SzántóGráf

Kerényi Dávid kinyomozta – milyen táncdalokra ropták a harmincas évek polgárai – mitől is voltak boldogak azok a békebeli idők – egy fiatalember időutazása

Mikor is voltak azok a boldog békeévek. Amelyekről nagyszüleink annyit áradoztak. Elődeink az első világháború borzalmai, a világ népességét megtizedelő spanyolnátha-járvány után tíz évvel lélegeztek fel először szabadon.  A világválság és Hitler hatalomra kerülése még csak szokványos, az élettel együtt járó mellékzöngéknek tetszettek. Óh, azok a gyönyörű harmincas évek, amikor az amerikai, német és angol slágerek már nemcsak a mozikban és a bárokban harsogtak, hanem a legújabb lemezeiket is megvehettük. S, ahogyan megdalolták – szólt a rádió is. Tessék mondani, a húszadik század vége felé miként juthat egy fiatalember eszébe, hogy ennek az igazán szórakoztató polgári világnak a táncdalaiba, kupléiba beleássa magát? Mi vehette rá, hogy gramofon és CD lemezek garmadáján át magáénak tudhassa ennek a szép kornak az összes táncdalát? Aki egy kicsit is hisz a genetikai örökség tudományában, aki nem vonja kétségbe a reinkarnáció összes misztikumát, gyorsan megfejtheti a titkot.

Kerényi Dávid, dédnagyapja Barakonyi Imre, anyai ágon egy neves Békés megyei zenész és zeneszerző volt. A vér nem válhat vízzé, ahogy mondani szokás.  A szülők egyáltalán nem erőltették, hogy egyetlen fiúk a zene világában találja meg a helyét. Ám engedtek az unszolásnak és megvették a zongorát, amin aztán Dávid, szorgalmas gyerekként zongorázni tanult. Akár egy jól kereső bárzongoristává is válhatott volna, de az atyai ágon is működött a genetikai örökség. Számára a neves miskolci Földes Gimnáziumból egyenes út vezetett a budapesti közgazdasági egyetemre. A száraz számok embere viszont nem tudott teljesen megszabadulni fiatalkori hobbijától, bárhová is költözködött, zenei archívuma ereklyeként mellette volt.

Folyt köv. ( Melyek Dávid kedvenc számai, mikor indult az első önálló rádiósműsorra és még sok másra választ kaphatunk a következő fejezetben. Többek között azt is megtudjuk, hová lett az első és utolsó zongorája.)

Exit mobile version