SzántóGráf

A Moszad 100 000 koronavírus-tesztkészletet szerzett külföldről, de nem pont azt, amire szükség lenne – nagy malőr

 

 

 

 

A 12-es csatorna csütörtök reggeli riportja szerint a Moszad hírszerző szolgálat az éjszaka 100 000 koronavírus-tesztkészletet hozott Izraelbe külföldről, és több millió további behozatalát tervezi.

A Moszad bevonásának célja az volt, hogy segítségen lokalizálni és beszerezni megközelítőleg négymillió tesztkészletet, amik két Izraellel diplomáciai kapcsolatot nem ápoló országból hamarosan megérkeznek.

A TV-jelentés szerint a kémszolgálat szintén segítséget nyújt az Egészségügyi Minisztériumnak számítógépes programok és okostelefon-alkalmazások fejlesztésében a járvány megfékezésének érdekében.

Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója, Mose Bar Sziman-Tov reggel a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva megerősítette a 12-es csatorna riportját, mondván, „ellenőriznünk kell, hogy a Moszad által hozott tesztkészletek érvényesek-e és használhatóak-e”.

Nem sokkal később a minisztérium főigazgató-helyettese, Itamar Grotto azt nyilatkozta, hogy „Sajnos, amit beszereztek nem pontosan az, ami hiányzott.” A tesztekhez különféle komponensek kellenek, és a Moszad nem szerezte be azokat, amikre a minisztériumnak konkrétan szüksége van.

Izrael az utóbbi napokban a tesztek számána növelésére koncentrált; napi 500–700 körüli volt keddig, és ezen a héten töri át a 10 000-et először.

Kedden és szerdán a napi tesztek száma mintegy 2200-ra emelkedett, a cél az, hogy az elkövetkező napokban 3000-re nőjön, és a későbbiekben pedig 5000-re.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint összesen 529 izraeli tesztje lett pozitív a koronavírusra.

Tegnap este a Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy a hiányról szóló jelentések fényében átvállalja az Egészségügyi Minisztérium minden erőfeszítését a koronavírus leküzdésére szolgáló felszerelések beszerzésére.

 

Exit mobile version