SzántóGráf

Bosszantó, hogy sehol egy kégli… – Miskolc online – az idei utolsó búsongásom -amikor naponta ülésezett a szilveszteri bulit szervező operatív törzs

Miskolc villanyrendőr

YouTube Poster

„Sok kérdést már megoldottunk, Nem volt soha ilyen jó dolgunk,
Mégis az ember néha érzi, Bosszantó, hogy sehol egy kégli”

Igen, ez a Szörényi-Bródy sláger mintha csak nekünk szólt volna. Már karácsonytól szilveszterig tervezgettük, hol búcsúztatjuk az óévet. Ki lesz a házigazda, hol, kinél amortizáljuk le a lakást, melyikünk szülei vállalnak velünk sorsközösséget. Akár úgy is, hogy magunkra hagynak vagy behúzódnak a legkisebb szobájukba. Az elhagyott, szomszédmentes tapolcai nyaralóknál ideálisabb helyet soha nem leltünk. Megjegyzem, a lányos szülők voltak a legbefogadóbbak, számukra már az is megnyugvás, ha bakfisuk a látókörükben vígad.

Fogalmunk sem volt még a kreativitásról, a szervezéstechnikáról, azt sem tudtuk, hogy eszik vagy isszák, mégis megtaláltuk a legalkalmasabb vagy legalább annak tetsző helyszínt. Jobb híján a villanyrendőr fészke alatt vagy a városház téri Dominó presszóban ülésezett a bulit előkészítő operatív törzs. Fejben jegyzeteltünk, programoztunk.

Kicihöltük Ivánnék nyaralójába a fűtőolajjal teli marmonn kannákat, majd kiderült, egyikőnk sem tudja a kályhákat begyújtani. Mégse fáztunk. Ügyeltünk, de nagyon, hogy párban legyünk, a nem kellő ivararány elronthatta a legjobb szilveszteri bulit is. Jómagam nélkülözhetetlen voltam, mint a grundon az a két ballábas, akié a gömbölyű, bőr laszti. Sorozatban lettem zenefelelős, egy Szokol rádióra mégsem lehet tvisztelni vagy simulósra andalogni. A nénikém egy moszkvai utazásakor négy habselyem kombinéért hozott nekem egy CCCR Gyélaju, negyven kilós szalagos magnót. Hibátlan volt. Nem spórolták el belőle az anyagot. Párban cipeltük a bulikra, visszafelé már egyedül hoztam haza. Volt hozzá négy Cseke László Teeneger partis szalagom, amelyre véletlenül a Szabad Európa rádió hírei is rögzültek. Ügyeltem, hogy a szöveges sallangokat idejében lehalkítsam. Hallgatni szabad volt, de nyilvánosan, társaságban terjesztve uszításnak minősült. Nem is kerestem a bajt, akkoriban is jött az magától is.

Az ifjúság boldog évei gyorsan elszálltak. Jöttek a smúzolós Tokaj vendéglátós, a lillafüredi Palotás és a Junos majd a Vigadós óévbúcsúztatók. A haknisak, az ültetésrendiek. Zalatnaival, Rózsa Gyurival és a Bergendy zenekarral, a Miskolci Nemzeti Színház alkalmi művészeivel vagy Máté Péterrel. Az utóbbi utolsó koncertjét Miskolcon élvezhettük.

A kétezer forintos belépők menüsorát hadd ne soroljam fel. Ezeknek a vendéglátós bulik tervezésének gondjai már nem minket nyomasztottak. Már csak arra kellett ügyelnem, hogy a szmokinghoz csokornyakkendőt biggyesszek. S lehetőleg az inggallér fölé.

Éjfélkor, éjfél előtt Himnusz páros kézfogásban, ölelésben, vigyáz állásban, körbe puszi, boldog boldogtalannak. Jókívánságok fülbe súgva. Losonczi Pál köztársasági elnök köszöntőjét kihagytuk. E helyett ebben a mobilmentes világban megrohamoztuk a nyilvános telefonokat, hogy az otthoniaknak, a szülőknek és a rokonoknak bujékoljunk. A bennfentesek Barna Gyuri irodájából is hazahallózhattak. Számomra ez a gesztus volt a barátságunk legbiztosabb jele.

Másnap, visszajátszásban hobbi politológusként Hofi műsorát boncolgattuk. Kacagva töprengtünk, nem lesz-e ebből baj.

Ma már nem kacagunk, kiszivárgott a válasz, mint Aladin csodalámpájából a nagy szellem….

 

A nagy organizátor, a főszervező – félévszázad elteltével – kedves nejével

( Ezt az írást ajánlom Nádassy Józsefnek, Varga Rudolfnak, Rajkó Kálmánnak, Csermák Attilának és még sok sok örök barátomnak….)

Exit mobile version