SzántóGráf

Különös számról hívtak – óvakodj a visszahívástól – lenyúlnak a kannibálok – távoli trükkös telefonálók

Saját káromon tanultam meg. A fenti szám ma délután próbálkozott be.  Minden paraszt SMS, így nevezik azt amikor valaki egy csörgéssel spórolva hívatja vissza magát, kockázatos lehet. Kíváncsiságból nem érdemes senkit visszahívni, vannak olyan országok amelyeknél nem jelzik az úgynevezett emelt díjas számot. Sőt az is megeshet, hogy egy másodpercért három-négy ezer forinttal húznak le.

Csörög a telefon és valamilyen teljesen ismeretlen szám jelenik meg a kijelzőn, amit nem sikerül hova tenni?

Nem vagy egyedül, gyakrabban előfordul mint gondolnád.

Néha teljesen hétköznapi okai vannak a hívásnak, mint például ha valóban külföldről szeretne elérni valaki, akár egy távoli országban nyaraló ismerős az ottani hálózatot használva , vagy a szám előző tulajdonosainak lehettek külföldi ismeretségei, lehet szó üzleti célú megkeresésről, hívhat valaki valamilyen távoli szolgáltatón keresztül, ezek teljesen normális dolgok.

Viszont el kell ismerni, hogy a különös hívó számok esetén gyakran joggal adnak alapot gyanúra ezek a hívások. Különösen amikor a kicsöngést követően a hívást még azelőtt megszakítják, hogy arra reagálni lehetne és már csak a nem fogadott hívás látszik. A hívó talán abban bízhat, hogy  nagy számú hívás indítás után bizonyos százalékban visszahívják.

Amennyiben gyanús hívásokat kapsz arra kérünk írd meg a számot és a körülményeket, keletkezett-e bármi hátrányod, hátha sikerül körbejárni a hívó számot, esetleg másoknak segíthetünk ha rákeresnek ugyanarra a telefonszámra.

Frissítés: meglepetésként ért, hogy napról napra ennyi hozzászólás érkezik. Nem gondoltuk volna, hogy ennyi embert érintenek ezek a látszólag értelmetlen hívások. Azt gondoljuk fontosak ezek a hozzászólások, hisz amennyiben valaki rákeres a hívó számra és látja, hogy többeket hasonló, vagy megegyező számról váratlanul, gyanús körülmények között hívtak az mindenképp jelzés értékű a hívott fél számára.

Ahogy a hozzászólásokból és a statisztika elemzéséből is kiderül a legkeresettebb országhívók Csád, Kongói Demokratikus Köztársaság, Dél-Szudán és meglepő módon monacói előhívóval is többen jeleztek nem várt és rövid időn belül megszakított hívásokat.

Frissítés 2: miután közel kétezer hozzászólás érkezett, egyértelműen látszik, hogy  sokakat érint és nem elszigetelt esetekről van szó. A könnyebb áttekinthetőség és kereshetőség érdekében készítettünk egy komplett oldalat www.kihivott.info címen a különös számok nyilvántartására. Kérem tisztelt látogatóink, hogy ne itt hozzászólásban, hanem ezen az oldalon küldjék be a keresett, vagy már beazonosított számokat.

Az itteni hozzászólásokban korábban megjelölt számokat folyamatosan átemeljük az új telefonszám nyilvántartó és kereső oldalra.

Exit mobile version