SzántóGráf

Hatósági áras lett a vírusteszt – borsos a tarifa – a nagy kérdés melyik a megbízható – a nyálkagaratos vagy a vércseppes

2020. július 31. Az országos tisztifőorvos meghatározta, hogy mennyit kell fizetni a vírustesztekért, így gyakorlatilag hatósági áras lett a vizsgálat. A sürgősség, illetve a szombat feláras.

Közzétette a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azoknak az egészségügyi intézményeknek a listáját, amelyeket hivatalosan végezhetnek koronavírus-teszteket. A listán mintegy 100 magán és állami egészségügyi intézmény szerepel.Július 22. óta azok az országok, amelyeknek az aktuális fertőzöttsége kevésbé súlyos, sárga, a súlyosabbak piros jelzést kapnak. Az ezekből beutazók egy, illetve két negatív teszttel mentesülhetnek a kéthetes karantén alól. A besorolást elvben hetente vizsgálják felül.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatójában három nappal ezelőtt jelezte, hogy a munkáltatók adómentesen átvállalhatják munkavállalóik koronavírus-tesztjének költségeit.

A teszt költségeit a kormányzat csak július 31-ig vállalta, holnaptól az érkezőknek magunknak kell állniuk. Egy Müller Cecília országos tisztifőorvos által aláírt dokumentum  az árakat is meghatározza: eszerint a mintavétel 3500 forintba kerül, a laborvizsgálatért pedig 27000 forintot kell fizetni.

Az angol nyelvű lelet felára 1000 forint. Ha valaki még a vizsgálat napján meg kívánja kapni az eredményt (erre csak akkor van lehetőség, ha a mintavétel délelőtt 10 óra előtt megtörténik), illetve szombaton 45700 forint az ár.

Exit mobile version