Nővérszálló – FELÚJÍTÁS
nővérszálló

 

 

A Borsod–Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a legnagyobb ágyszámú és betegforgalmú egészségügyi intézmény. Stratégiai jelentőségű létesítményként hatalmas prevenciós, gyógyító, rehabilitációs, oktató és kutató potenciállal bír nemcsak országos, hanem európai szinten is.

A meglévő humánerőforrás megtartása, illetve a fiatal pályakezdők számára történő vonzóbbá tétel érdekében a kórház folyamatosan törekszik arra, hogy megfelelő lakhatási körülményeket tudjon biztosítani – kedvező anyagi feltételek mellett – munkavállalóinak. Ennek érdekében – keresve a pályázati lehetőségeket – az orvosszállóinak, és az orvos lakásainak külső energetikai felújítása már megvalósult az előző években. A belső felújítások is folyamatosak – saját forrásnak köszönhetően.

A most induló beruházás során – a Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései KEHOP-5.2.10. konstrukció részeként – a jelenleg üresen álló miskolci, Blaskovics utcai Nővérszálló épület külső energetikai felújítása valósul meg.

Az épület 1962-ben készült, műszakilag és funkcionálisan elavult, erősen amortizálódott; az építés óta felújítás, korszerűsítés nem történt.

Most, a projektnek köszönhetően a környező épületek homlokzati struktúrájához, színéhez és az egységes településképi arculati megjelenéshez illeszkedően újítják fel az ingatlant.

A felújítás részeként az épület külső homlokzati falazata 16 centiméter vastag hőszigetelő rendszert kap, emellett a lábazat és a tető utólagos hőszigetelése is megvalósul. Valamennyi külső nyílászárót – magas hőtechnikai követelményeknek megfelelő -, korszerű, új nyílászárókra cserélünk.

Megújuló energiaforrással az épület jelenleg nem rendelkezik, de a fejlesztés során új, napelemes rendszert helyezünk el a lapostetős rész teljes felületére.

A felújításhoz 104 millió támogatást nyert az intézmény, amelyet mintegy 40 millió forintnyi önerővel egészít ki. A külső felújítás kivitelezése 2020 első félévében befejeződik.

A felújítás eredménye egy korszerű, alacsony fenntartási költségű épület lesz majd.

Jelen felújítás kapcsolódik az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) EFOP-2.2.0-16-2016-00001 Egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztése projektjéhez, amelynek részeként ezen épület belső felújítására kerül majd sor. Ezen projekt tervezési szakasza lezárult, hamarosan indul a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás.

A fejlesztési projekt során 61 – egy ágyas, fürdős, mini konyhás – lakóegységet alakítunk ki az épületben, illetve a közösségi terek is megújulnak. A lakóegységek szükség esetén plusz egy ággyal bővíthetőek, amennyiben a majdani lakók igénylik azt. A belső felújítás gépészeti és elektromos felújítást is tartalmaz.

A két felújításnak köszönhetően egy korszerű, minden igényt kielégítő nővérszálló jön létre, amelyet várhatóan 2021. első félévétől vehetnek birtokba majd a leendő lakói.

( Szomorú, de erről a nővérszállóról, ha akarom ha nem Labanc Anna tragédiája jut eszembe. Ha jól emlékszem 1970 – ben történhetett a máig is rejtély övezte gyilkosság. Több könyv is készült erről a történetről. Egy biztos annak idején a Déli Hírlap egy teljes oldalas tudósítást közölt erről, s mivel délre az összes példányszám elfogyott, kénytelenek voltunk  – az életben akkor egyszer – újranyomtatni még 10 ezer lapot. Az írás szerzője Radványi Éva kollégánk volt, aki a korunk legkitűnőbb rendőrségi tudósítója volt..)