégiai igazgatója köszöntötték a Malajziai és a Vietnami nagykövetet és a diplomáciai kar tagjait és családját.

 

Nagyköveti jármű. Megtanultuk megszűnt a DT rendszám. Ez az új már CD, az első három szám az ország besorolását jelzi, a következő három az adott nemzet követségi tagjainak a rangját. Igaz, általában az első három szám mindig a nagyköveteké mivel privát kocsit is tartanak, amelyeket ugyanilyen rendszám illett meg.
A cigányzene a reggelihez is járt, mint a birtokon
Egy privát kép a birtokon, dr. Barkóczi istván, jómagam és mellettem Döme Aladár a Gróf Degenfeld Kastélyszálló régi és új vezérigazgatója, Török Dezső és Butta László. Minőség ellenőrzést tartottunk a szüreten. Megállapítottuk a termés kiváló, a diplomaták serényen szüretelnek.

Jó szokásom a fogadások menüjéről is írni.  A felszolgálást , a szervizt a City Hotel és a Drót bisztró munkatársai biztosították. Az érkezéskor igazi magyaros reggelivel fogadták a vendégeket, házi kolbász, tepertő és friss májas díszlett a terülj asztaloknál. Ebédre lakodalmas tyúkhúsleves csigatésztával gőzölgött. Majd jött a májas tölteték, a főtt tyúkhús és a zöldségek. A svédasztalon is remek volt a választék. A sor elején kínálták a vietnami tyúkhússal töltött tavaszi tekercset amit a vendégek hoztak magukkal. Egyedien különleges volt a töltött káposzta, füstölt csülökkel, kaprosan, tejfölösen.  Sikere volt a tejfeles paprikás csirkének, galuskával. S az elmaradhatatlan salátákkal. Megjegyzem a vendégek egy része muzulmán hitük miatt nem esznek sertéshúst, ezért a vendéglátók nagyon figyelmesen ügyeltek a fogások megválasztásánál.

Kerényi László felvételei

Exit mobile version