Egyelőre a  hátrahagyott kottából kell játszani – Simon Gábor frakcióvezető: már az új polgármester asztalán volt a hitelkérelem – megpályáztatják a holding cégeinek a vezetőit

 

Soha nem tapasztalt nagy érdeklődés kíséri az új miskolci városvezetés minden lépését. Miután lezárult a csaknem kilenc esztendős Kriza korszak türelmetlenül várjuk a kampányban elhangzott ígéreteket. Amelyek zömét arra alapozták, hogy a város és a holding gazdálkodása tényleg annyira eredményes, mint ahogyan azt a választások előtt hangoztatták. Végül az első operatív közgyűlés már is válságmenedzseléssel kezdődött. Dr. Simon Gábor a Velünk a város frakció vezetője régi motoros az önkormányzati politikában. Mint mondja, nem voltak illúziói, sejtette, hogy a hangzatos sikerszólamok elsősorban a választóknak, a velük szimpatizálóknak szóltak.

  • Végül is miért kellett az önkormányzatnak egy ilyen brutálisan nagy, kilencmilliárdos hitelfelvételre kényszerülni.
  • A város pénzügyi rendszere kétcsatornás, a holdingnak külön folyószámla hitele van, amiből a működésük likviditását biztosítják. A cég hét milliárdos hitelszámlája már régen lejárt, s nem sikerült lenullázniuk, nem tudták törleszteni tehát más egyéb lehetőség híján még az év elején előkészítettek egy újabbat. Ez egy hosszas procedúra, végül júniusban a holding igazgatósága és a felügyelőbizottsága úgy szavazta meg, hogy a korábbi hét milliárdos hitelkeretet kilencre emelték. A bank két feltétellel adja meg a keretet. Először is az önkormányzatnak vállalnia kell a készpénz fizető kezességet négy milliárd forintig és az elektronikus úton beadott kérelmet a kormányhoz is be kell nyújtani. Ezzel is elkéstek.
  • Ezek szerint az új városvezetésnek, most még , ha tetszik, ha nem az elődök  kottájából kell játszania.
  • Sok választásunk nem volt. Máig sem értem, Sós Attilának és társainak miért kellett ez után arról nyilatkoznia, hogy az ő idejükben rendezett egyensúlyban volt az önkormányzat pénzügye. Miközben a városnak is a  folyószámlahitele már tavaly január elején lejárt és már hat esztendeje húzódó szerződés máig sincs rendezve.
  • Csak úgy kíváncsiságból, melyik bankkal van szerződésük?
  • Ezt közbeszerzési pályázat útján választják ki. Miskolc pénzét a CIB, míg a holdingét az Unicredit kezeli. Ezek a megállapodások megfelelnek a költségvetési szervek számára előírt feltételeknek.
  • Nem titok, örökös szóbeszéd tárgya, hogy az előző polgármester sajátos módon választotta ki a bizalmi embereit. Sokan szeretnék tudni, hogy a városvezetés és a holding átvilágítását mikor teszik nyilvánossá. Az is érdekli a közvéleményt, hogy lesznek e változások a holding cégeinek az élén.
  • – Mivel a most a közgyűlés zárt ülésén megválasztottuk a holding igazgatóságát és a felügyelőbizottságát nekik lesz a reszortjuk a teljes vizsgálat. Időközben két könyvvizsgáló és két ügyvéd is megbízást kapott erre a munkára, hogy minden törvényes keretek között történjen. Számomra nem egyszerű óvatosság, hogy idő előtt erről semmi információ ne szivárogjon ki. Tanulva az elődök kapkodásából, hibájából mi az átvilágítás konzekvenciát semmiképpen nem szeretnénk propagandisztikusan kriminalizálni. Az átvilágítás egy bizalmi feladat. Érthető az is, hogy a holding cégeinél is minden vezető állást nyilvánosan és átlátható módon megpályáztatunk, amelyre a jelenlegi igazgatók is egyenlő eséllyel jelentkezhetnek.
  • A csontvázak közül elsőként a miskolci közlekedési vállalat esett ki.
  • Nem szeretném ezt a problémát tovább ragozni. Tény, hogy elődeink tökéletesen ismerték a cég összes gondját, de mivel ők mindvégig szolgálati autóval közlekedtek nem szembesültek a megállókban várakozók véleményével, egyszerűen nem foglalkoztak ezzel. Sajnos mi is csak a tűzoltás stádiumába jutottunk el, de mindent megteszünk, hogy a város tömegközlekedésével mindenki elégedett legyen. Javítanunk kell az ott dolgozók munkakörülményeit és bővíteni kell bármi áron is a buszsofőrök létszámát