SzántóGráf

„A MÉLY GÖDÖRBŐL CSAK FELFELÉ VAN KIÚT” – MÁRKI-ZAY PÉTER MISKOLCON TARTOTT REGIONÁLIS KAMPÁNYZÁRÓT

Kujan István
Miskolcon, az utolsó székig megtelt Tudomány és Technika Házában tartotta regionális kampányzáró eseményét az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter.

Az esemény – amit Lukács Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke vezetett le házigazdaként – nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklésével indult. A széksorokat miskolci és megyei szimpatizánsok foglalták el, Márki-Zay Pétert és az összefogást éltető feliratú táblákkal a kezükben. Korábban talán furcsán hatott volna, az előválasztás óta azonban egyre inkább megszokottá válik, hogy a politika iránt érdeklődő, aktív szerepet vállaló fiatalok is szép számban jelen vannak az ellenzéki pártrendezvényen. A minden bizonnyal első választásukra készülő fiatal felnőttek mellett korábbi politikusok – például Miskolc korábbi polgármestere, Kobold Tamás -, roma származású elöljárók, a középkorosztály tagjai, valamint a szépkorúak jelenléte is jelezte: egység épült Márki-Zay mögött.

Változás kell

És persze a civil szféra is képviseltette magát, akik szintén egyik alappillérét képezik az összekapaszkodott ellenzéknek. Közülük indult egykor a ma már Miskolc egyik alpolgármestereként a várost szolgáló Varga Andrea is, aki köszöntőjében éppen a civilek szerepét emelte ki abban, hogy – ahogy 2019-ben Miskolcon, úgy most országosan is – változást lehessen elérni.

– Miskolcnak és hazánknak, Magyarországnak, de Európának is nagy szüksége van erre a változásra – támasztotta alá, hogy miért hisz az egyesült ellenzék sikerében.

„Ne hagyják!”

A változást akarók széles társadalmi bázisát jelzi, hogy az Egységben Magyarországért közös listáján szerepel a Momentum roma politikusa, Lőcsei Lajos is. Ő arról beszélt, hogy a cigányság ügye az elmúlt harminc évben a politikai elit számára nem volt fontos. Részletesen szólt nehéz helyzetükről, és arról, hogy saját köreikben is fel kell szólalniuk a kormányzati propaganda, a megvesztegetések és a súlyos megélhetési gondok ellen. Az idősebb generáció tagjaihoz fordulva úgy fogalmazott:

„Ne hagyják, hogy egy oligarcha rendszer ellopja az unokáiktól a jövőt!”

A fiatalokat pedig arra kérte, hogy szavazataikkal űzzék el „a korrupt kormányt”.

Visszakapják a városok a jobb élet reményét

Lukács Katalin ezt követően azzal vezette fel Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes beszédét, hogy a jelenlegi kormány éket vert roma és nem roma, keresztény és ateista, de a főváros és a vidék közé is.

– Olyan városban vagyunk, ami megszenvedte a korrupt, embereket lenéző, városokat tönkre tevő kormány ténykedését – ezt már Gy. Németh Erzsébet mondta. Kiemelte:

„A települések, így Miskolc is visszakapják annak lehetőségét, hogy jobb életet tudjanak teremteni az embereknek a mindennapokban”

Az államosítással véleménye szerint rosszabb lett a közlekedés, az oktatás, az egészségügy. „Mindent tönkretettek körülöttünk”, vélekedett.

Elvesztett álmok

Az ellenzéki pártok megértették a választók üzenetét, hogy csak együtt sikerülhet – ez volt az előválasztás egyik fontos üzenete. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke méltatta is ezt az innovatív megoldást, amire hazánkban országosan még nem volt példa. Majd rátért arra, hogy az előválasztással Orbán Viktor miniszterelnök elvesztette azt az álmát, hogy az ellenzéke mindig töredezett marad. De a kormányfő azon álma is darabjaira tört, hogy vezető lehet Közép-Európában – itt is egyedül maradt a társelnök szerint.

– Ma Európában nincs középút, vége a hintapolitikának. A Nyugathoz akarunk tartozni. A katonai biztonságunkat a NATO, a megélhetési biztonságunkat az Európai Unió szavatolja – hangoztatta.

A győzelem kapujában

Ezután a programban volt egy kis változás, máris Márki-Zay Péter következett a felszólalók között, mert vissza kellett érnie a fővárosba: a kevés szabadon maradt médium egyikének, az ATV-nek adott este interjút élőben a miniszterelnök-jelölt. Így is bő félórás, gyújtó hangú beszédet mondott Márki-Zay, amiben az egységes ellenzék erejét hangoztatta, és erős kritikával illette a kormány elmúlt 12 éves tevékenységét, illetve személyesen Orbán Viktor kisiklott politikáját.

