Mit tárgyalnak a bíróságok – a firkász naplójából – megvan a jövő heti program

Tetszik tudni amíg firkászként kerestem kalácsra való jó ideig voltam rendőrségi és bírósági tudósító. Nem is tudom miért, de az Olvasók falják az olyan rossz híreket amelyekhez semmi közük. Velem is megesett, hogy nem a kész bírósági végzésekből szerkesztettem a krimi oldalt hanem beültem a tárgyalásra. Már ahová beengedtek. Akkoriban a személyiségi jogok meg az ehhez hasonló nyalánkságok nem zavarták az igazságszolgáltatást. A szaftosabb tárgyalásokat végig ülhettük, s szurkolhattunk. Sok jó sztorit őrzök magamban ezekről. Szóval abban az időben amikor a mozijegy két forintnál kezdődött, s nem olyan gyakran váltogatták a programot sok ember, a ráérősebbek, a kíváncsiak a bíróságra jártak melegedni, nyáron meg hűsölni. Ki volt függesztve , hogy miről tárgyalnak aztán boldog boldogtalan beülhetett hallgatózni.  Persze joghallgatók is gyakran jártak ezekre tanulni.

Jut eszembe volt, egy tapolcai úgynevezett birtokháborítási per. A felső szomszéd, a valamikor közös telek tulajdonosa elfelejtette a saját vízóráját beköttetni. Az alsó szomszéd perelte a felsőt a jogtalan vízvételért és követelte a költségeit. Sima ügy volt. A bírónő elegánsan vezette a tárgyalást, rögtön nyert az alperes a felperessel szemben. S akkor a felső szomszéd nagy hangon jelezte, igen elismeri a lopást, megtéríti a kárt, de csak akkor ha a kedves bírónő megmagyarázza miért az alsó telek tulajdonosa a felperes mikor ő már régóta felettük lakik.

Különben mostanában a gráf is megkapja mi lesz a jövő héten. Nos, akinek kedve van a nyilvános tárgyalásokon elszórakozhat. Ezek olyanon mint a televízióban szokásos , veled is megtörténhetnek esetet. Jó fiúk is kerülhetnek szorult helyzetbe míg a rosszak is megjavulhatnak.

 Tárgyalást tart a Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa annak az ügyvéd foglalkozású vádlottnak az ügyében, akinek az elsőfokú bíróság zugírászat és három rendbeli csalás bűntette miatt bűnösnek mondott ki.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott, miután kizárták az ügyvédi kamarából, több alkalommal vett részt különböző büntetőeljárásokban meghatalmazott, illetve kirendelt védőként. Egy alkalommal üres papírlapot íratott alá meghatalmazóival, azzal az ígérettel, hogy azt, mint meghatalmazást visszajuttatja részükre. Egyidejűleg ügyvédi munkadíjat is átvett tőlük, amelyet azonban nem adott vissza és így kárt okozott.

Az első fokon eljáró Tiszaújvárosi Járásbíróság zugírászat és három rendbeli csalás bűntette miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre és 225.000.- forint pénzbüntetésre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint 60.000.- forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Ítélethirdetés várható.

 

Tárgyalást tart az Encsi Járásbíróság azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik ellen uzsora bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a vádlottak Mérán élő családoknak nyújtottak pénzkölcsönt azzal, hogy a kölcsön adott összeg dupláját kellett visszafizetniük. Az egyik sértettet ezen felül arra bírták rá, hogy kössön a II. r. vádlottal egy színlelt adásvételi szerződést, így a sértett háza biztosítékul szolgálna a kölcsön fedezetéül. A vádlottak nem adtak át vételárat, azonban a II. r. vádlott javára az ingatlan tulajdonjoga bejegyzésre került. A vádlottak a fenti cselekmények elkövetése során tudatában voltak annak, hogy a sértettek kiszolgáltatott anyagi körülmények között élnek, és a kölcsönösszegek kétszeresének kifizetése a sértetteket súlyos nélkülözésnek teszi ki.

A bizonyítási eljárás befejezése várható.