Az állami számvevő éves riportja szerint a nyilvános óvóhelyek egyötöde nem nyújt megfelelő védelmet rakétatámadás esetén 2020-08-03
óvóhely erich honecker

 

A játszótéren becsapódott rakéta Szderotban 2020. február 25. Fotó: Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő/Twitter

ujkelet.live

Közel 2,6 millió izraeli állampolgárnak nincs hozzáférése megfelelő óvóhelyhez az otthona közelében, beleértve több mint negyedmillió embert, akik a Gázai övezet és Libanon határán élnek, ahol a rakétatámadások esélye magasabb, állapította meg Matanjahu Englman állami számvevő hétfőn közzétett jelentése.

Englman szerint a 12 601 nyilvános óvóhelyből 2494 – nem nyújt megfelelő védelmet támadás esetén.

„Az elmúlt évek harci fordulói során, naponta több száz lövedéket és rakétát lőttek ki Izraelbe. Ez a szám várhatóan növekedni fog, és több tízezer lövedéket és rakétát fognak Izraelre kilőni a harcok napjaiban”- írta az ellenőr az 2018. évi adatokra alapozott jelentésben.

A jelentés szerint 2018-tól csaknem 2,6 millió izraelieknek nem volt hozzáférése a funkcionális óvóhelyhez. Az izraeliek közel 40% -ának – 3,5 milliónak – volt védett helység az otthonaiban, 27% -uknak volt a lakóházban közös óvóhely, további 6% -uknak volt hozzáférése nyilvános óvóhelyekhez az otthona közelében.

A vizsgálat megállapította, hogy a nyilvános óvóhelyek minősége romlóban van. Míg 2015-ben a 10 657 nyilvános óvóhely 16% -át nem tekintették kellőképpen megfelelőnek, 2019-ben a 12 601 óvóhely 20% -át.

A jelentés szerint bár a kormány döntéseket hozott és terveket hagyott jóvá az ország fizikai védekezésének javítása érdekében a rakétatámadások ellen, sok ilyen kezdeményezést nem hajtottak végre. A kormány emellett több pénzt – 400 millió sékelt – fektetett be 2015 és 2019 között a rakétára figyelmzetető rendszerek fejlesztésébe.

Ugyanakkor az is megállapításra került, hogy az ország kritikus létesítményeinek nem mindegyike volt védett a rakétatámadások ellen.

A riport szerint a kormány nem készített evakuálási terveket sok olyan közösség számára, amelyek valószínűleg támadás alá kerülhetnek.

„A városok evakuálása komplikált esemény, amely a helyi hatóságok, az evakuálást végző szervezetek és más kormányzati szervek közötti tervezést és koordinációt igényel. Ezért Szderot és Kirját Smona evakuálási tervét előre el kell készíteni”.

Az Izrael Védelmi Erők elismerte a hiányosságokat, de kijelentette, hogy mivel ezt a költségvetése nem teszi lehetővé, így nem képes teljes mértékben megoldani a kérdést. A Védelmi Minisztérium a költségvetés ügyét azzal magyarázta, hogy az ország több mint egy évig ideiglenes kormánnyal működött, ami megakadályozta a kérdés előmozdítását.

Moszad

Englman a jelentésben foglalkozott a Moszad hírszerző ügynökség elmúlt években tapasztalt robbanásszerű növekedésével, mind erőforrás mind a költségvetés túllépése szempontjából, szekben az Izraeli Védelmi Erők költségvetésével, ami csökkent.

A kémügynökség 1,5 milliárdos költségvetése az utóbbi években túllépte a 2,6 milliárd sékelt.

Englman szerint a Moszad elmulasztotta átfogó felülvizsgálatnak alá vetni a hosszú távú költségvetési szükségletét. A Nemzetbiztonsági Tanácsnak pedig jobban kellett volna figyelnie a Moszad hosszú távú tervének nyomon követésére és felügyeletére, mivel ez része az ország hosszú távú stratégiai elképzelésének.

Amellett, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök elmulasztotta a program megfelelő felügyeletét, és az 1,1 milliárd költségvetési túllépést, Englman kritizálta a miniszteri albizottságot, amelynek hatásköre az 500 millió sékel feletti védelmi költségvetések elkülönítése, a program felügyeletének elmulasztása miatt.

Bár a Moszad azt mondta, hogy növelnie kell az emberi erőforrásait, nem részletezte, hogyan fogja hasznosítani az új munkaerőt. Továbbá az ügynökség nem készített elemzést arról, hogy egyes ügynökök miként folytathatnak egyszerre több felé feladatot, és hogyan felelnek meg az újonc ügynökök képesítései azoknak a szerepeknek, amelyekre szánják őket.

Miniszterelnöki Hivatal

Englman szerint Jeruzsálemben, az új miniszterelnöki hivatal felépítésére irányuló projekt, amely egyben az izraeli vezető hivatalos rezidenciája is lenne, számos malőr és költségvetés-növekedést erdményezett a hanyag tervezés és menedzsment miatt, és a program a teljes törlés szélere sodródott.

A projekt becsült költsége közel kétszeresére nőtt 650 millió sékelről 1,2 milliárd sékelre, mivel a projekt különféle tervezői és menedzserei között kommunikáció hiánya és gondatlanság késésekhez és a folyamatok elakadásához vezettek.

( A címképen Erich Honecker pártvezér puritán óvóhelyi szobája.)