– Erősek vagyunk, elkezdtek bizakodni a magyarok, és látják, hogy nem lehetetlen legyőzni a Fideszt – mondta, beszédében többször kiemelve (a legnagyobb tapsot ezeknél kapta):

„Itt állunk a győzelem kapujában”

Ezt arra alapozta, hogy látják: (egyes közvéleménykutatási eredményekkel szemben) aktivizálódott az ellenzéki tábor; bizakodóbbak, eltökéltebbek az emberek – és egyre többen vannak, akik kormányváltást akarnak. Biztatott azért mindenkit, hogy menjen el szavazni, vigyen magával még legalább három embert, hiszen – szavaival – „életünk legfontosabb választása lehet a mostani”.

Egy székkel szemléltette, hogy ellenfele nem mert kiállni ellene egy vitára, hogy a kormányfő hasonló székre állva (a sajtó kizárásával) kampányol hívei között. Hosszan és keményen kritizálta a Fidesz oroszokhoz húzó politikáját, hogy Európában már alig maradt barátunk.

– Szerezzük vissza a nemzet tisztességét, hogy bárhol a világban büszkén mondhassuk ki újra: magyar vagyok – hangsúlyozta.

A belpolitikára rátérve főleg a fideszes médiatúlsúlyról és a kormányzati propagandáról beszélt, véleménye szerint vasárnap 80 százalékkal nyerne az egyesült ellenzék, ha sajtószabadság lenne Magyarországon.

– A plakátokon azt hazudják, hogy fizetőssé tennénk az állami egészségügyet. A valóság ezzel szemben: mi még a magánegészségügyet is ingyenessé fogjuk tenni. És nem szüntetnénk meg a családtámogatásokat sem, ezzel együtt megemeljük a családi pótlékot, a gyes-t, az öregkori nyugdíjminimumot, és megduplázzuk az otthonápolási díjat négy év alatt. A minimálbért adómentessé tesszük – sorolta.

„Április 3-án hozzuk el Európát Magyarországra. A mély gödörből csak felfelé van kiút. Hajrá Miskolc, hajrá Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Isten óvja a magyarokat”

– zárta vastaps közben a beszédét Márki-Zay Péter.

Van alternatíva

A felszólalók sorát a két miskolci összellenzéki képviselőjelölt zárta. Szilágyi Szabolcs, a megye 1-es egyéni választókerületben indul, ő úgy fogalmazott, hogy „12 év fideszes rablás és állampárt építése után egy szabadabb, demokratikusabb, élhetőbb irányba indulhatunk el” április 3-án.

– Végre van alternatíva a Fidesszel szemben. A körzet lakóinak hangja szeretnék lenni a parlamentben – mondta, sorolva a vidék problémáit: a közmunkaprogramot, a sokak számára nem elérhető csok-ot, vagy épp a megélhetési gondokat. – Aki 12 év kormányzás után krumplival kampányol, az saját munkájáról állít ki szegénységi bizonyítványt.

„Elment innen tatár, török, a Fidesz hatalma sem örök”

– zárta beszédét.

Szövetségben

Varga László, a megye 2-es egyéni választókerület összellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje „minden idők legmocskosabb negatív kampányát” emlegette a Fidesz részéről. Érezték azonban, hogy egyre nagyobb a támogatás, az elszántság.

„Együtt vagyunk, győzni fogunk”

– mondta.

Előre tekintve néhány pontot kiemelt a programjukból: fejleszteni fogják a miskolci turisztikai desztinációkat, kiemelve, hogy sikerre fogják vinni a Diósgyőri vár és a miskolctapolcai strandot. Kiemelte, végre a miskolciak is otthon érezhetik majd magukat a városukban.

Ismét felidézte, hogy a kormány hadjáratot hirdetett főleg az ellenzéki önkormányzatokkal szemben. Ezt a helyzetet kormányváltás esetén felszámoljuk, és visszaadják Miskolcnak, ami jár. Városközpontokat fejlesztenek, emberközeli szolgáltatásokat akarnak, mindezeket uniós forrásokkal és magántőke bevonásával valósítják meg.

– Visszaadjuk az MVK-nak az állami támogatást, így több busz és több villamos járhat. Kijavítjuk a rossz állapotú utakat, visszaadjuk a forrásokat az egészségügynek, növeljük a szubjektív biztonságérzetet, mások mellett olyan intézkedésekkel, hogy rendőrőrsöt telepítünk az Újgyőri főtérre.

Juhász Ákos képgalériája

„Mindezt szövetségben önökkel tudjuk megvalósítani; önökkel, Miskolccal, a környező településekkel, a megyével közösen. Így, szövetségben fogjuk megvalósítani terveinket” – hangoztatta.

Exit mobile version