SzántóGráf

A 7,8-as erősségű földrengés Törökországban Izraelben is érezhető volt

ujkelet.live

Becslések szerint 4,7-es erősségű jól érzékelhető földrengésről számoltak be a kora reggeli órákban az egész ország területén. Különösen Tel Aviv illetve az északi régiók lakói érzékelhették a Törökország déli részén több halálos áldozatot és súlyos károkat követelő földrengés kisugárzását.

Izrael mozgósít: Joáv Gallant védelmi miniszter utasította az izraeli hadsereget és a védelmi minisztériumot, hogy haladéktalanul készüljenek fel sürgősségi segítségnyújtására Törökországnak a Polgárvédelmi Parancsnokság kutató-mentő egységeivel.

Gallant reggel telefonon beszélt török kollégájával, és jelezte, Izrael kész kutató-mentő csapatok és segélyek küldésére.

Az Egyesült Államok Földtani Intézetének földrengéseket nyomon követő adatai szerint a 7,8-as erősségű földrengés középpontja a törökországi Nurdagitól mintegy 23 kilométerre keletre volt, Izraelben nem okozott sérüléseket vagy károkat.

A földrengést 17,9 kilométeres mélységben regisztrálták, és hajnali 3 óra 17 perckor lehetett érzékelni Izraelben. Az első rengés után nem sokkal ismét erős, 6,7-es és 5,6-os erősségű utórengések mozgatták meg a földet, amelyeket a szemtanúk szerint szintén érzékeltek az országban.

Az elmúlt évek egyik legerősebb földrengése nyomán, az eddigi adatok szerint legalább 130 épület dőlt össze Törökországban és 912-en vesztették életüket. Szíriában is épületek dőltek össze, és sokan rekedtek a romok alatt, legalább 326-an meghaltak.

A földrengés idején egy párizsi El Al gép csak késve tudott leszállni Izraelben, és jelenleg törölték a törökországi járatokat.

A török katasztrófa- és vészhelyzet-kezelő ügynökség, az AFAD szerint a rengés 7,4-es erősségű volt, és központja a Kahramanmaras tartományban található Pazarc’ik városában volt.

Az európai székhelyű Mediterrán Szeizmológiai Központ szerint a rengést Cipruson, Szíriában, Libanonban, Görögországban, Jordániában, Irakban, valamint Romániában, Grúziában és Egyiptomban is érezték.

A szíriai állami média, a SZANA arról számolt be, hogy Aleppó északi és a központi Hama városban néhány épület összeomlott, de Bejrútban is erős mozgásokat észleltek, ami megmozgatta az épületeket és elsodorta a polcokon lévő tárgyakat.

Nurdagi a török-szíriai határ közelében fekszik, mintegy 435 kilométerre Izraeltől. A rengés az egyik legerősebb volt, amelyet Izraelben évek óta érzékeltek, de a Magen David Adom mentőszolgálat szerint sürgősségi segélyhívásról nem érkezett bejelentés.

Mivel Izrael egy szeizmikusan aktív törésvonalon fekszik, a szakemberek évtizedek óta számítanak egy nagyobb földrengésre, ezért megerősítették az épületeket és az infrastruktúrát, illetve nemrégiben egy szirénarendszert helyeztek üzembe, amely a rengés első jelére figyelmeztetést ad.

Az izraeli hadsereg gyakran az elsők közötti ország, amely humanitárius delegációt küld a természeti katasztrófák által sújtott országoknak.

Az izraeli katasztrófaelhárítási küldöttségek segítséget nyújtottak 1999-ben egy földrengést követően Törökországban, Haitiban 2010-ben, a 2013-as Fülöp-szigeteki tájfunt, a 2015-ös nepáli és a 2017-es mexikói és a 2019-es albániai földrengést követően.

2016-van az Egyesült Nemzetek Egészségügyi Világszervezete megállapította Izraelnek van a világon legjobb elsősegélynyújtó csapata.

Exit mobile version