.A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal
meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt.
Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában,
a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket.
A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának
megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre,
a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.
A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa
a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói
igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik
legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a
magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása. A verseny első és
legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő
alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt,
hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön
lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai,
természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a
kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri.
A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet
– ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem
mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak
felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és
merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.
A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére
készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele
volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint
készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag
hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a
versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri.
A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet
– ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem
mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak
felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és
merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.
A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós
Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás
során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta
közben is kényelmesen fogyasztható legyen.
kórházi kenyérkórházi kenyér
A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl
pénzjutalomban is részesülnek.
Három kategóriában lehetett versenyezni:
• Szent István napi kenyér
• Innovatív kenyér
• Sétáló sütemény (új versenyszám ebben az évben)
A Szent István napi Kenyér kategória versenykenyerei:
• Gulyás Kenyér
• Pásztor Kenyér
• Mangalicazsíros kovászos Kenyér
• Szent Istváni Matyó Vekni
• Durum Kovászos Kenyér
• Ünnepi Cipócska
• Egyházi Kenyér
• Kerepes
Szent István napi Kenyér kategória versenykenyerei:
• Gulyás Kenyér • Pásztor Kenyér •
Mangalicazsíros kovászos Kenyér •
Szent Istváni Matyó Vekni • Durum Kovászos Kenyér • Ünnepi Cipócska
• Egyházi Kenyér • Kerepes Szíve • Szabolcsi Kovászos
Az Innovatív kategória versenykenyerei: • Római Carrot Kenyér • Burgonyás-lenmagos Áldás
• Kukoricás-magvas Vekni • Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér • Kendermagos alakor • Ringló
Cipó • Erdei Munkás Kenyér • Kriszti Levendulás Kenyere • Batátás Kenyér A Sétáló Sütemény
versenytermékei: • Zabos-szilvás Papucs • Fahéjas Croffin • Kelbimbós Forgó • Körtés Fonat •
Túrós-barackos Szelet • Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs • Epres fonat) Kiadó:
Magyar Pékszövetség
Tavasszal tovább növekedett a hepatitis A fertőzéses esetek száma. Az idei évben összesen 288 hepatitis A beteget regisztráltak április végéig, ami kilencszerese a...
Budapest, 2016. június 8. Lényegében megmaradt a hárompilléres cafeteria – derült ki a Parlament által elfogadott törvényből. Új elnevezéssel, megváltoztatott értékhatárral és egyes...
Még a decemberi kora délutáni világosban ültünk le beszélgetni Tamás szobájában. A szokásos időközi „raportra”, kimért időre. Jolika, az örökös titkárnő, legalább háromszor...
„Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság. Valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki. Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb...
Alkalmi munka – egy alig hét négyzetméteres kis szoba felújítására keresek egy vállalkozót. Kőmüves, festő, s műanyagburkoló munka lenne. Villanyszerelő is kerestetik. Miskolci...
Elég konzervatív vagyok a higiénia területén. Mindig is többre becsültem az egyszerű szappant és a golyós dezodort. Sosem voltam híve ezeknek a színes...
Az országos veszélyhelyzet elrendelésére tekintettel, a Miskolci Sportcentrum Kft. által üzemeltetett Diósgyőri Tanuszoda március 14-től határozatlan ideig zárva tart, a Kemény...
Nagy fogásra készülünk. Borgula András színész, műfordító, rendező a Gólem zsidó színház megalapítója lesz a vendége a miskolci zsidó múzeum baráti körének ....
Szegfű Gyurit, gyermekkori barátomat messzire sodorta az élet. Legalább kétezer kilométerrel távolabb él a Földközi tenger partján 1967 óta. Amikor eltűnt napra pontosan...
Még iskolát sem láttam, mire már olvastam. Elsőre csak a nagybetűket. Utcára néző ablakunkból sasszememmel három vagy négy bolt feliratát láthattam. A Villanyrendőrtől...
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium újonnan alapított Magyar Vállakozói Nagydíját posztumusz Demján Sándornak, a VOSZ Örökös Elnökének ítélték. december 04., hétfő – Huszonnegyedik alkalommal rendezték...