Avi/ujkelet.live

Vaskardok-38. nap: Az Izraeli Elektromos Művek hétfőn közölte, hogy egyik dolgozója, az 56 éves Salom Abudi meghalt a Hezbollah tegnapi páncéltörő rakétatámadása következtében.

Terrorelhárítás: Hétfőn közzétételre engedélyezték, hogy az izraeli rendőrség november 2-án megakadályozott egy késeléses terrortámadást Tel-Avivban.

Két 14 éves terrorista Umm al-Fahemből busszal Tel-Avivba utazott, és azt tervezte, hogy a város fő Szavidor vasútállomása közelében terrortámadást hajt végre izraeli katonák ellen.

A rendőrök gyanúsnak találták viselkedésüket, és odamentek hozzájuk, átkutatták holmijukat és megtalálták a késeket.

A gyanúsítottak ellen vádat emeltek.

Határidő? Eli Cohen izraeli külügyminiszter az újságíróknak tartott tájékoztatón hétfőn kijelentette, hogy Izraelnek ,,további 2-3 hétnyi harcra” van nemzetközi legitimitása Gázában. ,,Érezzük, hogy nemzetközi nyomás nehezedik Izraelre. Nem erős, de egyre erősebb”.

Déli front: Az izraeli katonák hétfőn megöltek egy terrorsejtet, amely tüzet nyitott rájuk a gázavárosi Al-Kudsz kórházból.

A terrorsejt könnyűfegyverekkel és RPG-kkel lőtte a 188. páncélosdandár csapatait, „civilek csoportjában elvegyülve a kórház bejáratánál”.

A csapatok légi támogatással viszonozták a tüzet, és a terroristák közül megöltek 21-et. Az izraeli erők körében sérülés nem történt, de egy harckocsiban kárt okozott egy RPG.

A tűzváltás közepette civilek távoztak a kórházból, és a szomszédos épületekből további terroristák jöttek ki, és elrejtőztek közöttük, hogy megtámadják az izraeli erőket. Miután RPG-kkel lőtték a csapatokat, a terroristák egy része visszamenekült a kórházba.

Likvidálások: A hadsereg este közölte, hogy likvidálta Jakub Asurt, a Hamász irányított páncéltörő rakétacsoportjának parancsnokát a Khan Junesz Dandárban.

Különálló csapásokban megölték Hamisz Dababast, a Hamász hírszerzési részlegének korábbi vezetőjet; Tahszin Maszlamot, a Hamász Beit Lahia-i különleges műveletei harctámogató századának vezetőjét; Dzsihad Azamot, a Hamász egyik hírszerző tisztjét; és Munir Harbot, a Rafah Dandár információs szervének vezetőjét.

Északi front: Az izraeli hadsereg hétfőn csapásokat mért a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni terror infrastruktúrájára, válaszul a mai támadásokra. A célpontok között fegyverraktárak és egy parancsnoki központ is volt.

Vonulás: A Gázai övezet északi részéből a délibe vezető humanitárius folyosók a mai napon is nyitva voltak, továbbá a katonai tevékenység taktikai felfüggesztésére is sor került 10 és 14 óra között Rafah környékén.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők a háború október 7-i kezdete óta mintegy 1650 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük 950 a Hamászhoz köthető. Az éjszaka 36 keresett palesztint tartóztattak le, közülük 14 a Hamász tagja.

A csapatok továbbá sok fegyvert és erőszakra bujtogató anyagokat koboztak el, és lezárták a Hamász terrorszervezet által használt irodákat Hebronban és Jatta faluban.

Hazai front: Jáir Lapid ellenzéki vezető felszólította Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy a háborúra és a gazdaságra összpontosítson, az október 7-i vérengzés miatti felelősök keresése helyett.

,,Netanjahu miniszterelnöknek fel kell hagynia azzal, hogy elhárítja magáról a felelősséget. Ha azt akarja, hogy ne foglalkozzunk most azzal a kérdéssel, hogy ki a hibás, ne üljön le a CNN-nel, és ne hasonlítsa magát Roosevelthez” – mondta Lapid.

,,Roosevelt nem szállított pénzzel megpakolt bőröndöket Jamamoto [japán] tábornoknak, és nem erősítette a japánokat 13 évig elhibázott és kudarcot valló politikájával, amely katasztrófához vezetett” – utalva a katari készpénz segély beengedésére Gázába.

Tiltakozás: A Kneszet közelében elhelyezett elraboltak képeit tartalmazó fal fölött a „Bibi áruló” molinót helyezték el, a miniszterelnök lemondását követelő, meggyilkoltak rokonai által felállított tábor előtt. A tábor vezetője a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, semmi közük a molinóhoz, és nem tudják, ki tette ki.

Harcok: Jichák Herzog elnök felesége elárulta, hogy három fiúk egyike azon több százezer izraeli között van, akiket behívtak és a Gázai övezetben harcolnak.

„Egy ideje nincs vele kapcsolatunk, de reménykedünk” – nyilatkozta Michal Herzog a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

Foglyok: Eddig 239 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 843 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 10569 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: Kórházból lőtték az izraeli erőket Gázában first appeared on Új Kelet online.