.A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal
meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt.
Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában,
a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket.
A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának
megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre,
a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.
A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa
a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói
igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik
legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a
magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása. A verseny első és
legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő
alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt,
hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön
lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai,
természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a
kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri.
A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet
– ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem
mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak
felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és
merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.
A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére
készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele
volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint
készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag
hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a
versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri.
A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet
– ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem
mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak
felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és
merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.
A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós
Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás
során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta
közben is kényelmesen fogyasztható legyen.
kórházi kenyérkórházi kenyér
A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl
pénzjutalomban is részesülnek.
Három kategóriában lehetett versenyezni:
• Szent István napi kenyér
• Innovatív kenyér
• Sétáló sütemény (új versenyszám ebben az évben)
A Szent István napi Kenyér kategória versenykenyerei:
• Gulyás Kenyér
• Pásztor Kenyér
• Mangalicazsíros kovászos Kenyér
• Szent Istváni Matyó Vekni
• Durum Kovászos Kenyér
• Ünnepi Cipócska
• Egyházi Kenyér
• Kerepes
Szent István napi Kenyér kategória versenykenyerei:
• Gulyás Kenyér • Pásztor Kenyér •
Mangalicazsíros kovászos Kenyér •
Szent Istváni Matyó Vekni • Durum Kovászos Kenyér • Ünnepi Cipócska
• Egyházi Kenyér • Kerepes Szíve • Szabolcsi Kovászos
Az Innovatív kategória versenykenyerei: • Római Carrot Kenyér • Burgonyás-lenmagos Áldás
• Kukoricás-magvas Vekni • Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér • Kendermagos alakor • Ringló
Cipó • Erdei Munkás Kenyér • Kriszti Levendulás Kenyere • Batátás Kenyér A Sétáló Sütemény
versenytermékei: • Zabos-szilvás Papucs • Fahéjas Croffin • Kelbimbós Forgó • Körtés Fonat •
Túrós-barackos Szelet • Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs • Epres fonat) Kiadó:
Magyar Pékszövetség
A 2021. március 11-től bevezetett rendkívüli menetrenddel kapcsolatban több javaslat, kérés érkezett, az észrevételek kivizsgálása folyamatos. Miskolc város és...
A Belügyminisztérium Személyügyi Helyettes Államtitkársága hátrányos helyzetű fiatalok számára rendvédelmi pályát népszerűsítő tábort szervez 2018. július 15-20 között, Remeteszőlősön az Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium...
A nyáron mintha hanyagolnák ezt a torkos csütörtököt. Ez inkább a holtszezonra jellemző, amikor nincs kedvünk és rávalónk a vendéglőkbe járni. Nos ez...
Tegyük fel, Önnél Március idusán, vasárnap becsengetnek és közlik, hogy valami herkentyűt kell cserélni a telefondobozban. Na vajon mire tetszik gondolni, mikor nem...
Ki ne maradjak már a helikopterezési buliból. A kép a múlt században, a kilencvenes években készülhetett. Jakubik László barátomnak köszönhetem. Aki elkészítette ezt...
Miskolc legpatinásabb patikájának a tulajdonosát kérdeztük, hogy kellően felkészültek e egy esetleges kiterjedtebb járványveszélyre. Tihor Attila elmondta egy ilyen egész világot behálózó fertőzésre...
Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyetlen ma is működő zsinagógája a megyeszékhelyen található miskolci zsinagóga. A neoromán épületet Ludwig Förster, a Dohány utcai zsinagóga építőjének tervei...
Kellemes helyszínt választottak a rendőrtábornokok egyesületének elnökségi ülésére. A képen balról jobbra : Dr. Bodrácska János nyugalmazott rendőr vezérőrnagy (Budapest), Dr. Papp Imre nyugalmazott...
2014. május 28. 2014 tavaszától a népszerű XIXO üdítőitalok megújult csomagolásban és még finomabb receptúrával várják az igazi felfrissülésre vágyókat. A nyári portfolió...
A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában, Békés Márton szerkesztésében és Schmidt Mária előszavával lát napvilágot az elmúlt bő évtized L....
Hazánkban több száz millió négyzetméternyi tető szorulhat felújításra, holott csak a tető hőszigetelésével fűtésszámlánk akár 10%-át is megspórolhatjuk, ami országos szinten...
A KRESZ-ben járatosak segítségét kérem. Nagyon régen 1968 májusában vizsgáztam autóvezetésből. Így aztán tényleg mindent én se tudhatok. Rutinból vezetek, a reflexeim a...
Megesik, hogy magunkba fordulva próbáljuk megfejteni, mit miért teszünk. Lélekbúvár nélkül. Így jöttem rá magamtól, különös és szokványos beidegződéseim részben genetikai örökség, amelyek...
A Magyarországon működő 1300 pékségből nagyjából félezer mögött 15-20 tulajdonos található, akik a teljes hálózatot működtetik – világított rá a Magyar Pékszövetség elnöke....