Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Fehér Házban 2018. március 5. fotó: AP/Evan Vucci

ujkelet.live

A Walla és az Axios riporterének, Barak Ravidnak nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint órákkal az Egyesült Államok közvetítésével elért normalizációs megállapodás augusztus 13-i bejelentése után Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között, vezető bahreini tisztviselők felhívták Trump elnök vezető tanácsadóját és vejét, Jared Kushnert és a Fehér Ház különleges megbízottját, Avi Berkowitzot azzal az üzenettel, hogy „Mi akarunk lenni a következők”.

Izrael és Bahrein több mint két évtizede titkos kapcsolatot tart fenn egymással. A teljes diplomáciai kapcsolatok kialakításáról szóló közös nyilatkozathoz vezető tárgyalások 29 napot vettek igénybe.

A tárgyalások részleteit ismerő források szerint augusztus 13-tól intenzív tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok, Bahrein és Izrael között. Berkowitzon és Kushneren kívül számos más amerikai tisztviselő is részt vett a tárgyalásokon, többek között: Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó, Brian Hook az USA iráni különmegbízottja, Miguel Correa a nemzetbiztonsági tanács közel-keleti főigazgatója, Adam Boehler, a Fehér Ház tisztviselője és az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman.

Kushner, Berkowitz és csapatuk beszélt Szalmán bin Hamad Al-Halífa bahreini trónörökössel, több fő tanácsadójával és a bahreini washingtoni nagykövettel. Az izraeli oldalon a tárgyalásokat Ron Dermer amerikai nagykövet vezette, Benjamin Netanjahu miniszterelnök szoros részvételével. Ellentétben az Izrael – Egyesült Arab Emírségek megállapodással, amelyet még Netanjahu koalíciós partnerei előtt is nagy titokban tartottak, a Fehér Ház ezúttal gondoskodott arról, hogy tájékoztatva legyenek.

Az ügyben jártas forrás szerint, amikor Kushner és Berkowitz múlt vasárnap Izraelben voltak, tájékoztatták Beni Gantz izraeli védelmi minisztert és Gabi Askenázi külügyminisztert (Kék-Fehér) a Bahreinnel elért áttörésről. Az elmúlt napokban Gantz és Askenázi további tájékoztatást kapott a közelgő bejelentésről.

A múlt heti izraeli és az Egyesült Arab Emírségekbeli látogatás után Kushner és küldöttsége Bahreinbe utazott. A forrás szerint az utazás előtt Kushner saját pénzéből vásárolt egy Tórát ajándékul Bahrein uralkodójának, Hamad Bin Isza Al-Halífa királynak.

Berkowitz a Tórát tartva érkezett a királlyal tartott találkozóra, és átadta az ajándékot.

Az ügyben jártas források szerint a királlyal és a trónörökössel Manamában folytatott találkozó lendületet kapott, és Kushner úgy érezte, hogy már akkor képes lehet megállapodásra jutni, de úgy döntött, hogy több időt ad a részletek kidolgozására.

Izraeli tisztviselők szerint a Fehér Ház azt akarta, hogy a szaúdi kormány zöld utat adjon Bahreinnek a lépéshez.

Az elmúlt napokban Kushner és Berkowitz folytatták a tárgyalásokat a bahreini trónörökössel, tanácsadóival és Dermerrel. A tárgyalások részleteit ismerős forrás szerint, a Fehér Ház azt akarta, hogy a Bahreinnel létrejövő megállapodás még az Izrael – Egyesült Arab Emírségek szeptember 15-i aláírási ceremónia előtt létrejöjjön. A Fehér Ház úgy gondolta, hogy ha két arab ország ír alá normalizációs megállapodást Izraellel ugyanazon a napon, az erősebb üzenetet küldene a régiónak és a világnak.

„Az Egyesült Arab Emírségek megtörte a jeget és kijelölte az utat, de a bahreiniaknak nagyon fontos szerepük volt az elmúlt három évben – főleg akkor, amikor vendégül látták a konferenciát Manamában, amely elindította Trump Izrael-Palesztina tervének gazdasági részét” – nyilatkozta az egyik forrás.

A pénteki telefonhívás Trump, Netanjahu és Bahrein királya között elindította a folyamatot.

Trump szerint mindkét ország nagykövetségeket nyit és nagyköveteket cserél, közvetlen járatokat indít országaik között, és együttműködik az egészségügy, üzlet, technológia, oktatás, biztonság és mezőgazdaság területén.

A másik oldal

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász elítélte a Bahrein – Izrael megállapodást.

„A palesztin vezetés ezt a palesztin ügy, Jeruzsálem és az al-Aksza mecset elárulásának tekinti” Bahrein részéről, közölte Abbász irodájának nyilatkozata.

A palesztin vezetés nyilatkozata azt is megjegyezte, hogy Bahrein „törvényesíti az izraeli megszállás palesztin nép elleni bűncselekményeit”, és felszólította a bahreini kormányt, hogy vonja vissza az Izraellel való kapcsolat normalizálására vonatkozó döntését.

„Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein hozzájárulnak Trump elnöki kampányához a palesztin nép elidegeníthetetlen jogainak rovására” jelentette ki a Palesztinai Felszabadítási Szervezet főtitkára, Szaeb Erekat. „A normalizációs verseny nem válasz a palesztin szabadság és függetlenség megvalósítására”.

Rijad Al-Maliki palesztin külügyminiszter pedig bejelentette, hogy visszahívja a manamai palesztin nagykövetet, tiltakozásul a bahreini lépés ellen.

A palesztinok egy hónappal ezelőtt visszahívták nagykövetüket Abu-Dzabiból, miután az Egyesült Arab Emírségek normalizálta a kapcsolatait Izraellel.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet, valamint a Palesztin Iszlám Dzsihád és más szélsőséges terrorista csoportok is elítélték az Izrael – Bahrein megállapodást, és kijelentették, hogy ez „az Arab Liga kudarcának gyümölcse”.