SzántóGráf

Nyakunkon a második forduló – vékony jégen topog az ellenzéki egység – Karácsony bedobta a törölközőt – Klárika csak felszántja az országot – ki küldte haza Pétert Kanadából – két szólamban szól a kórus

Érdekes ez az előválasztás. Mindannyiinknak tök új, hiszen ilyen még nem volt idáig nálunk. Hogy mi haszna van, a fene se tudja, egy biztos baloldalon alaposan felkavarta az álló vizes, langyos pocsolyát.

Óriási eredmény, hogy a náci karlendítéssel büszkélkedő, s a gyanús gazdasági ügyekkel rendelkező, nem szentéletű jelöltek már kihulltak a rostán. Jobb ez, így mint, ha a nagy megméretetéskor lepleződnek le.

A tét óriási, s egyre több a meglepetés. Két szólamban szól a kórus, vannak, akik azt zengik, Orbán Viktor kottájából zajlik az előválasztás. Mások szerint Gyurcsány Ferenc írja a meglepetésekkel teli forgatókönyvet.  Szerintem egyik sem helytálló, az egész procedúra egyszerűen a jelöltek habitusának a következménye. Bármit mondanak ma, holnapra már meg is cáfolják. Azt sejtem, hogy itt már a győztes jelöltek ambíciójának erőssége a vezérlő elv. Márki Zay Péter egy erős akaratú egyéniség, szembe Karácsonnyal, aki befolyásolható és lerí róla a kompromisszum készség. Jámbor alkatú személyiség. Ráadásul, mint bokszzsák, passzív és kerüli az éles konfrontációkat. Mellékesen, elképzelem, hogy egy-egy ilyen zűrős kampánycirkuszokkal telített fárasztó nap után lefekvés előtt végiggondolja – van egy biztosnak tetsző, határozott idejű főpolgármesteri pozíciója, minek kockáztassa ezt a biztos helyét egy bizonytalanért. Aztán megpróbál álomba szenderülni, miután az összes facebook bejegyzését végigpásztázza.

Klárának könnyű a dolga, otthon körbesétálják a kertet Fletóval, hátha ezt a területet még nem poloskázták be, s újra latolgatják az esélyeket. Végül mindig az lehet a vége, hogy Dobrev Klára brüsszeli uniós alelnöki pozíciója már meg van, nem is olyan rossz hely, tehát bárhogyan is alakul majd a helyzet marad mit a tejbe aprítani. Aztán elteszik magukat holnapra.

Majd a reggelinél újra kezdik, miért ne lehetne egyszer egy erős, határozott kiállású női miniszterelnöke ennek az országnak, ha már Amerikában színes bőrű is volt. Közben megérkezik a felcicomázott, kampányoló kisbusz és megkezdik az ország felszántását.

Márki Zay Péter pedig most nagyon elégedett lehet.  Folyamatosan hajtogatja, katolikus, öt gyerekkel és hívő templomba járó és szeplőtlen, idáig még semmi rosszat nem sikerült felfedezniük körötte.  S elmondja akárhányszor is, hogy név szerint ismeri a kormány meleg tagjait és azok párjait, de semmi pénzért nem árulja el.  Hadd találgassuk!  ( Szerényem megjegyzem, számomra ez lenne a legkevésbé zavaró, sőt ha még leszbikusok is lennének köztük külön díjaznám.)

