SzántóGráf

Edével nyomon vagyunk – hiába szívat a vízmű a tiszta bükki forrásból – a járdára is állhat a konténeres – gondatlanságból okozott súlyos testi sértés, billegő aknafedéllel

Aki korán kell, aranyat lel.

Nehéz úgy kattintani, hogy közben Ede rángatja a pórázomat. Izgalomba jött amikor meglátta, jó nyomon vagyunk. Látni kellett volna a sofőr milyen gázzal hajtott el amikor meglátta a fényképezést. Súrolta a szemetes Bermuda háromszög fáit. Repkedtek a levelek.

Nekem ez ma se jött be. Noha Ede kutyusunk már fél hétkor ébresztett. Hiába neki nincs naptárja, tesz egy nagyot rá, hogy ma nemzeti ünnep van. Neki menni kell, a szükség nagyúr. Nekem meg kapaszkodni kell a póráz magasabbik végébe. Ám ilyenkor, ha akarom, ha nem megszáll az ihlet. Ede rögtön kiszimatolta, hogy valami furcsa zaj morajlik az utcán közepe tájáról, pontosabban a Derkovits utcai szelektív hulladéktároló környékéről. S, de jól tette.

Mint ismeretes szeptember 22. szombatján az unokám éppen arra sétált Edével, amikor egyik pillanatról a másikra eltűnt a szennyvízcsatornában.  Még elég szerencsésen, nem a lábai közé ért a fedél. Így a combjain keletkezett súlyos zúzódásokkal úszta meg a balesetet. A kezében tartott telefonja és a távirányítója is összetört. A vízművek ügyeletese gyorsan korrekten intézkedett, rögtön kiszálltak és a billegős csatornafedelet körbe kerítették, ne, hogy mások is pórul járjanak. Majd innentől minden jó szándék és jó akarat  csuda módon ellenséges verzióba váltott.  A jogász – persze ezért fizetik – megírta, hogy a cég felelőssége nem állapítható meg. Közben érzékletes technikával még egy jót szívatott is – jelezte, nem lehet biztos abban, hogy az unokám felhatalmazott az érdekei képviseletével. S leltározzam le a követelésünket. Amit aztán úgy se fogadnak el. Azaz semmi közük a billegő, az életveszélyes csatornafedelekhez. Még akkor, se ha a miskolci csatornafedelek peremének zöme korrodált, s nincs, aki ellenőrizze, szabványszerűek e a fedelek. Pontosabban fogalmazva a jelenlegi keretből arra futja, hogy minden aknán legyen fedél, pótolják az ellopottakat és ezzel már le is tudták a felelősségüket. Mióta ez a rémálom megrázta a családunkat alaposan beleástam magam a hibás és tragikus veszélyt, kockázatot jelentő fedelek szakmai világába.  Így aztán amikor két levéllel is megszívattak a vizesek nem maradt más, mint, hogy közfeladatot ellátót ismeretlen tettesek ellen feljelentést tegyek gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés és jelentős anyagi jár okozása miatt. Majd kértem, közérdekből vizsgálják felül az összes húsz évesnél idősebb korú csatornafedelek állapotát.  Ezek ugyanis potenciális veszélyforrást jelentenek mióta megszűnt a korábbi fedélgyártó cég. Azóta tart a nagyüzemi buheráció.

S akkor ma reggel a képeken látható nehéz teherkocsit fedeztem fel a szelektív gyűjtők körül ólálkodni. Feltételezem konténereket cseréltek, s ehhez a járdára is fel kellett állniuk. Oda ahol a csatornafedelek nem erre a teherbírásra vannak kalibrálva.  Tehát most már csak azt kellene kinyomozni, hogy az adott napon volt e hasonló konténercsere. S ha igen akkor már is megvan az oka, miért is billegős a járdai csatornafedél.

Ede kutyusom szimata világszínvonalú. Ha nem húz, oda talán sose derítjük ki az igazi tettest!

Exit mobile version