SzántóGráf

Koronavírus: Izrael próbálhatja ki először a 23 perces tesztet; összecsapásokra került sor a rendőrök és az ultraortodoxok között

ujkelet.live

Vasárnap estére 265932-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma. Szombaton 2576, éjfél óta 1127 új esetet regisztráltak.

1668 beteget kezelnek kórházban. 890 állapota súlyos, közülük 215 lélegeztetőgépre szorul, 330 állapota pedig közepesen súlyos.

Az aktív esetek száma 69248, a felgyógyultaké 194976 míg az elhunytaké 1707 (21-el nőtt éjfél óta).

A szombaton végzett tesztek száma 25144 volt, ebből 11% lett pozitív, a ma végzett 12149 tesztből 10% lett pozitív.

Az elmúlt két napban jelentősen kevesebb tesztet végeztek, múlt heti napi 60 000 teszthez képest.

Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója vasárnap reggel óvatos optimizmusnak adott hangot a koronavírus-helyzet kapcsán.

„Óvatosnak kell lennünk, de lassulás látszik a morbiditás tekintetében, ami tükröződik mind a pozitív tesztek számában, mind a pozitív tesztek százalékos arányában” – mondta Hezi Lévi a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

„Néhány napot várnunk kell, hogy lássuk, ez-e a trend. Magasak a számaink, de az elmúlt napokban nem láttuk a korábban látott 7000-es számot, és ez bizakodásra ad okot”

Izrael lehet az első a 23 perces kísérleti teszt kipróbálásában

Izrael lesz az első olyan ország a világon, amely kipróbálja az új koronavírus kísérleti tesztet, amely 23 percen belül eredménnyel szolgál, jelentette be vasárnap Beni Gantz védelmi miniszter (Kék-Fehér).

Ha az eszköz sikeresnek bizonyul, mondta Gantz, ez lehetővé teszi a kormány számára, hogy „újranyissa a gazdaságot és az oktatási rendszert”.

„Fontos információ a koronavírus elleni csatából” – tweetelt Gantz vasárnap. „A védelmi létesítmény több hónapos munkáját követően a következő napokban a Biológiai Intézet gyorsteszt-készleteket kap, amelyek 23 perc alatt eredményt adnak”.

 

„A Visby Medical tesztkészletei a múlt héten jóváhagyást kaptak az amerikai FDA-tól, a Biológiai Intézetben egy gyors vizsgálaton esnek át, majd az Egészségügyi Minisztériumban elvégzik a szükséges eljárást, annak érdekében, hogy azonnali teszteket nyújtsanak, amelyek segítenek a gazdaság és az oktatási rendszer újbóli megnyitásában”.

Az eszköz megkapta az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) ideiglenes „vészhelyzet esetére” vonatkozó jóváhagyását, és továbbra is kísérleti jellegű.

Gantz szerint az új teszt lehetővé teszi a kormány számára, hogy „gyorsan és naponta tesztelje az orvosi csapatokat, az idősotthonokat, az iskolákban gyanús járványkitöréseket, a létfontosságú gyárak dolgozóit és más helyzeteket”.

Összecsapások

Összecsapások törtek ki vasárnap a rendőrség és az ultraotodox közösségek között, miután a hatóságok fokozták a koronavírus-rendeletek betartását Szukkot idején.

A médiában a hétvégén számos kép és videófelvétel jelent meg zsinagógákban és más vallásos intézmenyekben tartott illegális összejövetelekről annak ellenére, hogy az ilyen tevékenységeket az országos zárlat korlátozza.

Beitar Illit ultraortodox közösségben az illegális összejövetelek feloszlatásán dolgozó tisztek összecsaptak a helyiekkel, és közülük többet letartóztattak.

 

A helyszínen készült videó tanúsága szerint egy rendőr vödröt dob egy fiatal fiúra, majd letartóztatják.

 

A rendőrség később közölte, hogy felkérték az Igazságügyi Minisztérium Rendőrségi Belső Ellenőrzési Osztályát, hogy vizsgálja ki az esetet.

A rendőr és a fiú összecsapásával kapcsolatban a rendőrség közölte: Súlyosnak tekintjük a tiszt helyszínen tanúsított viselkedését, amely ellentmond a szervezet értékeinek”.

 

Ennek megfelelően a körzet parancsnoka elrendeli, hogy a dokumentumanyagot gyorsan juttassák el a Belső Ellenőrzési Osztálynak.”

Az Ynet híroldal szerint Bnei Brakban a rendőrség 11 zsinagógában razziázott, amelyek megszegték a rendeleteket.

 

A 13-as csatorna riportereit ultraortodox férfiak csoportja támadott meg Jeruzsálem Mea Searim körzetében.

 

A két riporter gyalog kényszerült menekülőre fogni, miközben az autójuk ablakait a csoport betörte.

A Jerusalem Post újságíróját pedig fizikailag bántalmazta és üldözőbe vette fél tucat belzi haszid Jeruzsálemben, miután megpróbálta követni a vallásos férfiak csoportját.

 

A 13-as csatorna riportja szerint egyes lelki vezetők, akik aggódnak amiatt, hogy az országos zárlat betartása sokak számára a Tóra-tanulmányok félbeszakítását eredményezheti, elrendelték a zsinagógák és jesivák nyitva maradását.

Exit mobile version