Skip to content

Na, ez érdekes! Ezt üzeni a tested azzal, ha csípőset kívánsz – felesleges az ellenállás

Na, ez érdekes! Ezt üzeni a tested azzal, ha csípőset kívánsz  – felesleges az ellenállás

Veled is előfordul, hogy nagyon kívánod a csípős ízeket? Eláruljuk, mit jelez ezzel a tested.

Jó eséllyel már te is érezted úgy, hogy egyszerűen muszáj enned valami csípőset, de magad sem tudtad megmagyarázni, hogy vajon miért kívánod ennyire. Pedig megvan az oka.

csípős ízt a kapszaicin nevű vegyület adja. Ez a színtelen, szagtalan anyag a szájban lévő fájdalomérzékelő idegvégződéseket ingerli, melyek olyan jeleket küldenek az agynak, mely alapján úgy érzékeli, hogy a szánk “ég”, a test pedig a forróságra izzadással reagál. Ilyenkor a pulzus és a vérnyomás megemelkedik, gyorsabban lélegzünk, a hangulatunk pedig felélénkül.

A fűszeres ételek tehát aktivizálják a test hűtési mechanizmusait, illetve hangulatjavító hatásúak. Épp ezért lehet, hogy olyankor kívánjuk meg a csípőset, ha épp nyomottnak, lehangoltnak érezzük magunkat és némi felpezsdülésre van szükségünk.

A Northwestern Egyetem kutatása is bebizonyította, hogy kapszaicin által kiváltott fájdalom arra ösztönzi az agyat, hogy pozitív neurotranszmittereket (ingerületátvivő anyagokat) állítson elő, beleértve az endorfinokat, amelyek a test természetes fájdalomcsillapítói, illetve az öröm, elégedettség érzését adó dopamint.

“Masszív endorfinlöket, az őrület és a fájdalom után nagyon jól érzem magam” – fogalmazott egy Ted Barrus nevű amerikai férfi, akinek hobbija a brutálisan erős chilipaprikák kóstolása. Ő úgy tapasztalta, hogy 20 perc fájdalmat és szenvedést nagyjából 40 perc boldogság követ a csípős paprikák fogyasztásakor.

Tudtad?

A paprika csípősségének mértékegysége az úgynevezett Scoville-egység: ezzel mérik, hogy a paprika mennyi kapszaicint tartalmaz. Az erősen csípős magyar paprikák 1500-2500, a jalapeno paprika 2500-8000, a thai paprika 50 000-100 000, míg a legcsípősebb paprikák közé tartozó habanero vagy havannai paprika értéke 100 000-350 000 Scoville-egység. A világ legcsípősebb paprikája, a Carolina Reaper értéke átlagosan 1 569 300 egység, de a vizsgált termések közül a legerősebb 2,2 millió egységet ért el.


Szántó István


Related article

Álláskeresők napja Miskolcon

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária által életre hívott, az álláskeresőket támogató Soproni Jóleső Segítség program országos roadshowja április 29-én, szerdán...

0 Comment

Tőkepiacok – vihar előtti csend

Amerikai tudósok új, tőkepiaci mozgásokat prognosztizáló modellt dolgoztak ki A Miami Egyetem fizikusokból, természettudósokból, informatikusokból és pszichológusokból álló tudóscsoportja olyan modellt dolgozott ki,...

0 Comment

Ezt már olvasta?