“Tisztelt étterem tulajdonosok! Komplett éttermi személyzet vált ma munka nélkül. Bezárták Magyarország egyik leghíresebb éttermét 116 év után egyik napról a másikra. 1 fő pultos, 7 fő felszolgáló, 1 fő Chef (szerintünk ő a legjobb itthoni viszonylatban), 1 fő Chef-helyettes, 8 szakács keres munkát. SOS!!! Email-cím…. “
Utánajártunk, mi történhetett valójában a Mátyás Pince háza táján. Az üzemeltetői kör képviselőjétől megtudtuk, a hír igaz, valóban bezárt január 2-ra virradóra a legendás hely, de nem azért, mert csődbe ment volna, vagy tulajdonosváltás történt, hanem a hely eredeti tulajdonosa eldöntötte, teljes egészében felújítják a vendéglátóhelyet. És a munkálatok legkevesebb 3-4 hónapig, illetve a mai építőipari helyzetet ismerve minimum fél évig tartanak majd.
A Mátyás Pincét is üzemeltető Magyar Halászbástya Kft. – tulajdonosi körében szerepel rokoni kapcsolatok útján a Mátyás Pince tulajdonosa is – mentőövet próbál dobni az elbocsájtott személyzetnek, most épp azon folyik gőzerővel a számítás, excel táblák és a konyhai munkák újratervezése, hogy a lehető legtöbb embert átvegyék a budai Várban lévő topéttermükbe. Azonban, mint ez a szakmában lévőknek nyilvánvaló, nem kell amiatt sem aggódni, akinek nem jut lehetőség a Halászbástya Étteremben, hiszen akkora ma a munkaerőhiány – immár országos méretekben -, hogy secperc nyilván lecsapnak majd a többi vendéglátóegység tulajdonosai, üzemeltetői a ma még éppen állás nélkül lévő ex-Mátyás Pince-beli alkalmazottakra.
Egyébként egyúttal egy téves városi legendát is ideje eloszlatnunk: a Mátyás Pince nevét korántsem Mátyás királyról kapta – mint azt sokan gondolnák -, hanem még az 1900-as évek elején, 1904-ben az étterem akkor megnyitója, Baldauf Mátyás vendéglős volt valójában a névadó. Felesége, férje katonaideje alatt, még az I. világháború idején, 9 gyermekük mellett is tovább vitte a vendéglőt. Ami a II. világháború alatt is működött, de az ostrom alatt óvóhellyé alakították. A berendezés 80 százaléka ekkor elpusztult, az államosítás után a rekonstrukciót úgy hajtották végre, hogy a miliő már Mátyás király korát idézte, az ő életéből festettek jelenetek a falakra – innen jön a Mátyás-mítosz. Amúgy a freskók reneszánsz és ómagyar stílusúak voltak, és mára eléggé avítt és elavult hangulatot kölcsönöztek a híres vendéglátóhelynek. Amikor a Halászbástya étterem tulajdonosi köre bekerült az üzemeltetői körbe, két éve Dallos Ferencet, az ismert étteremtulajdonost, több vendéglátóhely üzemeltetőjét kérték fel arra, hogy irányítsa a helyet, és “leheljen életet bele”. A szakember nagy lelkesedéssel vetette bele magát a nem mindennapi munkába, és bár megtartotta a konyhán a személyzetet, valamint a magyar hagyományos ételeket is továbbvitte – új lendületet vitt a ház gasztronómiai irányába.