ujkelet.live

Mintegy 4000 gázai vett részt pénteken a Hamász terrorszervezet támogatásávak rendezett “Visszatérés Menete” tüntetéseken, az izraeli 13-as csatorna szerint.

Maga a tüntetés a kevésbé erőszakosak közé sorolható, és a lázadók száma is jóval az átlag alatt volt, valószínűleg a nagy meleg illetve a Ramadan-böjt miatt.

A Hamász irányította Gázai Egészségügyi Minisztérium 16 sérültről számolt be, aki füstmérgezés vagy  gumilövedék okozta sérülés miatt szorultak ápolásra. A sérültek között volt egy önkéntes egészségügyi dolgozó is.

Gázából átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömbök legalább 3 tüzet okoztak Sá’ár Hanegev régióban. A jachini mosáv mellett keletkezett lángok miatt több családot evakuálni kellett. Később visszatérhettek otthonaikba.

שריפה פרצה באזור שער הנגב, נבדק חשד לבלון תבערה @bokeralmog

(צילום: ביטחון שער הנגב) pic.twitter.com/OdDLeKy2BH

— החדשות 13 (@newsisrael13) May 24, 2019

A rendőrség nyilatkozata szerint az imák a Ramadan harmadik péntekjén incidens nélkül zajlottak le a Templom-hegyen Jeruzsálemben.

Az izraeli hadsereg szerda este közölte, ismét csökkenti a gázai halászati zóna területét, miután a határon átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömbök számos tüzet okoztak a nap folyamán Izrael déli részén.

“Este döntés született a Gázai övezet halászati zónájának 10 tengeri mérföldre való csökkentéséről további értesítésig. A döntésre a Gázai övezetből Izrael felé küldött tűzveszélyes léggömbök miatt került sor,” nyilatkozta Izrael katonai összekötője a palesztinokkal.

Egy nem hivatalos tűzszüneti megállapodás részeként Izrael és a Hamász terrorszervezet között, a hadsereg a halászati zóna területét kedden 15 tengeri mérföldre növelte.

Szerdán legalább 11 tüzet okoztak a Gázai övezetből átreptetett Molotov-koktélt szállító lufik Izrael déli részén.

A 12-es csatorna hétfői riportja szerint az Egyiptom és az ENSZ közvetítésével létre jött 6 hónapra szóló tűzszüneti megállapodás részeként, melynek tényét mind Izrael mind a Hamász tagad, a terrorszervezet leállítja az erőszakos incidenseket a határkerítés mentén, fenntartja a 300 méteres ütköző zónát a határtól; leállítja a terror lufik átreptetését Izraelbe és az éjszakai egységek működését a határnál; és leáll az izraeli blokád megtörésére indított flotillákkal.

Izrael cserébe ismét kiterjeszti 15 tengeri mérföldre a gázai halászati zóna területét, lehetővé teszi az Egyesült Nemzetek munkáért készpénzt programjait, engedélyezi a gyógyszerek és egyéb humanitárius segélyek belépését az övezetbe, és tárgyalásokat indít a villamos energia, a határátkelők, az egészségügyi ellátás és egyéb finanszírozási kérdésekben.

A legutóbbi harcokat az izraeli hadsereg és a gázai terrorszervezetek között egy fegyveres incidens robbantotta ki május 3-án a “Visszatérés Menete” határ menti erőszakos tüntetések közben. Egy izraeli tiszt közepesen súlyosan, míg egy katonanő enyhe sérüléseket szenvedett, miután egy gázai orvlövesz tüzet nyitott a csapatokra. A hadsereg a támadásért a Palesztin Iszlám Dzsihádot tette felelőssé. Másnap 41 óra leforgása alatt több mint 690 rakétát és aknavetőt lőttek ki Izraelre Gázából, a hadsereg válaszul 350 Hamászhoz és Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó terror célpontot semmisített meg a Gázai övezetben. A rakétatámadásokban 4 izraeli civil halt meg egyetlen nap alatt, a 2014-es erő szikla óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó összecsapás.