SzántóGráf

Nyoma veszett milliárdok – Simon Gábor , Kiss Jánossal vitázna a miskolci tévében – a Velünk a város sajtótájékoztatója

Ha máshol nem a közgyűlésben sikerül szembesíteni a Fidesz frakciót a hátrahagyott örökségükkel. Mivel készültek a vereségre, különös elővigyázatossági intézkedéseket készítettek elő.
Simon Gábor a miskolci tévében vitára hívná ki Kiss Jánost – remélem összejön ez az adás.

Az előző városvezetést alkotó Fidesz frakció nincs jó viszonyban a számokkal. Sem a korábbi, sem a jelenlegi kötelezettség-adatokkal nincsen tisztában, pedig a Holding átvilágítása pontosan megmutatja, mi a helyzet, a tényekről pedig teljesen felesleges vitatkozni. Ezzel kezdődött a mai városházi sajtótájékoztató amit  dr. Simon Gábor a Velünk a város frakció vezetője és Badány Lajos helyettese tartott az ovális teremben. Ismét hallottuk a Holding és a város adósságállományának számait és megerősítették, hogy például a Miskolci Közlekedési Vállalatnak járó támogatást  öt éve nem utalták ki.Vajon miért?

Sokakat érdekel , hogy kik és milyen módon végezték a holding átvilágítását. Megtudtuk, hogy jelenleg még csak az úgynevezett makrószámokat és az önkormányzat és a holding közötti szerződéseket nézték át és ennek alapján derült ki milyen nagy az adósságállomány. A többi külső beszállítókkal való megállapodások még hátra vannak, remélhetően nem darálták le az összest.

S miközben még a választások előtt is azt hangoztatták, hogy tökéletes egyensúlyban van a költségvetés mára kiderült tavaly  október első hetében már a hét milliárdos hitelkeret megemelését készítették elő. Sajnos ezt már a jelenlegi vezetésnek kell befejezni.

Veres Pál polgármester a kampányában jelezte, hogy a jövőben teljes transzparenciát akar a gazdálkodásban. Így miután a régi felügyelőbizottsági tagokat leváltották az újak sorában már a mostani ellenzék is prezentálva van.  Tehát figyelemmel követhetik a fejleményeket. Megjegyzem, hogy korábban, a mostani vezetésnek nem volt ilyen lehetősége. Elég bennfentes zárt körben intézték a holding ügyeit.

Rákérdeztem, hogy a mostani tájékoztatón szót kaphatott volna e az ellenzéki frakció vezetője. Nos, dr. Simon Gábor elmondta, maga ajánlotta fel Kiss Jánosnak, hogy akár a miskolci televízió élő adásában is kibeszélhetik ezt a témát. Hiszen a legutóbbi közleményükből kifelejtették,  a Káli érában felhalmozódott adósságot nem kellett maguk előtt görgetniük.  Ez a tények elferdítése. Ezt a kormány teljesen konszolidálta, pontosan fogalmazva tiszta lappal indulhattak, s ezt az adósságállományt a Fidesz KDNP vezette önkormányzat önállóan halmozta fel.

Szóba került a felelősség és  megnevezték a felelősöket is. Úgy Pálfy Kinga mint Szélyes Domonkos jogszerűtlenül, törvényellenesen távozott a cégtől, gyorsan elhagyták a süllyedő hajót. Pálfy Kingának még arra is volt ideje, hogy a vesztességes cégből harminc milliós végkielégítéssel távozzon. Magának utalta ki. Szélyes Domonkos pedig most  bruttó félszáz milliót követelne, de ezt már csak bírósági úton kérheti. Szerény véleményem a felelősök számát nem lehet két személyre korlátozni. Ketten kevesek lehettek ilyen méretű vesztesség összegründolására. Ez csapatmunka lehetett.

Szóba került még az is, hogy dr. Alakszai Zoltán, aki Miskolc jegyzője

és az MVK Zrt. felügyelőbizottságának az elnöke is volt egy időben, hogyan engedte kialakulni azt a helyzetet, hogy a város évekig egy huncut forintot nem fizet az MVK Zrt.-nek a szolgáltatásokért? Mint a felügyelőbizottság elnöke miért nem tett lépéseket annak érdekében, hogy az előző Holding-vezetés által megrendelt, az MVK Zrt. pénzügyi rendbetételéről szóló jelentésben foglaltak mentén rendbe tegyék a városi közlekedési céget?

Mit gondol a Fidesz frakciója arról az általuk kinevezett és támogatott korábbi Holding-vezetésről, aminek tagjai, noha tisztában voltak a cég igen nehéz pénzügyi helyzetével mégis tízmilliókat vettek fel, vagy szerettek volna felvenni a cégtől a távozásukkor – tette fel a kérdést Simon Gábor és Badányi Lajos az újságírók körében.

A miskolci választópolgárok nem éppen türelmesen, nagyon várják a holding átvilágításának minden részletét. Mindenkit érdekel, hogy végül is sikerül e majd ismét konszolidálni a költségvetést, s kiket milyen területeket érint majd a nadrágszíj meghúzás. A jelenlegi ellenzéknek annyiban igaza van, hogy a negatív hírekkel befolyásolhatjuk, elriaszthatjuk a városunkat megcélzó nagy befektetőket. Ám magunkat sem érdemes áltatni becsapni miközben úgy a holding mind Miskolc gazdálkodásában egyre több fekete lyukat találni, amelyen át milliárdoknak veszett nyoma. Tehát a jelenlegi gondokat nem lehet egyszerűen a szőnyeg alá söpörni, s az új vezetésnek az okozott volna nagy örömöt, ha nem üres kasszával veszi át a várost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version