SzĂĄntĂłGrĂĄf

Szelekt😊 – Szelektálj!

 

 

Az EurĂłpai HulladĂ©kcsökkentĂ©si Hetet idĂ©n november vĂ©gĂ©n, 21-29. között rendezik meg az EurĂłpai UniĂłban, amellyel a szervezƑk a hulladĂ©kok csökkentĂ©sĂ©re, az ĂșjrafelhasznĂĄlĂĄsra Ă©s az ĂșjrafeldolgozĂĄsra hĂ­vjĂĄk fel a figyelmet. A kontinensen Ă©s hazĂĄnkban is egyre nĂ©pszerƱbb program missziĂłja, hogy megszĂłlĂ­tsa az embereket, Ă©s felhĂ­vja a figyelmet a hulladĂ©kcsökkentĂ©s jelentƑsĂ©gĂ©re, nem csak ezen az egy hĂ©ten, de hosszĂștĂĄvon is. A kezdemĂ©nyezĂ©ssel ösztönözni kĂ­vĂĄnja a lakossĂĄgot, hogy az Ă©lhetƑbb, tisztĂĄbb környezet Ă©s a környezetkĂ­mĂ©lƑbb Ă©letmĂłd Ă©rdekĂ©ben tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztĂĄsi szokĂĄsaikra.

Ez remek lehetƑsĂ©g közössĂ©gek, civil szervezetek, oktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nyek, magĂĄnszemĂ©lyek Ă©s intĂ©zmĂ©nyek szĂĄmĂĄra, hogy hulladĂ©kkĂ©pzƑdĂ©st megelƑzƑ, ĂșjĂ­tĂł ötleteiket megvalĂłsĂ­tva hĂ­vjĂĄk fel a figyelmet egy tisztĂĄbb jövƑ lehetƑsĂ©gĂ©re.

 

Napjainkban vilĂĄgossĂĄ vĂĄlt, hogy a környezettudatos gondolkodĂĄsmĂłd kialakĂ­tĂĄsĂĄt, a tĂĄrsadalomĂ©rt felelƑs szemlĂ©letmĂłd formĂĄlĂĄsĂĄt minĂ©l fiatalabb korban Ă©s minĂ©l szĂ©lesebb körben Ă©rdemes elkezdeni Ă©s elvĂ©gezni. A környezettudatos magatartĂĄsformĂĄk kialakĂ­tĂĄsĂĄnĂĄl kiemelkedƑ jelentƑsĂ©ge van az iskolai környezet pĂ©ldamutatĂĄsĂĄnak, ezĂ©rt fontos a szelektĂ­v hulladĂ©kgyƱjtĂ©s oktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nyekben törtĂ©nƑ bevezetĂ©se.

Ennek elƑsegĂ­tĂ©se Ă©rdekĂ©ben a MiReHu Nonprofit Kft. – mint Miskolcon hulladĂ©kgazdĂĄlkodĂĄsi közszolgĂĄltatĂĄst alvĂĄllalkozĂłkĂ©nt is ellĂĄtĂł önkormĂĄnyzati tulajdonĂș vĂĄllalkozĂĄs –, pĂĄlyĂĄzatot hirdet miskolci alap Ă©s közĂ©pfokĂș oktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nyek rĂ©szĂ©re belsƑ szelektĂ­v hulladĂ©kgyƱjtƑ edĂ©nyzet beszerzĂ©sĂ©re, melyre az iskolĂĄk 2020. november 21-29. között, a HulladĂ©kcsökkentĂ©si HĂ©ten jelentkezhetnek. A pĂĄlyĂĄzati lehetƑsĂ©g fontos cĂ©lkitƱzĂ©se, hogy a nyertes iskolĂĄk ne csak szelektĂ­v gyƱjtƑedĂ©nyekkel legyenek gazdagabbak, hanem ezen keresztĂŒl a gyermekek környezettudatossĂĄga, felelƑs gondolkodĂĄsa is erƑsödjön.

 

A programra kĂ­vĂĄnja felhĂ­vni a figyelmet a Miskolc Megyei JogĂș VĂĄros ÖnkormĂĄnyzata is, mint a MiReHu Nonprofit Kft. legnagyobb tulajdonosa, pĂ©ldĂĄt mutatva az oktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nyeknek azzal, hogy a PolgĂĄrmesteri Hivatalban 100 szelektĂ­v hulladĂ©kgyƱjtƑ pontot lĂ©tesĂ­t, melyhez szintĂ©n a MiReHu Nonprofit Kft. biztosĂ­tja az edĂ©nyeket. A PolgĂĄrmesteri Hivatalban jelenleg is mƱködik szelektĂ­v hulladĂ©kgyƱjtĂ©s, mely az Ășj edĂ©nyekkel egy egysĂ©ges rendszerben tud megvalĂłsulni.

 

A szelektĂ­v hulladĂ©kgyƱjtƑ edĂ©nyeket IgnĂĄcz DĂĄvid Miskolc MJV PolgĂĄrmesteri HivatalĂĄnak jegyzƑje vette ĂĄt. Elmondta: a Nagy-Miskolc program keretĂ©ben a PolgĂĄrmesteri Hivatal is törekszik a környezettudatossĂĄgra, „zöldĂ­tĂ©sre”, a MiReHu felajĂĄnlĂĄsĂĄval a mai napon e felĂ© tettek egy Ășjabb lĂ©pĂ©st. A Hivatalban keletkezƑ hulladĂ©kot mĂĄtĂłl szelektĂ­ven gyƱjtik, a hulladĂ©kgyƱjtƑ edĂ©nyek az irodĂĄkban Ă©s közössĂ©gi helyisĂ©gekben – pĂ©ldĂĄul konyhĂĄkban – kerĂŒlnek elhelyezĂ©sre.

 

Az ĂĄtadĂĄsra kerĂŒlƑ edĂ©nyek beszerzĂ©sĂ©t hosszas piackutatĂĄs elƑzte meg, mivel a kivĂĄlasztĂĄsnĂĄl fontos szempont volt az eszközök egyszerƱ tisztĂĄn tartĂĄsa Ă©s strapabĂ­rĂłsĂĄga is. A kivĂĄlasztott gyƱjtƑedĂ©ny 42 literes, alapanyaga polipropilĂ©n, kemĂ©nymƱanyag, ami 100 %-ban ĂșjrahasznosĂ­thatĂł. Kompakt mĂ©retĂ©bƑl adĂłdĂłan önĂĄllĂłan, de gyƱjtƑszigetbe csoportosĂ­tva is kivĂĄlĂłan alkalmazhatĂł az intĂ©zmĂ©nyi szelektĂ­v hulladĂ©kgyƱjtĂ©sben. Mivel Miskolcon a csomagolĂĄsi hulladĂ©kok gyƱjtĂ©se (papĂ­r, mƱanyag, fĂ©m) egy gyƱjtƑedĂ©nyes rendszerben törtĂ©nik, Ă­gy az önkormĂĄnyzat Ă©s az oktatĂĄsi intĂ©zmĂ©nyek eszközeit is ehhez a rendszerhez igazodva feliratoztĂĄk. A helyes hulladĂ©kgyƱjtĂ©s tĂĄmogatĂĄsĂĄra a gyƱjtƑedĂ©nyeket hangulatjeles matricĂĄval lĂĄtta el a MiReHu Nonprofit Kft. Innen kapta a nevĂ©t a program is: Szelekt😊 – SzelektĂĄlj!

 

Exit mobile version