SzántóGráf

Irán több tucat városban polgári védelmi rendszereket üzemel be a ,,külföldi támadások meghiúsítására”

06/05/2019 Tehran,Iran,Famous view of Tehran,Flow of traffic inside, above and nearby around Tohid Tunnel with Milad Tower and Alborz Mountains in Background, Tohid Tunnel one of longest urban tunnel in Middle East

ujkelet.live

Irán 51 városban telepített polgári védelmi rendszereket ,,külföldi támadások meghiúsítására”, az Izraellel és az Egyesült Államokkal fennálló feszültség fokozódása közepette, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Mehdi Farahi iráni védelmi miniszter-helyettes szombaton közölte a lépést, és hozzátette, hogy ezek a védelmi eszközök lehetővé teszik Irán számára, hogy ,,a fenyegetés és a kockázat típusának megfelelően éjjel-nappal azonosítsa és figyelemmel kövesse a veszélyeket”.

,,Manapság, az országok erejétől függően, a csaták formája bonyolultabbá vált” – mondta Farahi, hozzátéve, hogy a klasszikus háborúkat felváltották a hadviselés hibrid formái, beleértve a kiber-, biológiai és radioaktív támadásokat.

Miközben a nagyhatalmakkal Teheránnal zajló nukleáris tárgyalásai kritikus ponthoz érkeztek, az iráni haditengerészet elkobzott két amerikai tengeri drónt a Vörös-tengeren, majd az amerikai hadihajók közeledésével elengedte őket, közölték tisztviselők a haditengerészet új drónflottájával kapcsolatos legújabb tengeri incidensben a Közel-Keleten az AP hírügynökség szerint.

Az iráni állami tévé közölte, az iráni haditengerészet csütörtökön „több pilóta nélküli kémhajót talált elhagyatva a nemzetközi tengeri útvonalakon”.

,,Miután biztosították a nemzetközi hajózási vízi utat, a 84-es számú haditengerészeti század biztonságos területen elengedte a lefoglalt hajókat.”

Hozzátette: ,,Az Egyesült Államok haditengerészetét figyelmeztették, hogy a jövőben kerülje a hasonló incidensek megismétlődését.”

Az amerikai haditengerészet közel-keleti székhelyű 5. flottája a lefoglalt drónokat Saildrone Explorer-ként azonosította. Ezek a drónok kereskedelmi forgalomban kaphatók, és számos ügyfél, köztük tudósok használják nyílt vizek megfigyelésére.

A korábbi incidens, amely hétfő este kezdődött, a Forradalmi Gárdát érintette és a Perzsa-öbölben történt. A gárda egy Saildrone Explorert vontatott, majd elengedte, amikor egy amerikai hadihajó követni kezdte.

Exit mobile version