SzántóGráf

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

 

Ezt az egyik magyarországi szárazjéggyártó cég, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetője számolta ki. Náluk a szürke hétköznapok része a technológia, amelyet elsősorban nem is a gyógyszeripar, hanem az élelmiszerláncok alkalmaznak.

Világszerte idén 500 millió oltóanyagot, 2021-ben pedig ígérete szerint legalább további 1,3 milliárd adagot gyárt le a Pfizer és a BioNTech a közös vakcinájából. Az Európai Bizottság első körben tavaly novemberben 300 millió vakcinát kötött le, januárra viszont újabb szerződésekkel megduplázta az adagot, így a tagállamok összesen 600 millió dózishoz juthatnak a Comirnaty névre keresztelt oltóanyagból.

A Pfizer és a Moderna gyártóitól eddig összesen 330 ezer, vagyis 165 ezer ember beoltására elegendő adag vakcina érkezett Magyarországra. Hétfőn és kedden újabb Pfizer vakcina szállítmányok, összesen 36 270 ember oltására elég oltóanyag érkezik. Van azonban egy fontos kihívás: a vakcina hidegen tartása.

A Pfizer oltóanyagát például mínusz 70 Celsius-fokon kell tartani, különben károsodhat a vakcina. Az NBC-nek nyilatkozó szakértők szerint egy tárolódobozba 1000–1500 adag fér az életmentő vakcinából, amelyet előbb teherszállító repülőgépeken visznek a nagy elosztóközpontokba, onnan pedig teherautókkal kerülnek az oltóközpontokba. A szakértők elmondták, hogy a tárolódobozokat napi két alkalomnál többször nem lehet kinyitni, mert csak így lehet garantálni a mínusz 70 fokot a belsejükben.

© AFP / JEAN-FRANCOIS MONIER

Mivel a vakcinák szállításához alacsony hőmérséklet szükséges, világszerte megnőtt a kereslet a szárazjég iránt. Ez nem más, mint a szén-dioxid szilárd formája, amely nem tűzveszélyes, vizet nem tartalmaz, hő hatására pedig szublimál, azaz szilárdból gáz halmazállapotúvá válik. Ezért ideális a gyógyszerek, illetve a vakcinák megfelelő hőmérsékleten tartására. A Pfizer oltóanyagának szállításához egészen apró, mindössze 3 milliméteres szárazjégdarabok kellenek, mivel ezzel az apró szemcsemérettel tölthető ki legjobban a tárolódobozban rendelkezésre álló tér, ez biztosítja a legnagyobb érintkezési felületet a hűtőközeggel, ebből a jégtípusból lehet a legnagyobb mennyiséget a ládába tölteni.

Nálunk ez a szürke hétköznapokban is forgalmazott termék

– mondja a hvg.hu-nak Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetője. Ez a cég az egyik legnagyobb ipari, egészségügyi és élelmiszeripari gázgyártó Magyarországon. Emellett az egyik legnagyobb szárazjéggyártó kapacitással és logisztikai hálózattal is rendelkezik. A nyugat-magyarországi Ölbőn folytat szén-dioxid-kitermelést és -gyártást, az itt működő három szén-dioxid-üzem évente mintegy 120 ezer tonna cseppfolyós gázt állít elő.

© Messer Hungarogáz Kft

Az itt kinyert és tisztított cseppfolyós szén-dioxid a szárazjéggyártás alapanyaga. A gyártóberendezésben a cseppfolyós gáz hirtelen térfogat-növekedése következtében a nyomás lecsökken és szárazjéghó keletkezik, amelyet tömörítenek és a kívánt standard méretre és formára préselnek, „gyakorlatilag ez lesz a mínusz 78,5 Celsius-fokos szárazjég”. És ezt viszik az egészségügyben vérszállításhoz, biológiai minták tárolásához, transzplantációhoz, mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos mélyhűtési feladatokhoz, őssejttároláshoz. És ez segíti majd a koronavírus elleni vakcina megfelelő szállítását és tárolását is.