Péternek a háza környékét is bekamerázták polgármester választáskor. Feleslegesen. Hódmezővásárhely polgármestere jó kiállású fiatalember és tényleg méltó kihívója lehet a mostani miniszterelnöknek. Mégis azt mondom, kissé naiv és a puttonya hiú ábrándokkal, illúziókkal teli. Most, hogy fókuszba került szerintem egy csapat ember vájkál a múltjából. Elképzelélem, azt is tudják már, hogy milyen színű ostor volt a jele az óvodában, sőt az óceánon túl töltött éveit is feltérképezik. Vajon miért költözött ki Kanadába és megtudakolják mi késztette a hazajövetelre, kik voltak a szomszédjai, s emlékeznek e rá, hogy tényleg szelektálta e a szemetet az ottani hulladéktárolónál. S, ami nagy kérdés kikkel barátkozott odakint. A franc se akar ötleteket adni, de ismerve a háborús politikai viszonyokat, tudom, aki kidugja, a fejét a kéményen rögtön bekormozódik a fizimiskája. Különben messze még az igazi választás, addig még bármi megeshet, akár az ellenkezője is. Egy azonban már kirajzolódik, az ellenzéki egység nagyon vékony jégen tipeg, topog. Bármikor beszakadhat alattuk… / szantograf véleménye/

Már az asztal borogatják….

“A második forduló tehát elkezdödött, a személyes szavazópontok listája már elérhető a https://elovalasztas.hu/ oldalon, ahol  az online szavazási lehetőség is megnyílt. Akik az első fordulóban is online szavaztak, és feliratkoztak hozzánk, azok már előzetes adatok beírása nélkül, gyorsított videóazonosítással tudnak majd szavazni, erről ők külön levelet fognak kapni. A fejleményekért figyeljétek az aHang és az Országos Előválasztási Bizottság oldalait.

Ennyit röviden a technikai információkról.

Szeretnénk még néhány gondolatot megosztani veled, veletek az elmúlt időszak fejleményeivel kapcsolatban az aHang szemszögéből. Azért dolgozunk több mint egy éve, hogy az első országos előválasztás ne pusztán sikerüljön, hanem motorja legyen a pozitív változásoknak. Be is teljesíti küldetését, hiszen emberek százezreit mozgatja meg, tisztítja a politikai versenyt és a versenyzőket, valódi beleszólást tesz lehetővé az emberek számára.

A demokratikusságát és fajsúlyát bizonyítja, hogy mekkora meglepetéseket és fordulatokat hoz, nincs az a politikai elemző, stratéga, szakember aki megjósolta volna, hogy mi fog történni. Unalomig hallhattuk, hogy mindenben megegyeztek a háttérben, hogy ez az egész egy előre lejátszott, tét nélkül showműsor vagy azt, hogy mindenféle érdekek irányítják a háttérből a folyamatot

A helyzet az, hogy ezt a történetet a szavazók, az aktivisták és a versenyző pártok és politikusok együtt írják. Ettől szép ez az egész.

Persze sokan csalódnak, mert jelöltjeik nem szerepeltek jól, vagy nem lesznek ott a végső megmérettetésben, vagy mert számukra szomorú fordulatokat hoztak az elmúlt hetek. Szerintünk nekik is fontos belátni, hogy hosszú idő óta ez a legelőremutatóbb, legtartalmasabb és legfontosabb politikai folyamat a magyar demokrácia történetében.

Rég nem nyílt meg ennyire a politizálás választók tömegei felé, és a politikusoknak sem kellett ilyen közvetlen felelősséget vállalni. Sosem láttunk még ennyi vitát, tartalmi megnyilatkozást hatalmi, döntési pozícióba igyekvő jelöltektől, ennyi emberi sorsot a pártok és politikusok nevei mögött. Arról is biztosíthatunk mindenkit, hogy a nyílt színi csaták mögött valódi, erős és tartalmas együttműködés valósul meg a pártok és a civilek között, amely nélkül semmilyen összefogásnak nem lehetne jövője.

Szavazópolgárként van idő átgondolni, személyesen értékelni a mostani helyzetet. Ez intellektuális munkát, átgondolást igényel mindannyiunktól. De vállalnunk kell a felelősséget az előválasztásért is, továbbra is élnünk kell a választási lehetőségünkkel és másokat is buzdítani a részvételre, hogy ez a történet beteljesüljön, és felkerüljön a történelemkönyvek lapjaira.”

( Címkép – Ide lőjetek-…)

 

Exit mobile version