Skip to content

Aki a világon mindenhol szerepel az orvosegyetemi tankönyvekben

Aki a világon mindenhol szerepel az orvosegyetemi tankönyvekben

Hangody prof munka közben

Aki a világon mindenhol szerepel az orvosegyetemi tankönyvekben

Professzor Dr. Hangody László Széchenyi-díjas magyar orvos, traumatológus, ortopéd sebész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Kutatási területe a porcsérülések, a porcfelszínképzés, egyes ezzel kapcsolatos átültetések alkalmazása a klinikai gyakorlatban, valamint a térdszalagsérülések. Jelentős eredménye az 1992-ben bevezetett úgynevezett autológ osteochondralis mozaikplasztika, amely az egyik leggyakrabban alkalmazott porcfelszínképző eljárásává vált. 2002-től az Uzsoki Utcai Kórház ortopéd-traumatológiai osztály osztályvezető főorvosa. Egy átlagos napjára kísértük el a professzort.

A Filmet Rendezte : Kerényi László

Kerényi Laci

davidfilm 2019

Hangody professzor Uzsoki Kórházban dolgozik, ez az első munkahelye, ahol már 36 éve gyógyít. Mint elmondta, szerencsés embernek tartja magát a munkahely, a szakma, de még az időzítés megválasztásával kapcsolatban is, hiszen az aktív időszaka alatt alakult ki itthon is az endoszkópos sebészet itthon. Új lehetőségek nyíltak meg a gyakorlatban, de a kutatások területén is, a professzor így a porcfelszín képzést tekintve lett elismert elméleti és gyakorlati szakember. Mint elmondta, több esetben is az egynapos ellátás keretében műtik meg a betegeket.

Sokan keresik fel olyan sportsérülésekkel, mint az elülső keresztszalag szakadása, ami a professzor szerint instabilitást jelenthet a betegnek, arról nem beszélve, hogy egy ilyen térd jóval gyorsabban kopik az átlagnál. Ez azt jelenti, hogy már akkor érdemes a keresztszalagot pótolni, amikor még nincs is sok panasz a térdekre. Különlegessége az ilyen beavatkozásnak, hogy a keresztszalagot nem varrják, mert az további problémákat okozhat, hanem a térdnél lévő hajlítóizmok egyikének az inával pótolják majd a szalagot.

A professzor természetesen nem csak a műtőben áll helyt, hiszen osztályvezetőként vannak osztályos feladatai, adminisztrációs munkákat is el kell végeznie. Az általa vezetett osztály egy nap átlagosan 30 műtétet végez el a részükre fenntartott öt műtőben.

Folyamatosan érkeznek a régebben műtött betegek kontrollra. Egyikük elmondta, a csipőprotézis műtétje óta újra tud sportolni, teljes mértékben visszakapta a mozgás szabadságát, örömét.

Hangody professzor elmondta, korábban, amikor még nem volt lehetőség az endoszkópos beavatkozásokra, akkor elsősorban röntgenképekkel próbálták kikövetkeztetni a porcok állapotát, nagyon sok betegséget már csak kései stádiumban ismertek fel. Ma már a technikának köszönhetően a korán megjelenő problémákkal is képesek foglalkozni. Megjegyezte, a fő kutatási területe is erre épül, azaz miként lehet eredményesen kezelni egy kicsi porckárosodást is. Lassan harminc éve támadt az a gondolata, hogy ezt porcátültetéssel kellene kezelni. Erre fejlesztettek ki magyar szakemberekkel egy olyan műtéti technikát, ami ma a világon a legnépszerűbb porcfelszín-képző eljárás, ami mozaik plasztika néven lett közismert. Az orvosegyetemi tankönyvekben is ezen a néven olvasható, természetesen Hangody professzor is meg van jelölve, mint az egész eljárás kitalálója, de mint megjegyezte, a mozaik plasztika a magyar mozgásszervi sebészet nagyszerű hírvivője is egyben. Az eljáráshoz szükséges műszert szabadalmaztatták, előbb itthon, majd Németországban, végül a világban is.

Az Uzsoki Kórházban az eljárás kitalálása óta több mint 1500 ilyen műtétet végeztek, köztük nagyon sok élsportoló is volt. mint azt Hangody professzor elmondta, a beavatkozáson átesett sportolók alig öt hónap után térhettek vissza a sportba, közel kétharmaduk esetében sikerült a műtét előtti szintet elérni, az ötödüknél valamilyen alacsonyabb szintű sportolás következett be, ennél kevesebb azoknak az aránya, akik a beavatkozás után felhagytak a sporttal.

Arra különösen büszke a professzor, hogy a kollégái már többféle új porcfelszín kezelési technikát is kidolgoztak, amivel nem csak az osztályuk, az Uzsoki, hanem az egész magyar mozgásszervi sebészt hírnevét is öregbítik.


Szántó István


Related article

Újabb segítség a lakáshiteleseknek

Több mint 700 ezer lakáshitelesen segíthet a lakáscafetéria. A cégek 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, vagy lakásvásárlását. A támogatás akár...

0 Comment

A kiszabadulás örömére

קבלת שבת שביעית בכיכר החטופים בתל אביב. לקראת שחרור 13 חטופים ישראלים ו12 תאילנדים, הפעם יש בה גם שמחה זהירה pic.twitter.com/ew5PUPFet7 — רן...

0 Comment

Ezt már olvasta?