A Messer legnagyobb felhasználói meglepő módon eddig nem az egészségügyi intézmények, hanem a nagyobb élelmiszerláncok voltak. „Ők sok ezer tonnányi szén-dioxidot vásárolnak tőlünk” – emeli ki az ügyvezető, hozzátéve, hogy különleges tulajdonságai teszik igazán sokoldalúvá a cseppfolyós szén-dioxidból előállított szárazjeget:

  • víztartalma nincs,
  • háromszor hatékonyabban hűt a vízjégnél, csíra- és baktériummentes,
  • és melegítés hatására anélkül válik gázzá, hogy közben folyékony állapotot venne fel.

A szárazjeges hűtés további előnye, hogy nem igényel elektromos energiát, kiválóan és gyorsan hűt, könnyen kezelhető és adagolható. A szárazjég tárolására és szállítására a Messernél 50 és 500 kg közötti tárolókapacitású, hőszigetelt ládákat használnak. Ezekben a hőszigetelt ládákban napi 3-10 százalék veszteség mellett a szárazjég akár 4-8 napig is használható állapotban marad.

© MTI / Soós Lajos

A szárazjéggyártás nagymértékben automatizált folyamat, műszakonként és telephelyenként egy ember elegendő az üzemeltetéshez. Az ügyvezető szerint a mostani gyártási kapacitás a nagy élelmiszeripari igények mellett is képes fedezni a koronavírus elleni vakcina tárolásához és szállításához szükséges mennyiséget. „Pontos mennyiségi növekedést jelenleg még nem lehet kalkulálni. Konkrét számokról akkor beszélhetünk, ha eldől, melyik oltásból mennyi érkezik meg hazánkba, és az milyen gyártói előírások szerint, milyen hálózaton keresztül jut majd el az oltóhelyekig” – mondja Bohner Zsolt, hozzátéve, hogy

ha mindenkit Pfizer-vakcinával oltanának Magyarországon, akkor 38 tonnányi jeget kellene gyártanunk.

A magyar piacon felhasznált szárazjég mennyisége évente megközelítőleg 3800 tonna, amelynek több mint felét a cég értékesíti. Az ügyvezető szerint ehhez mérve nem jelent különösebb kihívást, hogy legyen elég szárazjég a koronavírus elleni vakcina tárolásához és hűtve szállításához, „ez nem az a volumen, amitől mi megijednénk” – fogalmaz.

© AFP / RONNY HARTMANN

Nem árt az óvatosság

A tárolásnál, a szállításnál azonban több mindenre is figyelni kell. Az ügyvezető példaként hozza, hogy a szárazjég nagyon jó hűtőközeg, a vízbázisú jéghez képest háromszor-négyszer több energiát lehet vele közvetíteni, „aki a jeget pótolja, annak védőfelszerelést kell viselnie, mert a mínusz 78 Celsius-fokos szárazjég égési sérülést okozhat”.

Fontos az is, hogy a szárazjég nehezebb a levegőnél, „ennek azért van jelentősége, mert ha zárt térben szállítanak, tárolnak belőle nagyobb mennyiséget, annak jól szellőztethetőnek kell lenni, miután ugyanis a jég szublimál, a szén-dioxid kiszorítja a levegőt”. Bohner Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a tárolóközpontokban is figyelni kell majd az oxigén- és a szén-dioxid-szintre megfelelő gázérzékelő szenzorok használatával.

A munkát a vakcinagyártó előírásai szerint kell majd elvégezni. A Pfizer például gondoskodik a vakcinák célországokba történő eljuttatásáról is. A célországi központi reptérről a kormányzat által kijelölt központi raktárba kerülhet a vakcinaszállítmány. A vakcina felhasználás előtt 5 napig 2–8 fok közötti hőmérsékleten is tartható, ehhez pedig egy hagyományos hűtő is elég lesz.

 

Exit mobile version