Élőben követjük az ötödik Orbán-kormány elleni első nagyobb tüntetés eseményeit: a katatörvény átírása ellen ezrek mentek ki a Kossuth térre, majd foglalták el a Margit hidat, később pedig az Erzsébet híd egy-egy sávját is. Kövesse velünk percről percrre

Most érkezett

1605

A közvetítés marad, az élő videót leállítjuk

 

Szépen lassan fogynak az emberek a Margit hídról, de a leglelkesebbek kitartanak. A közvetítés leállítása viszont azért is időszerű, mert a demonstrálók a Highway to Hellt játszották a megafonon, mi pedig szerzői jogi tiltást kaptunk az élő videóra emiatt.

 

  • Bár csak hétfőn nyújtotta be a kormány, már kedd délután elfogadhatják az új katatörvényt, amely a jelenleg katával adózók többségét kizárja a rendszerből, miután nem számlázhatnak cégenkek. Az átállásra ráadásul csak szeptemberig van idejük a vállalkozóknak, akik rengeteg pénztől eshetnek el.
  • A döntés ellen spontán tüntetés szerveződött a Facebookon: a demonstrálók délelőtt 10 órakor találkoztak a Kossuth téren, 11 órára már kb ezren gyűltek össze.
  • Ekkor indultak el – előre nem megtervezett módon – a Margit hídra, amelyet negyed órán belül elfoglaltak, és a rendőri felszólítás ellenére sem hagyták el. A hídra szorult autósok türelemmel vártak, őket nagyjából 45 perccel a blokád után engedték le. A pesti hídfőnél ellenzéki politikusok és civilek szólaltak fel a javaslat ellen.
  • Mindeközben a tüntetők egy része – főként a nagy számban jelen lévő ételfutárok – átment az Erzsébet hídra, annak egy-egy sávját megbénítva.
  • Délután 2 órakor véget ért az Erzsébet híd blokádja, mert eddig volt bejelentve az akció. A Margít híd viszont még délután 3-kor is a tüntetőké.
  • Negyed négy körül elfogadták az új katatörvényt a hídfoglalások ellenére.
  • Kövesse az eseményeket élő videónkban:

Percről percre

Sorrend megfordítása
1