SzántóGráf

Heisler András, a Mazsihisz elnöke – mindenre volt vészhelyzeti forgatókönyvünk, csak a koronavírus járványra és a háborús menekültekre nem gondoltunk – mit ajánlott a bölcs rabbi, ki mennyit adományozzon

 

 

Idáig már legalább hatszázezer ukrajnai menekültet fogadott be Magyarország. Minden televíziós híradóban helye volt a megsegítésükre szervezett akcióknak.  Megesett, hogy egy teljesen ismeretlen szervezet egy teherautónyi ásványvizet fuvarozott Munkácsra és erről napokig zengtek az ódák. Miközben azoknak, akik napi 24 órában szervezték, intézték a szerencsétlenek fogadását, egyengették sorsuk alakulását, idejük sem maradt jó tetteik adminisztrálására.

Heisler Andrást, a  Mazsihisz elnökét barátai, munkatársai vonták kérdőre, miért nem tárja a nyilvánosság elé, hogy a legnagyobb hazai zsidó szervezet is kiveszi a részét ebből a soha nem látott embermentő projektből. Tegyük hozzá felekezeti hová tartozás nélkül segítettek a rászorulókon és a magukat zsidónak valló menekülteknél sem kérték származásuk halaikus (vallási) igazolását. A Tóra törvényei szerint mi, akik több ezer éves történelmünk során megtapasztaltuk a hányattatást, kötelességünknek tartjuk az önzetlen segítségnyújtást, bárkiről is legyen szó – mondotta a Mazsihisz elnöke. A piár, az önajnározás meg várathat magára.

 

Exit mobile version