ujkeletlive

Belpolitika, vagy választási kampány?

Ben-Gvir újabb javaslatát a miniszterelnök ejtette

A politikai és médiaszereplést illetően mostanában kétségkívül kevés lehetőségben részesülő Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, a heti kabinetülésen vitába keveredett a miniszterelnökkel, és azt követelte, hogy azokat a palesztinokat is kezeljék terroristaként, akik nem vettek részt közvetlenül az október 7-i támadásban.

A héber médiában kiszivárogtatott jelentések alapján, azt követően, hogy Avi Dichter felvetette a terroristák segítőire vonatkozó megtorlás lehetőségét, Ben-Gvir követelte, hogy Izrael kezelje terroristaként azokat a gázai civileket, akik október 7-én csatlakoztak a Hamász terroristáihoz, és kifosztották az izraeli közösségeket, valamint azokat a palesztinokat, akik édességeket osztogattak a mészárlás megünneplésére.

A nemzetbiztonsági miniszter Binjámin Netanjahu miniszterelnökőt támadva, kijelentette – “állandóan a nem érintett személyeket említed, de szeretném, ha ez világos lenne. Az az öregember, aki egy bottal rohangál, hogy bántalmazza a civileket – ő nem érintett? Ő egy terrorista. Ő is érintett. Azok, akik édességet osztogatnak, és gyilkosságra buzdítanak, érintettek, és azok is, akik fosztogatni jöttek. Ők is érintettek, ők terroristák.”

A miniszterelnök azonban kijelentette, hogy a kormány nem fogja megölni palesztinok százezreit, “különbséget fogunk tenni a terroristák, és a lakosság között. A terroristák először is a lakosságot károsítják, és utána a harcosokat, egy kissé. Nálunk ez fordítva van. Egész területeket akarunk adni a lakosságnak, hogy sátrakat, kórházakat építsenek. Humanitárius támogatást fogunk nyújtani – ez hatalmat ad nekünk.”

Netanjahu véleményéhez, az elmúlt hónapokban nem túl gyakran egyetértő Járiv Levin igazságügyi miniszter is csatlakozott, mondván, hogy „különbséget kell tennünk a nem érintettek és az érintettek között. Óriási erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy elkerüljük a nem érintett személyek károsodását.”

Diplomácia

Az EU elítéli a Hamászt

Az Európai Unió vasárnap elítélte a Hamászt, amiért “kórházakat és civileket használ emberi pajzsként” Gázában, miközben “maximális önmérsékletre” szólította fel Izraelt, annak érdekében, hogy megvédje a civileket a folyamatban lévő háborúban.

“Az EU elítéli, hogy a Hamász kórházakat és civileket használ emberi pajzsként. A civileknek lehetővé kell tenni, hogy elhagyhassák a harci övezetet. Ezek az ellenségeskedések súlyosan érintik a kórházakat, és szörnyű áldozatokat szednek a civilek és az egészségügyi személyzet körében,” – áll Josep Borrell közleményében, melynek hátterében Izrael számtalan bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy az enklávét uraló terrorszervezet a létesítményeket pajzsként, az alatta húzódó alagutakat pedig rejtekhelyként használja.

“A kórházakat azonnal el kell látni a legsürgősebb orvosi ellátással, és a sürgős orvosi ellátást igénylő betegeket biztonságosan evakuálni kell. Ebben az összefüggésben felszólítjuk Izraelt, hogy tanúsítson maximális önmérsékletet a civilek védelmének biztosítása érdekében,” – áll a közleményben.

Az Izraeli Védelmi Erők tegnap közölte, hogy 300 liter üzemanyagot szállított „sürgős orvosi célokra” a gázavárosi Sifa Kórházhoz, de a Hamász terrorszervezet megakadályozta, hogy az egészségügyi központ átvegye azt. A katonák a kórház közelében hagyták a kannákat, ahogy azt előzetesen egyeztették a Sifa illetékeseivel, Hamász tisztviselői azonban megakadályozták, hogy a kórház átvegye az üzemanyagot.

Macron helyesbít

Azt követően, hogy Emmanuel Macron, francia elnök pénteken a BBC-nek adott interjúban felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel a gázai nők és csecsemők gyilkolásával, a széles körű hazai és nemzetközi felháborodást követően helyesbítette korábbi megjegyzéseit.

Jichák Herzog elnökkel történt vasárnapi telefonbeszélgetés kapcsán, Macron közölte, – “egyértelműen támogatja Izrael önvédelemhez való jogát.”

Macron elnök világossá tette, hogy nem áll szándékában megvádolni Izraelt azzal, hogy szándékosan ártatlan civileknek okoz kárt a Gázai övezetben a Hamász felszámolására folyó hadjárata során,” – hozzátéve, hogy továbbra is fontosnak tartja a gázai humanitárius válságra való megoldás keresését, illetve megismételte Franciaország álláspontját, miszerint a túszok azonnali szabadon bocsátását követeli, – közölte az izraeli elnöki hivatal.

Herzog hangsúlyozta, hogy a francia elnök BBC által közzétett megjegyzései “sok fájdalmat és haragot okoztak Izraelben,” világossá téve, hogy a zsidó állam hadserege a nemzetközi joggal összhangban cselekszik, és “különböző intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy lehetőség szerint a legjobban megelőzze a nem érintett civilek sérülését.”

Az izraeli elnök rámutatott, hogy az enklávét uraló Hamász teljes mértékben felelős a gázai civileknek okozott károkért, és azt javasolta, hogy a világ vezetői, köztük Macron is, ismerkedjenek meg a Hamász által elkövetett barbár tetteket bemutató filmmel, amelyet beszélgetésük előtt megnézett, és hogy emlékezzenek arra, “ki Izrael, és az egész világ igazi ellensége, illetve ki képviseli az abszolút gonoszt, aki ellen minden erőnkkel fel kell lépnünk.”

Szombat esti sajtótájékoztatóján, Binjámin  Netanjahu miniszterelnök élesen bírálta a francia elnököt kritikus megjegyzései miatt, Macron kijelentését “súlyos ténybeli és erkölcsi hibának” nevezve.

The post Ben-Gvir azon követelését, hogy egyes gázai civileket terroristaként kezeljenek a miniszterelnök ejtette first appeared on Új Kelet online.