SzántóGráf

Videó: Milyen messze kell lenned ahhoz, hogy túlélj egy nukleáris robbanást?

Közel 80 éve, hogy két atombombát robbantottak fel Hirosima és Nagaszaki japán városai felett, amelyek legalább 129 000 ember halálát okozták, és pusztító, hosszú távú egészségügyi hatásokat okoztak .

A mai napig ez az egyetlen eset, hogy nukleáris fegyvereket használnak hadviselésre, de a valóság az, hogy ma nagyjából 12 700 robbanófej  maradt a világon. Szóval, mi történne, ha holnap kitörne az atomháború?

Ne essen pánikba – ez csak egy hipotetikus. De az alábbi videóban az AsapSCIENCE csapata lebontja az atombombák tudományát, hogy megjósolja, mekkora esélye van a túlélésre. Tegyük fel, hogy nukleáris robbanás esetén fehéret szeretne viselni.

Először is tegyük félre ezt az útból – nincs egyértelmű módszer egyetlen nukleáris bomba becsapódásának becslésére, mert sok tényezőtől függ, beleértve az időjárást a ledobás napján, a napszakot, amikor felrobbantják, a földrajzi elrendezés, hogy hol ütközik, és hogy a földön vagy a levegőben robban.

Általánosságban elmondható azonban, hogy az atombomba-robbanásnak vannak olyan előre látható szakaszai, amelyek befolyásolhatják az Ön túlélési valószínűségét. ( Felfedezheti ezt a dermesztő interaktív anyagot is , hogy megtudja, hogyan terjedne át egy nukleáris robbanás az Ön lakóhelyén.)

Ahogy a fenti videó elmagyarázza, a nukleáris robbantás energiájának körülbelül 35 százaléka szabadul fel hősugárzás formájában. Mivel a hősugárzás megközelítőleg fénysebességgel terjed, az első dolog, ami eltalál, az egy vakító fény és hő villanása.

A fény önmagában elég ahhoz, hogy valami úgynevezett vakságot okozzon – ez a látásvesztés általában átmeneti formája, amely néhány percig tarthat.

Az AsapSCIENCE videó egy 1 megatonnás bombát vesz figyelembe, amely 80-szor nagyobb, mint a Hirosima felett felrobbantott bomba, de sokkal kisebb, mint sok modern nukleáris fegyver.

Egy ekkora bomba esetén a 21 km-re (13 mérföld) távolabbi emberek vakságt tapasztalnának tiszta napon, a 85 km-re (52,8 mérföld) távolabbiak pedig átmenetileg megvakulnának tiszta éjszakán.

A hőség problémát jelent azok számára, akik közelebb vannak a robbanáshoz. Az enyhe, elsőfokú égési sérülések akár 11 km-re is előfordulhatnak, a harmadfokú égési sérülések pedig – olyanok, amelyek elpusztítják és felhólyagosítják a bőrszövetet – akár 8 km-re (5 mérföldre) bárkit érinthetnek. A test több mint 24 százalékát lefedő, harmadfokú égési sérülések valószínűleg végzetesek lennének, ha az emberek nem kapnak azonnal orvosi ellátást.

Ezek a távolságok változóak, nemcsak az időjárástól, hanem attól is, hogy milyen ruhát viselünk – a fehér ruhák visszatükrözik a robbanás energiájának egy részét, míg a sötétebb ruhák elnyelik azt.

Ez azonban nem valószínű, hogy nagy változást hozna azok számára, akik elég szerencsétlenek a robbanás középpontjában.

A hirosimai robbanás során történt bombarobbanás helyszínének közelében a hőmérsékletet 300 000 Celsius-fokra (540 000 Fahrenheit-fokra) becsülték – ami nagyjából 300-szor magasabb, mint a testek hamvasztásakor, így az emberek szinte azonnal a legalapvetőbbre csökkentek. elemek, mint a szén.

De azok számára, akik kicsit távolabb vannak a robbanás középpontjától, a hőn kívül más hatásokat is figyelembe kell venni. A nukleáris robbanás robbanása is elűzi a levegőt a robbanás helyéről, hirtelen légnyomásváltozásokat okozva, amelyek tárgyakat zúzhatnak össze és épületeket dönthetnek le.

Egy 1 megatonnás bomba 6 km-es (3,7 mérföldes) körzetében a robbanáshullámok 180 metrikus tonnás erőt fejtenek ki az összes kétemeletes épület falán, a szél sebessége pedig 255 km/h (158 mph). 1 km-es (0,6 mérföldes) körzetben a csúcsnyomás négyszerese ennek, a szél sebessége pedig elérheti a 756 km/h-t (470 mph).

Technikailag az emberek kibírják ezt a nagy nyomást, de a legtöbb ember életét veszti a lezuhanó épületek miatt.

Ha mindezt valahogy túléled, még mindig meg kell küzdened a sugármérgezéssel – és a nukleáris csapadékkal. Az AsapSCIENCE ezt érinti a fenti videóban, de a bolygóra gyakorolt ​​folyamatos hatások hosszabb ideig tartanak, mint gondolnád.

Például egy 2019-ben közzétett szimulációs tanulmány megállapította, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közötti nukleáris háború napokon belül nukleáris télbe taszítaná a Földet a légkörbe kerülő füst- és koromszint miatt.

Azt is tudjuk, hogy a radioaktív részecskék feltűnően messzire képesek eljutni; egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy a hidegháborús atombomba-kísérletek során keletkezett radioaktív szén maradványait egészen a Mariana-árokban , a világóceánok legmélyebb pontján találták meg.

Mindez ismét csak hipotetikus – léteznek nemzetközi szerződések  a nukleáris fegyverek elterjedésének és használatának megállítására, ezért reméljük, hogy ezekről az információkról soha nem kell igazán tudnia.

Ha azonban többet szeretne megtudni a világ nukleáris fegyvereinek jelenlegi helyzetéről, beleértve a bombák méretét, keresse fel a Nukleáris jegyzetfüzetet a Bulletin of the Atomic Scientists-ben .

A cikk egy változata eredetileg 2017 januárjában jelent meg. Az olvasók elsöprő érdeklődése miatt most 2022 februárjában frissítettük ezt a cikket.

Exit mobile version