Avi/ujkelet.live

Vaskardok-37. nap, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy 300 liter üzemanyagot szállított „sürgős orvosi célokra” a gázavárosi Sifa Kórházhoz, de a Hamász terrorszervezet megakadályozta, hogy az egészségügyi központ átvegye azt.

Ma kora reggel a katonák a kórház közelében hagyták a kannákat, ahogy azt előzetesen egyeztették a Sifa illetékeseivel.

Később „az Izraeli Védelmi Erők tanúvallomást kapott arra vonatkozóan, hogy a Hamász tisztviselői megakadályozták, hogy a kórház átvegye az üzemanyagot”.

A hadsereg közzétett egy telefonbeszélgetést egy izraeli tiszt és egy magas rangú gázai egészségügyi tisztviselő között, aki azt mondta, hogy Juszef Abu-Al Ris, a gázai egészségügyi miniszterhelyettes megtiltotta a kórháznak, hogy átvegye az üzemanyagot.

10 perc: Az Izraeli Védelmi Erők új taktikát alkalmaz, hogy gyors hírszerzést biztosítsanak a csapatoknak a Gázai övezetben vívott harcok közepette.

A Katonai Hírszerzési Igazgatóságban több tucat kis csapat működik együtt a Gázában bevetett egyes hadosztályokkal és dandárokkal.

A csapatok feladata a Katonai Hírszerzési Igazgatóság és más ügynökségek különböző forrásaiból származó hírszerzési információk begyűjtése, és elérhetővé tétele a helyszínen lévő erők számára.

A hadsereg egyik példájában a Golani-dandárral dolgozó hírszerző csoport értesítette a csapatokat a terepen, hogy számos Hamász-operatív van a közelükben. A csapatok 10 percen belül tüzérségi lövéseket irányítottak, és harcba szálltak a fegyveresekkel, hetet megölve közülük.

Gáza: A Sabak belbiztonsági szolgálat közölte, az izraeli csapatok letartóztattak több mint 20 Hamász terroristát a Gázai övezetben, hogy Izraelben kihallgathassák őket.

Találkozó: Herci Halevi vezérkari főnök vasárnap találkozott a dél-izraeli közösségek önkormányzati vezetőivel, és biztosította őket arról, hogy az Izraeli Védelmi Erők elkötelezett amellett, hogy helyreállítsa a térség közösségeinek biztonságát és jólétét.

,,Nem teljesítettük küldetésünket, hogy megvédjük a lakosokat, és a jövőben is mi vagyunk a felelősek a biztonságért. Emlékezni fogunk a történtekre, harcolni fogunk, és gondoskodunk arról, hogy ilyen esemény többé ne fordulhasson elő.”

Északi front: Izraeli vadászrepülőgépek és drónok mértek csapásokat vasárnap a Hezbollah dél-libanoni telephelyeire válaszul az Izrael északi részét célzó rakéta-, páncéltörő rakéta- és aknavetős támadásokra. A helyszínek között volt egy Hezbollah fegyverraktár is.

Foglyok: Eddig 239 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 843 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 10569 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post 300 liter üzemanyagot szállított a hadsereg a Sifának, a Hamász közbelépett first appeared on Új Kelet online.