ujkelet.live

Több mint egy hónap telt a gázai Hamász terrorszervezet terroristáinak mészárlása óta, de a dél-izraeli Be’eri kibucban a ZAKA, az elhunytak azonosításával és tiszteletteljes bánásmódjával foglalkozó szervezet, emberei még mindig a helyszínen vannak.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportja:

,,Srácok, kesztyű, kesztyű… Gyertek, gyertek, nézzetek, gyertek. Takarítsunk… takarítsunk fel minden vért. Fogjátok az anyagokat… Srácok, ez csupa vér, csupa vér. A védett csupa tiszta vér. Hozd a vizet a… itasd fel”.

,,26 éve vagyok a ZAKÁ-nál – meséli Moti. ,,Életemben nem láttam ilyet, egyre több és több holttestet. Ezt követően a partira mentünk [Re’im Nova fesztivál], nem láttam még hozzá foghatót. Ott voltam minden terrortámadásnál, az intifádakor. Ezek olyan dolgok, amikről… Nem tudok beszélni. Előhoz mindent, amit láttam a partin, égett holttestek, testrészek… Askelonból tartottunk a parti felé, öt méterenként megálltunk, még egy holttest, még egy holttest, még egy holttest. A ZAKÁ-ban sosem gondoltuk, hogy ilyen dolgokat fogunk látni, több száz holttestet egy éjszaka”.

Be’eriben a holttesteket már elszállították, jelenleg a maradványokat próbálják begyűjteni.

Minden ház egy történetet rejt. Betört ablakok, vérben úszó folyosók.

,,Egy házban vagyunk, ahol egy zsidót meggyilkoltak a védett szobában. Hogy megőrizzük méltóságát, minden csepp vért begyűjtünk a védett szobából. Ha vannak még azonosítatlan holttestek, a vér egy részét DNS-vizsgálatra továbbítják, hogy megállapítsák, kihez tartozik” – mondja Moti.

,,A kaparóval szedd fel az egészet” – mutat Moti a vérfoltra. ,,Vigyázz az üvegszilánkokkal. Nézd mit találtam itt. Golyók, amiket rálőttek”.

,,Haj is van az áldozattól”.

,,Az DNS, tedd félre. Tedd egy másik zacskóba”.

Egy másik házban: ,,Láthatjuk, hogy az ajtót RPG-kkel robbantották be, bementek, és mindeki, aki itt volt, ma már nincs köztünk”.

,,Találkoztunk itt egy családtaggal” – meséli Joszi Rafaeli. ,,Elmesélte, hogy három generációt öltek meg itt ebben a házban. A nagymamát, az apát és a kilenc hónapos babát. Ez a baba párnája, ami az ágya körül volt. Látható, hogy az egész vérrel borított. Ami azt jelenti, hogy az ágyon ült, láthatod, hol hatolt át a golyó” – mutatott a kiságyon lévő lyukra.

,,Voltunk egy idős nő házában” – meséli Iszrael. ,,Kalapáccsal. Szimplán kalapáccsal agyonverték”.

,,Egy kép, amit soha nem felejtek el, a fejetlen holttestek nehéz látványa” – mondta egy másik önkéntes. ,,Az a kegyetlenség, ahogy embereket ölnek meg az autóikban, majd felgyújtják az autókat. Látják a sérüléseiket, aztán felgyújtják az autókat, ez volt a leg… Ez valami, amit…nehéz elfelejteni”.

,,Bementünk itt Be’eriben az egyik házba, azonnal megakadt a szemem a nappali asztalán lévő szülinapi tortán. Amikor bemész egy házba és szülinapi tortát látsz, tudod, hogy ott boldogság volt. A szemed azonnal a hűtőre téved, látod a családi fotókat. Aztán megcsap egy erős szag, a teljes súlyával annak, hogy ‘miért jöttél’. Nem a szülinapi tortából jöttél enni. Bemész a másik szobába, és egy család öt tagját találod – két gyerek, a szülők és a nagymama – a szobában lévő képekből ítélve. Egymásba kapaszkodva, kör alakban vannak, és azt mondod magadnak: ez volt életük utolsó köre, ezek voltak életük utolsó pillanatai. És neked, mint a ZAKA önkéntesének, szét kell választanod őket egyenként egymástól, meg kell törnöd az élet körét, hogy lefektesd a holttesteket a padlóra. És minden alkalommal, amikor elhagyod a szobát a zsákkal, és elmész a torta mellett, amin megakad a szemed, ‘ah, ez ez a fiú, ez az apa, ez az anya, ez a nagymama’… Minden alkalommal amikor elhagyod azt a szobát. Ennek a képe most is előttem van”.

További anyagok a lemészároltakról és elraboltakról: itt.

The post ,,A szobában minden csupa vér” – a ZAKA önkéntesei Be’eriben first appeared on Új Kelet online.