Avi/ujkelet.live

Vaskardok-37. nap, déli front: A Harel Tartalékos Dandár csapatai elfoglalták a Gázai övezet északi részén fekvő Beit Hanun és Dzsabalija közötti „al-Karameh területet”.

A csapatok a rajtaütések során megsemmisítették a Hamász terrorszervezet infrastruktúráját a térségben, beleértve az Izraelt célzó nagy hatótávolságú rakétavetőket, páncéltörő rakétakilövő állásokat, alagutakat és megfigyelőállásokat, valamint a harcok során megöltek több Hamász-operatívot is.

Sifa: Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az NBC Meet the Press című műsorában azt nyilatkozta Kristen Welkernek, hogy Izrael üzemanyagot kínált a Sifa kórháznak, de „a kórház visszautasította”.

Egy közvetlen ismeretekkel rendelkező forrást idézve a Walla hírportál riportere azt állította, hogy a megbeszélések a kórházzal még folynak, és még ma megállapodásra kerülhet sor.

A gázavarosi Sifa igazgatója szombaton bejelentette, hogy nincs áramuk, mivel az utolsó generátorból is kifogyott az üzemanyag.

A háború után: Netanjahu ismét hangsúlyozta, a Palesztin Hatóság nem lesz alkalmas Gáza kormányzására, miután Izrael végez a Hamász felszámolásával.

„Ami Gáza polgári irányítását illeti, a következő két dolgot kell látnunk: Gázát demilitarizálni kell, Gázát de-radikalizálni kell” – mondta Netanjahu az NBC Newsnak.

,,És azt gondolom, hogy eddig egyetlen olyan palesztin erőt sem láttunk, amely képes lett volna rá, beleértve a Palesztin Hatóságot sem” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ,,túl korai megmondani”, hogy ki fogja irányítani az övezetet.

  • A paleszinok két rivális kormány között vannak felosztva 2007 óta, amikor a Hamász terrorszervezet erőszakkal átvette a Gázai övezet feletti uralmat Mahmúd Abbász palesztin hatósági elnök Fatah pártjától, aki azóta csak az autonóm területek irányítására jogosult Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia).
  • Abbász egyébként 2005-ben nyerte el a vezetői pozíciót, de választások hiányában négy évre szóló hivatali idejének 18. évében jár.

Északi front: Hét izraeli katona könnyebben megsérült, amikor Libanonból aknavetőgránátokat lőttek ki a határon lévő egyik bázisra. A hadsereg tüzérségi tűzzel válaszolt.

A hadsereg korábban csapást mért két terrorsejtre, akik aknavetőgránátokat indítottak Menara és Jir’on közelében.

Délután mintegy 15 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre. Négyet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi nyílt területen landolt. A tüzérség célba vette a rakétatűz forrásait.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők a háború október 7-i kezdete óta mintegy 1570 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük 950 a Hamászhoz köthető. Az éjszaka 15 keresett palesztint tartóztattak le, közülük hat a Hamász tagja.

A Sabak belbiztonsági szolgálat, az izraeli hadsereg és a határrendészeti erők vasárnap kora reggel megölték Muntaszar Szif terroristát a szamáriai Sechem melletti Burka faluban (Palesztin Hatóság területe).

Az izraeli erők azért érkeztek a faluba, hogy letartóztassák Szifet és a terrorsejt három tagját, akik több terrortámadást hajtottak végre a területen. Szif bombával a kezében próbált megszöknia a katonák elől, akik likividálták. Az erők továbbá megsemmisítették az autójában és házában talált robbanószerkezeteket, valamint lefoglalták a terrorsejt két “Carlo” fegyverét.

Szif 17 évig volt bebörtönözve Izraelben terrorista tevékenységben való részvétel miatt.

Hazai front: Egy ismeretlen személy vasárnap lefújta a nők képeit a Gázába hurcoltak fotóit tartalmazó molinón az ultraortodox Bnei Brakban városában. A rendőrség nyomozást indított az elkövető után.

,,Az ehhez hasonló eszement cselekedeteknek nincs helyük Bnei Brakban, és nincs helyük a zsidók között. Zéró tolerancia lesz az ilyen cselekedetekkel szemben” – mondta az önkormányzat.

Deal? Az NBC News az amerikai kormány egyik tisztviselőjére hivatkozva arról számolt be, hogy a megvitatás alatt álló egyik lehetséges megállapodás szerint mintegy 80 nőt és gyermeket, akiket palesztin terroristák tartanak túszként Gázában, szabadon engednek Izraelben bebörtönzött női és kiskorú terrorista elítéltek elengedéséért.

A tisztviselő szerint ez csak az egyik lehetőség, és „nem biztos, hogy bármelyik javasolt megállapodás sikeres lesz”.

Foglyok: Eddig 239 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 843 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 10569 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: Újabb támadások és sérülések északon first appeared on Új Kelet online.